Διαδικτυακά μαθήματα ξένων γλωσσών για 1000 πρόσφυγες στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαινίασαν αυτές τις μέρες  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για διαδικτυακά μαθήματα ξένων γλωσσών για αιτούντες άσυλο (Διαδικτυακή Γλωσσική Υποστήριξη – OLS).

Δεκαπέντε αιτούντες άσυλο διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων από τη Μόρια, το Καρά Τεπέ και άλλες δομές φιλοξενίας συμμετείχαν στο πρώτο πιλοτικό σεμινάριο του γλωσσικού προγράμματος. Εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασαν το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες, τους βοήθησαν με τεχνικά θέματα και απάντησαν σε απλές γλωσσικές ερωτήσεις. Η οργάνωση Starfish προσέφερε πολύτιμη βοήθεια για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων στο σεμινάριο.

Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, 1.000 αιτούντες ασύλο θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από διαδικτυακά μαθήματα ξένων γλωσσών ενώ το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει στο μέλλον 500 αιτούντες άσυλο στη Χίο και άλλους 500 στη Σάμο.

Η OLS μπορεί να χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή smartphone με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες στα γλωσσικά μαθήματα της OLS μπορούν να παρακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό μεγάλη ποικιλία ενοτήτων οι οποίες καλύπτουν διάφορους τομείς γλωσσομάθειας, καθώς και αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες «διδασκαλίας σε απευθείας σύνδεση» (μαζικά διαδικτυακά μαθήματα ανοικτής πρόσβασης, συνεδρίες διδασκαλίας, φόρουμ).

Η Astrid Castelein, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο, υπογράμμισε ότι ‘με τις αργές διαδικασίες ασύλου και τον υπερπληθυσμό είναι σημαντικό να διοργανώνονται δραστηριότητες οι οποίες όχι μόνο απασχολούν τους αιτούντες άσυλο, αλλά επιπλέον τους προσφέρουν και τα εργαλεία για το επόμενο βήμα στη ζωή τους. Επίσης, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά με τους ντόπιους’. Οι ευκαιρίες εκπαίδευσης τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες, παραμένει ένας από τους κύριους προβληματισμούς για τους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο και αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται στην καρδιά των προσπαθειών για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και των προοπτικών αυτοσυντήρησης.

Η Αλεξάνδρα Μπούνια, Αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δήλωσε ότι ‘το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιθυμεί να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας και προγραμματίζει και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Δήμο και όλους τους συναρμόδιους φορείς.’

Η Διαδικτυακή Γλωσσική Υποστήριξη – OLS είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε σχεδιαστεί αρχικά για όσους λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ και επεκτάθηκε γρήγορα για να συμπεριλάβει αιτούντες άσυλο. Τα διαδικτυακά μαθήματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 12 ετών και πρόσβαση δίνεται από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο ίντερνετ. Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί εντός 13 μηνών, οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μια βεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δώδεκα ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ άλλων Αγγλικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Γερμανικά και Ελληνικά.

Εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες στα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Προηγουμενο αρθρο

2016: Μια τραγική χρονιά για τη μουσική

Επομενο αρθρο

Άβιν και Ελευθερία: Μια οικογενειακή ιστορία