ΔΕΥΑΛ – ΤΕΕ: Σύγκρουση για παραπομπή στελέχους

Επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου ζητά την αναθεώρηση της διαδικασίας και καταγγέλλει παραβίαση της νομιμότητας

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, μετά την παραπομπή της Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑΛ σε Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Βάλεση, το ΤΕΕ διαπιστώνει σειρά παρατυπιών και κάνει λόγο για σοβαρή παρέκκλιση από τη νόμιμη διαδικασία. Η παραπομπή, όπως σημειώνεται, σχετίζεται με το περιστατικό του περσινού καλοκαιριού, όταν βυτίο της ΔΕΥΑΛ μετέφερε νερό για γέμισμα πισίνας ιδιώτη, εν μέσω περιοριστικών μέτρων λόγω ανομβρίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της ΔΕΥΑΛ,

Η Γενική Διευθύντρια, κατέχει πτυχίο Πολυτεχνικής Σχολής και είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), και έχει υπαλληλική ιδιότητα με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ). Ως εκ τούτου, διέπεται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 1069/1980, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ.

Με την παρούσα επιστολή, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην παραπομπή της Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑΛ σε Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (ΠΔΕ): Η ΠΔΕ διενεργήθηκε από (αιρετό) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), ενώ η Γενική Διευθύντρια είναι κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Σύμφωνα με την πάγια διοικητική πρακτική και νομολογία, ο διενεργών την ΠΔΕ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ισότιμη ή ανώτερη υπηρεσιακή βαθμίδα από τον εξεταζόμενο.

2. Παραπομπή σε Πειθαρχικό Συμβούλιο: Η παραπομπή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), βασιζόμενη αποκλειστικά στα ευρήματα της ΠΔΕ. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να διενεργηθεί μετά την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (Π.Δ.Ε.) η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που θα προσέδιδε αίσθηση μεγαλύτερης αντικειμενικότητας στα πορίσματα αυτής αφού η Π.Δ.Ε. διενεργήθηκε από αιρετό μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ. Επισημαίνεται ότι η ΕΔΕ αποτελεί ουσιαστική διαδικασία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του εξεταζόμενου και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

3. Εισηγητής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο: Ο εισηγητής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ήταν (αιρετός) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πτυχίο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της ιεραρχικής τάξης και της απαιτούμενης εξειδίκευσης.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας, όπως αυτές ορίζονται στον Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) και τον Ν.3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων).

Ως τεχνικός επιστημονικός φορέας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο οποίο ανήκει η Γενική Διευθύντρια, παρακολουθεί και ελέγχει ζητήματα επαγγελματικής δεοντολογίας, υπηρεσιακής αξιοπρέπειας και τήρησης της νομιμότητας των μελών του και μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση παραβίασης θεμελιωδών εγγυήσεων, που υπονομεύουν την επαγγελματική υπόσταση των μελών του. Επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Γενικής Διευθύντριας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι τέτοιες πρακτικές δύνανται να επιφέρουν σοβαρές νομικές συνέπειες για την ΔΕΥΑΛ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ακυρώσεων αποφάσεων και αποζημιώσεων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Καλούμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να αναθεωρήσει άμεσα τις εν λόγω αποφάσεις και να επαναφέρει τη διαδικασία σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό πλαίσιο, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ