Search

Δεν υπάρχει γενική οδηγία που απαγορεύει στους αιτούντες άσυλο να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο στον Καρά Τεπέ

Εδώ και και κάποιες ημέρες βλέπουμε να αναπαράγεται ως είδηση πως μετά από μια νέα “γενική οδηγία” απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο μέσα στο κέντρο κράτησης προσφύγων στον Καρέ Τεπέ και πως η αστυνομία καταστρέφει τα τηλέφωνα όποιου επιχειρεί να καταγράψει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει ένα συλλογικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ εναντίωσης στην απαγόρευση λήψης φωτογραφιών οι οποίες αποδεικνύουν τις συνθήκες ζωής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Καρά Τεπέ στη Λέσβο ενώ έχει δημιουργηθεί η σελίδα “Kara the Death”, που καλεί καλλιτέχνες πρόσφυγες και μη να ζωγραφίσουν έργα που αναπαριστούν τις απάνθρωπες συνθήκες στο Καρα Τεπέ , ένα πρότζεκτ ενάντια “στη γενικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους, που καταπατά κάθε λεπτό βασικά ανθρώπινα δικαιώματα”.

Είναι αλήθεια πως κάθε λεπτό το ελληνικό κράτος καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον Καρά Τεπέ. Είναι αλήθεια πως πολλοί αιτούντες άσυλο που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη. Είναι αλήθεια πως απαγορεύεται η είσοδος στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ οπότε και είναι αδύνατον να ελεγχθούν περιστατικά αυθαιρεσίας από τους αστυνομικούς της δομής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων υπάρχουν περιπτώσεις που αστυνομικοί ζητούν επιτακτικά να μη τραβάνε φωτογραφίες και τους ρωτάνε τι θα κάνουν τις φωτογραφίες αυτές.  Ωστόσο μιλώντας με αρκετούς πρόσφυγες που ζουν αυτή τη στιγμή μέσα στον Καρά Τεπέ, μεταφραστές, εργαζομένους σε ΜΚΟ που δρουν στη δομή, συναδέλφους, τη διοίκηση του καμπ, την αστυνομία και το Υπουργείο και παρακολουθώντας καθημερινά τις σελίδες των προσφύγων στο facebook, σελίδες με υλικό από τον πλημμυρισμένο Καρά Τεπέ διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει κάποια γενική οδηγία. Η οδηγία αφορά μέλη ΜΚΟ που εργάζονται στη δομή και είναι όρος που τις περισσότερες φορές συμφωνείται με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των αιτούντων άσυλο.

Δυστυχώς οι ζωές των ανθρώπων μέσα στον Καρά Τεπέ είναι ήδη αρκετά άθλιες. Είναι φυλακισμένοι σε έναν λασπότοπο εξαιτίας των μέτρων για την προστασίας για τον covid-19 εδώ και μήνες. Βγαίνουν από τη δομή μόνο κάθε 4 ώρες την εβδομάδα, οι κοινόχρηστοι χώροι και πολλές φορές οι σκηνές τους γεμίζουν νερά, τα υπάρχοντά τους βρέχονται, ζουν χωρίς θέρμανση στις περισσότερες σκηνές, ο αγώνας των ανθρώπων να στεγνώσουν τα υπάρχοντά τους, να στεγανοποιήσουν τις σκηνές τους και να εξασφαλίσουν λίγη ζεστασιά είναι καθημερινός. Έτσι η διάδοση τέτοιων fake news που διαπιστωμένα έχουν κάνει στο παρελθόν αρκετή ζημιά στη Μόρια, μπορεί τελικά να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχείρησαν να λύσουν και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το Υπουργείο οφείλει να επιτρέψει επιτέλους στους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στη Λέσβο.

Τέλος να σημειώσουμε πως η συλλογική προσπάθεια να αποτυπωθούν ζωγραφικά οι άθλιες συνθήκες του Καρά Τεπέ αλλά και η δημοσίευση ιστοριών προσφύγων των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται είναι αξιόλογη και θα πρέπει να συνεχιστεί. Η επικοινωνία των αιτούντων άσυλο με τον έξω κόσμο πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόποι, πρέπει να ακούγεται η δική τους φωνή και χωρίς τα δικά μας φίλτρα.

——————————————————————

Το σκίτσο από τη σελίδα Kara the Death

Φωτογραφίες- Video: Moria White Helmets, Moria Corona Awarennes Team, Moria Media Team

https://www.facebook.com/MoriaCoronaAwarenessTeam/videos/1426870484344328