Άρωμα γυναίκας στα  decks των DJs

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μαρίνα Τσέγγου  DJ

“Η μουσική για μένα δεν είναι χόμπι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είναι ένα  μέσο επικοινωνίας και έκφρασης στην καθημερινότητά μου, που μου προκαλεί δυνατά συναισθήματα και έντονες εικόνες και αποτελεί μία αναμφίβολη επιρροή στη διάθεση μου”.

 Η Μαρίνα Τσέγγου είναι ένα κορίτσι, για τα οποίο τα decks των DJsαποτελούν μια προέκταση του εσωτερικού της κόσμου. Αν και το βασικό της επάγγελμα, αυτό του τοπογράφου – μηχανικού, δεν σχετίζεται, ο κόσμος της μουσικής είναι αυτός που τη γεμίζει έμπνευση και ενέργεια. Αυτός ο ιδιαίτερος για μια γυναίκα χώρος έγινε για την ίδια τρόπος ζωής και η απαρχή για συνεργασίες στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Από το 2008 συμμετέχει ως DJσε parties στο νησί της Λέσβου. Ως MARKA, που είναι το ψευδώνυμο της στο χώρο, συνδιοργανώνει events με την μουσική ομάδα «Da Βoom», ενώ παράλληλα παρουσιάζει DJ sets κυρίως με house και techno ήχους.

Αν και μηχανικός στο επάγγελμα, την κέρδισε η μουσική.
Αν και μηχανικός στο επάγγελμα, την κέρδισε η μουσική.

Ε: Θυμήσου την πρώτη στιγμή που το βινύλιο μπήκε στη ζωή σου πριν ακόμα επέλθει η εποχή της ψηφιακής επανάστασης.

Τον ιδιαίτερο ήχο τoυ βινυλίου τον γνωρίζω από πολύ μικρή ηλικία. Η γωνιά του πικάπ στο σπίτι ήταν το αγαπημένο μου σημείο. Κατάληψη καθημερινά στο σαλόνι, με παρέα ή χωρίς, για μουσικές και χορό. Σήμερα που ασχολούμαι και με τη μίξη, χρησιμοποιώ τα νέα ψηφιακά μέσα. Φυσικά δεν είναι το ίδιο, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο η αισθητική του ήχου, παρά το μέσο.

 

tse3

E:Είσαι από τις λίγες γυναικείες παρουσίες με ρόλο DJ. Ήταν δύσκολο να καθιερωθείς στο χώρο της μουσικής;

Όλα ξεκίνησαν, πριν από πολλά χρόνια, με συχνές επισκέψεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μυτιλήνης, ειδικά στον «Αίολο» του Χρήστου Βαλασέλλη. Δεν άργησα να γίνω ραδιοφωνική παραγωγός, ενώ τα πρώτα χρόνια αρκέστηκα μόνο στο παρουσιάζω κομμάτια της επιλογής μου. Σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, έχοντας γνωρίσει το χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής που σύντομα με μάγεψε, ξεκίνησα εκπομπές στο εναλλακτικό «Ραδιόφωνο 108» του Στρατή Λύκου. Τότε λοιπόν θέλησα να μάθω να μιξάρω, γεγονός που με οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο να αγοράσω δικό μου εξοπλισμό. Αφού έμαθα να παρουσιάζω «περιποιημένα» σετάκια στον αέρα, έγινε και το επόμενο βήμα: η πρώτη μου εμφάνιση μπροστά σε κοινό, στα decksτου αγαπημένου καφέ – μπαρ της πόλης, του «Μουσικού Καφενείου». Αξέχαστη βραδιά! Ακολούθησαν κι άλλες, πολλές, παλιότερα συχνά και σήμερα πιο αραιά, περίπου μία φορά το μήνα.

Μία  ιδιαίτερη εμπειρία ήταν η συμμετοχή μου ως DJσε boatparty, που διοργάνωσε το «UrbanStyleMagazine», το 2011,  με σημείο εκκίνησης την Σκάλα Ερεσού!

Αλλά η πιο αξέχαστη ήταν  η συμμετοχή μου στο lineup του «BeachStreetFestival» το 2014 στη Μυτιλήνη, μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σίγουρα πάντως, ως προς την τεχνική πλευρά της μίξης, έχω πολλή δουλειά να κάνω ακόμη για να φτάσω στο επιθυμητό σημείο. Ευτυχώς, οι φίλοι – γνώστες του αντικειμένου, ιδίως μέλη της ομάδας «DaBoom», με ενθαρρύνουν. Τέλος, κάποια στιγμή θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ και με την παραγωγή.

Ε: Πώς το χόμπι σου έγινε ο τρόπος ζωής σου; Τι είναι εκείνο που σε συναρπάζει όταν παίζεις μουσική;  Έχει να κάνει με τη δική σου ανάταση ή και με το πώς ή πόσο συμμετέχουν και εκείνοι που ακούν μουσική;

Η μουσική για μένα δεν είναι χόμπι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είναι ένα  μέσο επικοινωνίας και έκφρασης στην καθημερινότητά μου, που μου προκαλεί δυνατά συναισθήματα και έντονες εικόνες και αποτελεί μία αναμφίβολη επιρροή στη διάθεση μου.

Όταν προσκαλούμαι να παίξω μουσική, πάντα ενθουσιάζομαι. Ακολουθεί η προετοιμασία. Πρώτα από όλα επιλέγω ανάμεσα σε κομμάτια που έχω ξεχωρίσει από τη συλλογή μου, φροντίζοντας τόσο να ταιριάζουν στο conceptτου χώρου που θα με φιλοξενήσει, όσο και να εναλλάσσονται αρμονικά. Αρκετές φορές όμως ρισκάρω και με κάτι ασυνήθιστο και απρόβλεπτο…

Αυτό που με συναρπάζει, και εύχομαι να συμβαίνει κάθε φορά, είναι η ιδιαίτερη επικοινωνία με το κοινό, η ανταλλαγή ενέργειας, τα «vibes» (αγαπημένη μου έκφραση). Χαίρομαι που μοιράζομαι τη «μουσική μου»!

tse4

 

Ε: Πότε και γιατί έγινες επιλεκτική σε ότι αφορά τα είδη της μουσικής που παρακολουθείς;

Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τις μουσικές εξελίξεις, χωρίς να είμαι αυστηρά επιλεκτική ως προς τα είδη που ακούω. Άλλωστε, δεν  τα γνωρίζω  όλα. Κάθε κομμάτι, με τα ιδιαίτερα στοιχεία του και τον πετυχημένο συνδυασμό τους, μπορεί να με κερδίσει. Το σίγουρο είναι ότι έχω αδυναμία στην ηλεκτρονική μουσική και συχνά αναζητώ μυστήριες μελωδίες, ασυνήθιστα φωνητικά, παιχνιδιάρικα συνθεσάιζερ και γενικά καλοδουλεμένες παραγωγές, με τη λεπτομέρεια να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό και εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία να παρευρεθώ σε μουσικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα (Synch, Eject, Reworksκ.α.)

Ε: Είσαι ένα πρόσωπο που είσαι γνώστης της βραδινής «δράσης» της μικρής μας πόλης. Θεωρείς ότι η νυχτερινή ζωή της μπορεί να καλύψει όλες τις τάσεις, τόσο μουσικές όσο και  χωροταξικές; Με λίγα λόγια ένα καλό μπαρ το κάνει τελικά η μουσική του ή ο χώρος του;

Σε ένα τόσο μικρό μέρος, είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο για τη νυχτερινή ζωή να ικανοποιήσει όλες τις μουσικές προτιμήσεις. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός χώρου και μουσικής με άποψη, αισθητική και θετική ατμόσφαιρα, δυνατότητα που υπάρχει στη Μυτιλήνη, είναι ιδανικός και δεν εντοπίζεται μόνο στα μπαρ…

Ε: Κλείνοντας θέλω να διαλέξεις τη νούμερο ένα για σένα μουσική επιλογή που σε εκφράζει

Floating Points – «Vacuum Boogie»

https://www.youtube.com/watch?v=CfBoZhTanw0

Η  Μαρίνα Τσέγγου παρουσιάζει κομμάτια που της αρέσουν στην ιστοσελίδα στο fb:

https://www.facebook.com/markasoundz

 

 

Προηγουμενο αρθρο

ΒΓΑΛ’ ΤΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Επομενο αρθρο

« Η κρίση μας βοήθησε να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα»