Δακοκτονία: Στις 20 Ιουνίου η έναρξη, με απευθείας ανάθεση, αν τα «βρουν» οι εργολάβοι

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Πιεζόμενη από τις προθεσμίες που όλο και στενεύουν, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου εξετάζει σοβαρά το σενάριο να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση των δυο πρώτων ψεκασμών, εφόσον η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, δώσει τελικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και το νεότερο ρεπορτάζ των «Π», (σε συνέχεια του χθεσινού πρωτοσέλιδου 9 /6) η Διεύθυνση έχει στείλει ήδη στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, το «σχέδιο απόφασης περί προσφυγής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση».

Τι σημαίνει πρακτικά

Εν αναμονή της έγκρισης από την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. -που είναι και το ζητούμενο ώστε η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τις εταιρείες , που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό – από στιγμή σε στιγμή οι τρεις ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι θα ξεκινήσουν αφού προσκληθούν και εφόσον συμφωνήσουν στα… «σημεία» πιθανή συνεργασία, ώστε να εκτελεστούν οι δυο πρώτοι ψεκασμοί, με επικρατέστερη ημερομηνία έναρξης του πρώτου-άρα και της φετινής δακοκτονίας – σε δέκα μέρες από σήμερα, ήτοι στις 20 Ιουνίου.

Αυτό θα γίνει ενόσω η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η έγκριση από την Αρχή.

Αμέσως μετά θα κληθούν οι ανάδοχοι σε διαπραγμάτευση, ώστε να προκύψει πιθανή συνεργασία, με γνώμονα πάντα την προστασία της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού υπάρξει έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες από την Οικονομική Επιτροπή, θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα (5 εργάσιμων ημερών) στον ή στους αναδόχους ώστε να προχωρήσουν σε ενημέρωση των αρχιεργατών και στη διανομή του σχετικού υλικού, σε φάρμακα και εξοπλισμό.

Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με τους επόπτες- τομεάρχες η διαδικασία επιλογής των 14 συνολικά Γεωπόνων που θα απασχοληθούν φέτος έχει ολοκληρωθεί και άμεσα θα γίνει και η τοποθέτηση τους ώστε να αναλάβουν καθήκοντα στις περιοχές που τοποθετούνται.

Θα συμφωνήσουν οι εργολάβοι;

Το μεγάλο ζητούμενο στους χειρισμούς της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι αν θα βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να καταλήξουν οι εργολάβοι σε συμφωνία, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για να επιτύχει το όλο εγχείρημα και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας.

Άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο οι προσφορές να μην παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις για να επέλθει τελικά συμφωνία, πέρα από την όποια καλή διάθεση έχουν και οι ίδιοι οι εργολάβοι να συμμετέχουν στην διαδικασία καθήμενοι σε κοινό τραπέζι συζητήσεων και να βρουν τη λύση.

Είναι πάντως γεγονός ότι από τη στιγμή που μια υπόθεση αντιδικίας φτάσει στην Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., η γραφειοκρατία «θα πάει πίσω» την όποια βούληση για ταχεία επίλυση του προβλήματος που προέκυψε.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ζητήθηκε από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου η απεμπλοκή του διαγωνισμού από τις δημόσιες συμβάσεις, με το σκεπτικό ότι η εκτέλεση της δακοκτονίας δεν είναι εργολαβία που αφορά σε δημόσια έργα, επομένως λόγω του διαφορετικού αντικειμένου της θα έπρεπε να γίνεται με άλλο τρόπο και ίσως θα πρέπει να ανατεθεί σε άλλη αρχή ελέγχου

Προηγουμενο αρθρο

Η αποικιοκρατία ποτέ δεν τελείωσε…

Επομενο αρθρο

Τέσσερις γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο κορίτσι νεκροι