Crossing Borders στη Λέσβο: Το μεγάλο συνέδριο του Ιουλίου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο συγγραφέας και κινηματογραφιστής Tariq Ali, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και δεκάδες άλλοι διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές από τα πεδία της προσφυγικής έντασης, θεσμικοί παράγοντες από τον χώρο των ΜΚΟ, εθελοντές και αλληλέγγυοι, συναντιούνται στη Λέσβο  τον Ιούλιο για το Crossing Borders,  ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι πολλαπλές όψεις της προσφυγικής κρίσης:  Η πολιτική των κλειστών συνόρων ως πολιτική βίας και αδιεξόδου, η ανατροπή των κανόνων δικαίου στο ασφικτικό περιβάλλον του αυξανόμενου δημοκρατικού ελλείματος, το ντόμινο των εξελίξεων της προσφυγικής κρίσης και τη σημασία τους στο επίκεντρο και τη μεθόριο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο των δικτύων αλληλεγγύης παγκοσμίως.

DSCN1940

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί και σημαντικοί από διαφορετικούς χώρους, από τους σημαντικότερους των θεωρητικών έως τους ξεχωριστά σημαντικούς αλληλέγγυους και εθελοντές, από τους ακτιβιστές διεθνούς δράσης έως τους επιχειρησιακούς της διεθνούς εμπειρίας, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, θα συναντηθούν όλοι μαζί με σκοπό μία πολύπλευρη συζήτηση και παρέμβαση γύρω από την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου που θα διαρκέσει 7-10 Ιουλίου συγκαταλέγονται οι: Tariq Ali, Massimo De Angelis, Tim Anderson, Dilar Dirik, Κώστας Λαπαβίτσας, Paul Mason, Μαρία Νικολακάκη, Nina Power, John Rees, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Tithi Bhattachary, Francesca Coin,  Feyzi Ismail, Στράτος Γεωργούλας, Andrej Grubacic, Mike Neary, Denis O’ Hearn, Richard Pithouse, Γιώργος Πλειός, Kenneth Surin, Αιμιλία Βουλβούλη.
Η μεγάλη αυτή συνάντηση διοργανώνεται από The Cooperative Institute for Transnational Studies σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Laboratory EKNEXA-Department of Sociology) και έχει τη μορφή διεθνούς συνέδριου με ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική.

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η επιλογή της Λέσβου αποτελεί ένα κομβικό και ιδιαίτερης σημασίας σημείο του οργανωτικού σχεδιασμού. Είναι καταρχήν ένα δείγμα έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης και είναι η πρώτη φορά που ένα συνέδριο με τόσους ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, γίνεται όχι σε κάποιον αντίστοιχο μέρος, αλλά μέσα στο ίδιο το πεδίο δράσης, στην πρώτη γραμμή, σε ένα από τα πιο σκληρά και δύσκολα μέτωπα της προσφυγικής κρίσης.

moria

Και αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά αυτού του συνεδρίου που μαρτυρά τον ρόλο που θέλει να παίξει στις εξελίξεις του προσφυγικού και ευρύτερα. Η Λέσβος, που ασφαλώς αποτελεί τον πρώτο προορισμό και τον μεγαλύτερο υποδοχέα αλλεπάλληλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εδώ και δύο περίπου χρόνια. Αναμφίβολα, επίκεντρο δραματικών κορυφώσεων γύρω από το προσφυγικό και σημείο υψηλού συμβολισμού που οι εικόνες του θα προστεθούν στην ιστορία του προσφυγικού ζητήματος.

 

(Εργασίες και παράλληλες δράσεις). Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα θα υπάρξουν επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς για συζητήσεις και συνομιλίες, ενώ το συνέδριο έχει προσκαλέσει πρόσφυγες και μετανάστες να καταθέσουν σκέψεις και μαρτυρίες τους, σε όλη τη διάρκειά του. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν έκθεσεις εικαστικών και φωτογραφίας με τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Ως αφίσα του συνεδρίου επιλέχθηκε φωτογραφία του βραβευμένου φωτογράφου Yannis Behrakis – Reuters, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την άμεση παραχώρησή της.

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Η ιστορία του Γερμανικού καταδρομικού “Breslau” που μετονομάστηκε από τους Οθωμανούς σε “Midilli” (Μυτιλήνη)

Επομενο αρθρο

Με 18 ξεχωριστές προβολές ξεκινάει απόψε το Seadock.