Ένα εκλεπτυσμένο γλυκό με άρωμα Λέσβου και twist ελληνικής εποχικότητας
Η crème brûlée με μούσμουλο της σεφ Μαρίας Καζάνη είναι η απόδειξη πως η κλασική γαλλική ζαχαροπλαστική μπορεί να αποκτήσει ελληνικό χαρακτήρα και εποχική ταυτότητα. Με βάση την πλούσια κρέμα και τις αρωματικές νότες από τζίντζερ, κάρδαμο και εκχύλισμα βανίλιας, η συνταγή απογειώνεται με την προσθήκη φρέσκου μούσμουλου, ενός φρούτου που συναντάμε άφθονα στη Λέσβο και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35%
- 260 γρ. κρόκοι αυγών
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 2 γρ. κάρδαμο, τριμμένο
- 2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. μούσμουλα (καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια)
- ζάχαρη κρυσταλλική για καραμέλωμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα και προετοιμάζουμε 8 σκεύη crème brûlée.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα με τα μπαχαρικά και μέρος της ζάχαρης σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει.
- Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη άχνη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Πολτοποιούμε τα μούσμουλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ενώνουμε τα υλικά, γεμίζουμε τα σκεύη και τα ψήνουμε σε μπεν μαρί στον φούρνο για 50–60 λεπτά.
- Αφού κρυώσουν τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και καραμελώνουμε με καμινέτο.
Σερβίρετε ιδανικά με φρούτα εποχής ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.