Ξεπηδήξαμε το χειμώνα, αλλά…

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Και πάλι μαζί, μοναδικέ μου αναγνώστη, τι λέμε; Χριστός Ανέστη, Καλό Βόλι για τις επερχόμενες και Καλό Καλοκαίρι που λέει ο Λιόστης. Τον άφησα λίγο στο πόδι μου, για μια βδομαδούλα και πήγα προς τα νότια για ένα σεμινάριο. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή, εκεί κάτω, ήτανε σαν Δεκαπενταύγουστος από την τουριστική κοσμοσυρροή, αλλά εφέτος τι να πω; Μια η κρίση (όχι μόνο της πατρίδας μας), μια που μας ματιάσανε για το πλεόνασμα που έχουμε, μια που μας κούνησε το δάχτυλο ο Βόρειος Αρχηγός για τους φίλους που έχουμε, βάλε και τον πόλεμο που κάνει ο Αρχηγός με τους Καουμπόηδες, μην ξεχνάς και την εισβολή των «πολιτισμένων» κρατών στο βασίλειο του Αντίοχου, άσ’ τα να πάνε. Από τον τουρισμό περιμένει η χώρα, οι άνθρωποι της χώρας μας δηλαδή, γιατί αν ρωτήσουμε τους αρμόδιους εκ της κεντρικής εξουσίας εκπορευόμενους, πάλι άσ’ τα να πάνε. Έχουμε τις εξυπνάδες του επί των εξωτερικών, έχουμε και την εγκληματική ηλιθιότητα των επί πανηγυρικών δυναμιτισμών στην Ανάσταση της Θήρας, αποδιώχνουμε με κάθε τρόπο τους πελάτες και θα πρέπει να προμηθευτούμε μυγοσκοτώστρες, μην προσπαθούμε με πετσέτες κι εφημερίδες. Όχι πως δεν είχε καθόλου πελατεία το εκεί «μαγαζί», αν είχαμε τόσους επισκέπτες εμείς, τώρα θα ξεκινούσαμε να διπλασιάσουμε τις κλίνες, αλλά εκεί με τις τόσες επιχειρήσεις, με τα τόσα καταλύματα, θα πρέπει να βουλιάζει στον κόσμο το νησί για να πούνε πως πάει καλά. Εμείς εδώ τι κάνουμε; Τα γνωστά… Ήρθε η πρώτη φουρνιά «χελιδονιών» από …συνεταιρική ευρωπαϊκή χώρα, ανεβαίνει η κίνηση σιγά σιγά και θα πρέπει να ευχαριστούμε το Θεό που οι άνθρωποι αυτοί είναι προσανατολισμένοι σε διακοπές με δραστηριότητες στη φύση, γιατί αν θελήσουν κάτι πιο …καλοκαιρινό, θα τους πούμε «περάστε σε κανα δυο μήνες». Έτσι και χειρότερα. Μα, ο Μάιος μας έρχεται, εμπρός βήμα ταχύ… Τι ταχύ, δηλαδή, πάλι κατόπιν εορτής οργανωνόμαστε. Είπαμε, υπάρχουν σωστοί επιχειρηματίες, υπάρχουν αναπτυξιακοί φορείς που δεν πέφτουν σε χειμέρια νάρκη μέχρι να λαλήσει ο τζίτζιρας, αλλά στην πλειοψηφία μας είμαστε… ραχατλήδες.

Μη μου δικαιολογείσαι κι εσύ, μοναδικέ μου, γιατί είμαι ταλαιπωρημένος από τη χρήση της άγονης λεωφορειακής ακτοπλοΐας και θα φλιπάρω. Τι θα πει, δηλαδή, ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του στις εκλογές; Κοντά δύο χρόνια δεν είχε κυβέρνηση μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα, όνομα και μη χωριό, και η πολιτεία κι αυτοδιοίκηση πήγαιναν ρολόι. Δεν με βαρέθηκες να σου λέω πως χρειαζόμαστε αδιάκοπη λειτουργία στην τουριστική πολιτική μας και τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, ασχέτως εξουσίας ή μορφής της διοίκησης; Τι να σου κάνουν οι επαγγελματίες, πόσο να επενδύσουν σε εξοπλισμό, καταλύματα και υπηρεσίες, αν ο πελάτης βγαίνει και βολτάρει σε περιβάλλον με τριτοκοσμικές συνθήκες; Ε, να βλέπουνε και κόσμο που πέρα κι απ’ τη φυσική του φιλόξενη συμπεριφορά, να αισθάνεται πως ζει κι αυτός σε πολιτισμένο επίπεδο. Καλά, εμείς, όλος ο κόσμος, είμαστε εντάξει, αλλά δεν έχουμε το πάνω χέρι σε ποιότητα παροχής κοινωφελών υπηρεσιών, ούτε στη διαμόρφωση και ευταξία του οικιστικού περιβάλλοντος. Αυτό για την ποιότητα και της δικής μας ζωής ξαναπές το, όμως μην μου δικαιολογείσαι ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών, γιατί, σου το ξαναθυμίζω, είμαι από ταξίδι. Εσύ το είπες: «Εκλογές». Λοιπόν, τι θα ψηφίσεις; Όπως το κατάλαβες, δεν σου ζητάω να μου εκθέσεις την προτίμησή σου, σε ρωτάω πλαγίως: Ποια είναι τα κριτήριά σου για την επιλογή των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχόντων, χωρίς να ξεχνάμε και τους Αντιπροσώπους της Πατρίδας εκεί στις Βρυξέλες; Είναι με παρελθοντικό ή μελλοντικό χαρακτήρα; Πώς τη θέλεις, τελος πάντων την πατρίδα, το νησί, την πόλη μας;

Μόλις πήγα να πω κάτι για όραμα και θυμήθηκα ένα «χωρίο» που σου φύλαξα από το «Προσχέδιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2014 του Δήμου Λέσβου». Σου το παραθέτω.

«… ο Δήμος Λέσβου μέσω του Πενταετούς Επιχειρησιακού του Προγράμματος αναπτύσσει το Όραμά του για το μέλλον.

Όραμα

  • Να καταστεί ο Δήμος Λέσβου, πραγματικός πόλος ανάπτυξης στο Αιγαίο, ως κέντρο διοικητικό, μορφωτικό και πολιτιστικό.
  • Να καταστεί ελκυστικός χώρος επιχειρηματικής δραστηριότητας υπερτοπικού και περιφερειακού επιπέδου, ενισχύοντας παράλληλα τις παραδοσιακές οικονομικές σχέσεις με τις απέναντι μικρασιατικές ακτές.
  • Να αντιστραφεί η πορεία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης του τόπου, με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις αλληλεγγύης των πολιτών.

Με άλλα λόγια όραμα του Δήμου Λέσβου είναι αυτός να καταστεί:

”Υπερτοπικής σημασίας αναπτυξιακός πόλος, νησί του πολιτισμού και της επιστήμης, πύλη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή, ελκυστικός χώρος διαβίωσης και δημιουργίας”.».

Καλό, ε; Αριστούργημα. Σωθήκαμε! …Δεν νομίζω… Εδώ, μοναδικέ μου, έφυγαν από τον Δήμο μας πόσα εκατομμύρια ευρώ πίσω, επειδή, άκουσον άκουσον, δεν είχαμε κατάλληλο μηχανισμό έτοιμο να τα διαχειριστεί… Έχουν μείνει απλήρωτοι, για χρόνια, πολλοί επιχειρηματίες προμηθευτές του Δήμου και στο τέλος θα τρέχουν οι άνθρωποι στα Δικαστήρια για να βρούνε το δίκιο τους, να πληρωθούνε. Έκοψαν τιμολόγια, πλήρωσαν ΦΠΑ και φόρους σαν να τα έχουν εισπράξει. Πώς άραγε να τα έχει καταχωρίσει το λογιστήριο του «μεγαλοπελάτη» τους; Ως έξοδα χρήσης; Αριστούργημα (για ζωντανά χιλιάρικα που πάνε να τα… πεθάνουνε, μιλάμε). Ξαναματαάκουσον… δεν έχουμε υπαλλήλους να ελέγξουν τα τιμολόγια. Έτσι, ένας μεγαλοπελάτης μπαταξής μπορεί να καταστρέψει μέρος της τοπικής οικονομίας, μοναδικέ μου, κι εμείς τα ντερβισόπαιδα οι ψηφοφόροι θα το ξαναπαίζουμε άμοιροι ευθυνών. Από ταξίδι είμαι, σου λέω… σκέψου καλά να είσαι έτοιμος, όταν θα μπεις μέσα στο παραβάν… Νομίζεις ότι από την Αυτοδιοίκηση μόνο το μπαταξιλίκι και η αβελτηρία του Δήμου κάνει τη …ζημιά; Κοίτα τι γίνεται με την Περιφέρεια, που έχει μια κόντρα κρατική Περιφέρεια που της γυρίζει πίσω όποιο τιμολόγιο δεν γουστάρει. Αχ πατρίδα μου καημένη… και ταλαίπωρε συμπατριώτη.

Να, για να ευθυμήσουμε, λέω να σου «παίξω» ένα …υπό…χωρίο από το παραπάνω χωρίο. Όχι, άσ’ το, για γέλια πάμε, αλλά μην το γυρίσουμε στα κλάματα. Δεν λέω, σωστοί οι συντάκτες του Οράματος. Ποιος θα έλεγε όχι σε τόσα καλά; Μόνο που, έτσι γίνεται, και δεν μπορώ ν’ αποφασίσω αν το βλέπω για καλό ή για κακό, να κατατίθεται Πενταετές Πρόγραμμα την ώρα που γίνονται εκλογές. Είπαμε, σταθερή και αδιάκοπη λειτουργία χρειάζεται, ασχέτως του ποιος κατέχει την εξουσία, αλλά ο επόμενος Αυτοδιοικητικός Άρχων θα εκτελεί το όραμα του προηγούμενου; Γιατί το Όραμα αυτό συνοδεύεται από έναν προϋπολογισμο για μια σειρά έργων. Και τον παρά πού θα τον βρει, από εκεί που έφυγε πίσω; Πού θα βρει να κάνει το Νέο Κολυμβητήριο που τάζει και άλλα δεν ξέρω τι; Από αυτά που θα προσπαθήσει να αντλήσει από τον κρατικό κορβανά; Μα δεν το κατάλαβες ακόμα, χρυσέ μου, πως το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών για όσα χρειαζόμαστε οι εντός και μόνο στους οξαποδώ στέλνει τα πετσετάκια, ή στηρίζεσαι στη δικιά μας την άγνοια και τάζεις λαγωούς μετά επιτραχηλίων;  Να γελάσω; Όχι άσ’ το.

Πριν λήξει η θητεία της μελλοντικής Δημοτικής Αρχής, θα συνταχθεί το νέο Πενταετές για τους επόμενους. Αλλά ας μην φεύγει το μυαλό μας τόσο μακρυά. Ξεκινώντας …πάνω στο …ξεκίνημα της σεζόν για τη Λέσβο, οι νεοεκλεγέντες διαχειριστές της Αρχής θα πρέπει να αποφασίσουν μαζί με τους απερχόμενους τι στο καλό θα κάνουν για την εμφάνιση του νησιού και της πόλης που είναι η πύλη για τους επισκέπτες, των …σταυροφόρων (των κρουζιεράδων, ντε) συμπεριλαμβανομένων. Πώς στο καλό θα εξοπλιστεί και θα στελεχωθεί με προσωπικό, που θα κάνει βάρδιες, στο …γραφείο (γιατί έτσι που ήταν πέρυσι έτσι είναι ακόμα) εκεί στη γωνία του Τελωνείου. Να γίνει ένα σύγχρονο «στέκι» Τουριστικής Πληροφορίας. Αφού πάλι χάθηκε ο χρόνος για το Παλιό Λιμεναρχείο, ας γίνει εφέτος, επιτέλους κάτι που να μην μοιάζει με …τα μούτρα μας. Μην χαραμίζουμε το μεράκι και την αυτοθυσία των εργαζόμενων που και όραμα έχουν και γνώσεις και πείρα πάνω στην Πληροφορία. Παραδείγματα όλα τούτα, έτσι μοναδικέ μου; Να δούμε και τα γούστα του νέου «διαχειριστή» των κάδων, θα τους κλείνει να ξεβρωμίσουμε λίγο ή…

Χα, χα, χα, είχα από δω, είχα από κει, σου το ξεφούρνισα, έτσι για να γελάσω που δεν με άφηνες. Άσε με τώρα και είμαι από ταξίδι, να κοιμηθώ, και θα επανέλθουμε στο κοινό μας Όραμα, από βδομάδα.

City Inspector

Προηγουμενο αρθρο

Μεγάλη συμμετοχή στην επίσημη πρώτη της Χ.Καλογήρου

Επομενο αρθρο

Ξεκινούν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» Σπεύσατε για εγγραφές…