Γλυκίσματα με γεύσεις και αρώματα από τον Κάμπο της Χίου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Η  Citrus  Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό Κάμπος της Χίου από το 2008, με σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην περιοχή του Κάμπου από το 14ο αιώνα. 

Η αειφόρος ανάπτυξη του Κάμπου, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του νησιού, η προβολή των χιώτικων προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδος, η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον πολιτισμικό χαρακτήρα του Κάμπου, έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε διαμέσου των αιώνων, αποτελούν  πρωταρχικούς στόχους της CitrusA.E.

logo-01 Citrus

Μέσα στα κτήματα με τα εσπεριδοειδή και δίπλα σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 1742 βρίσκεται το πρότυπο εργαστήριο της Citrus. Εκεί, η ομάδα της Citrus παράγει με τα ξακουστά φρούτα του Κάμπου μια σειρά από χειροποίητα παραδοσιακά γλυκίσματα:

— αμυγδαλωτά:  αλεσμένη αμυγδαλόψιχα, φρέσκος χυμός και ξύσμα μανταρινιού

πλάθονται σε μικρές ευωδιαστές μπουκίτσες

— μαρμελάδες

— γλυκά κουταλιού

— λουκούμια

— τα γνωστά χιώτικα «υποβρύχια»

— πίτες φρούτων

— μαντολάτο & παστέλια

— χυμοί φρούτων

Tangerine Peel

Οι επιδέξιες τεχνικές συγκομιδής που δεν «πληγώνουν» τον καρπό, η άμεση μεταφορά των φρέσκων φρούτων μέσα σε κοφίνια από το δένδρο κατευθείαν στο εργαστήριο και η αριστοτεχνική εκτέλεση των χιώτικων συνταγών σε μικρές ποσότητες με τη μέθοδο της «ανοιχτής μπασίνας» εγγυώνται προϊόντα υψηλής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας.

Όλα με το άρωμα του Κάμπου και τη σφραγίδα της Citrus.

 

Στην περιοχή του Κάμπου, μέσα στο Κτήμα Citrus, βρίσκεται και το Μουσείο Citrus, όπου φιλοξενούνται μνήμες, ντοκουμέντα και στοιχεία της κοινωνίας του Κάμπου, της ιστορίας των εσπεριδοειδών από τον 15ο αιώνα, της καλλιέργειας των περιβολιών, της εμπορικής διαδικασίας από το παρελθόν έως σήμερα. Έτσι, ο Κάμπος αποκτά μία ολοκληρωμένη διάσταση ως ένα ενιαίο και εκτεταμένο αγροπεριβαλλοντικό τοπίο υψηλής πολιτιστικής αξίας και το παρελθόν ζωντανεύει και γίνεται πηγή έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον.

DSC02178

 Γενικά χαρακτηριστικά προϊόντων Citrus

  • Είναι προϊόντα artisanal:  χειροποίητης παραγωγής, φτιαγμένα με παραδοσιακές

χιώτικες συνταγές, με προσωπική φροντίδα και ιδιαίτερο μεράκι για το κάθε ένα.

 

  • Ο παραδοσιακός χαρακτήρας τους οφείλεται στην ιδιοτυπία των υλικών και του τρόπου

παρασκευής τους, έχει ιστορία αιώνων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

 

  • Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται φρούτα, κυρίως  από τα ιδιόκτητα κτήματα

της Citrus και σε κάθε περίπτωση από το νησί της Χίου.

 

  • Είναι υγιεινά γλυκίσματα, καθώς δε περιέχουν τεχνητές πηκτίνες, συντηρητικά και

πρόσθετα χρώματα.

 

  • Επίσης δεν περιέχουν λιπαρά, αφού για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται μόνο

φρέσκα φρούτα και ζάχαρη.

 

  • Έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του τόπου

προέλευσης: τον Κάμπο της Χίου. Η σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα και οι

καλλιεργούμενες ποικιλίες εσπεριδοειδών προσδίδουν έντονη διαφοροποίηση στο

παραγόμενο προϊόν. Τα έντονα αρώματα  των εσπεριδοειδών, που διαχέονται στην

ατμόσφαιρα από τους οπωρώνες του Κάμπου,  χάρισαν στο νησί το χαρακτηρισμό

«μυροβόλος Χίος».

DSC_1295

Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού

Οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού Citrus διατηρούν σε πολύ υψηλό ποσοστό τα θρεπτικά συστατικά του φρούτου από το οποίο προέρχονται, γιατί:

—Η άμεση μεταφορά των φρούτων από το κτήμα στο εργαστήριο δεν ταλαιπωρεί

τον καρπό (το εργαστήριο είναι μέσα στο Κτήμα Citrus)

—Έχουν υποστεί ήπια θερμική επεξεργασία, δηλ. βράσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες

με τη μέθοδο της «ανοιχτής μπασίνας»

—Δεν περιέχουν τεχνητές πηκτίνες, χημικά συντηρητικά ή πρόσθετα

 

Τα γλυκά κουταλιού παραδοσιακά σερβίρονται ως έχουν, παρέα με ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Η σερβιριζόμενη ποσότητα είναι τόση όση χωρά σε ένα μικρό κουτάλι.  Έτσι προήλθε ο όρος «γλυκό κουταλιού». Είναι επίσης υπέροχα σαν topping πάνω σε παγωτό και γιαούρτι, σαν γαρνιτούρα   σε κέικ, σαν γέμιση για πάστα φλώρα και τάρτες.

 

Οι μαρμελάδες είναι υπέροχες για το πρωινό, σαν άλειμμα πάνω σε βουτυρωμένο ψωμί, σαν γέμιση για κρουασάν και κρέπες.
Υποβρύχια

Το “υποβρύχιο” είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χιώτικα γλυκίσματα, που συνδέεται άμεσα με το καλοκαίρι. Παίρνουμε από το βάζο μια κουταλιά ζαχαρόπαστας, αρωματισμένης με χυμό εσπεριδοειδών ή με μαστίχα, και τη  “βυθίζουμε” μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Έτσι προκύπτει και η  ονομασία “υποβρύχιο”.

Η μαστιχωτή του υφή και το λευκό σαν μάρμαρο χρώμα του ταιριάζει ανεπανάληπτα και με γλυκό κουταλιού βύσσινο.

 

Πίτες Φρούτων

Μια πολύ λεπτή και τραγανή βάφλα περικλείει μία στρώση μαρμελάδας με ξηρούς καρπούς.  Ένα ασυνήθιστο γλύκισμα, ιδανικό σαν σνακ για κάθε ώρα της ημέρας.

Λουκούμια

Μικρές γλυκιές μπουκίτσες που λιώνουν αργά μέσα στο στόμα και πλημμυρίζουν τις αισθήσεις με τα αρώματα και τις γεύσεις του νησιού της Χίου. Η παραδοσιακή  χειροποίητη τέχνη της λουκουμοποιϊας συνεχίζεται πιστά από τη Citrus σε κλασικές γεύσεις, αλλά και σε πιο ευφάνταστους συνδυασμούς.  Απολαύστε το λουκούμι  με ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή μαζί με τον καφέ.

DSC_1318

Αμυγδαλωτά

Αλεσμένη αμυγδαλόψιχα, φρέσκος χυμός και ξύσμα εσπεριδοειδών ή μαστίχα πλάθονται σε μικρές ευωδιαστές μπουκίτσες.

Γλυκό Μανταρίνι Citrus

Αποκλειστικά φτιαγμένο από φρέσκα μοσχοβολιστά μανταρίνια από τα ιδιόκτητα κτήματα της CITRUS στον Κάμπο της Χίου, το γλυκό μανταρίνι  χαρακτηρίζεται από το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα του, την ευχάριστα γλυκόξινη γεύση και το συναρπαστικό άρωμα της μοναδικής χιώτικης ποικιλίας. Σερβίρεται παραδοσιακά παρέα με ένα ποτήρι δροσερό νερό. Η πλούσια φρουτένια γεύση του ταιριάζει επίσης υπέροχα πάνω σε βουτυρωμένο ψωμί, σε καρυδόπιτα, σε πάστα φλώρα ή δίπλα σε ένα σοκολατένιο κέικ.

Λίγα λόγια για το ξακουστό «Μανταρίνι Χίου»

  • Είναι ο καρπός των δένδρων του είδους Citrusdeliciosetenore.
  • Καλλιεργείται στην περιοχή του Κάμπου από το 1850.
  • Είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
  • Θεωρείται μία από τις καλύτερες και πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο.
  • Η ιδιαιτερότητά του συνδέεται με το μοναδικό εδαφολογικό και κλιματολογικό

προφίλ της περιοχής του Κάμπου.

  • Το έντονο άρωμά του -που διαχέεται στην ατμόσφαιρα από τους οπωρώνες-

χάρισε στο νησί το χαρακτηρισμό «μυροβόλος Χίος».

  • Συνέβαλε στην άνθιση του χιώτικου εμπορίου με χώρες της Ευρώπης από τις αρχές

της καλλιέργειάς του.

  • Η καλλιέργειά του στην περιοχή Κάμπος της Χίου έχει επηρεάσει την ιδιαίτερη

αρχιτεκτονική των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την μορφή των οπωρώνων

Βραβεία: Το Γλυκό Κουταλιού Φλούδα Μανταρίνι  τιμήθηκε με Χρυσό Αστέρι στα GreatTasteAwards 2014.

 

DSC_0197

 

Αργέντη 9-11, Κάμπος – Χίος

www.citrus-chios.gr

facebook.com/CitrusChios

 

Προηγουμενο αρθρο

 Ορθή χρήση των  αντιβιοτικών

Επομενο αρθρο

“Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε «έξω από το κουτί»”!