Ντέση Βερβενιώτη :«Η φαντασία είναι μια ελπίδα που δεν πρέπει να χαθεί ποτέ.. .»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ντέση  Βερβενιώτη – theatrical operations ,μεταφράστρια

H Ντέση Βερβενιώτη  έχει μεταφράσει  τις περισσότερες από τις ταινίες που βλέπουμε στις αίθουσες τα τελευταία χρόνια .

Η ιδιότητα της έχει να κάνει με  theatrical operations  και  εργάζεται ως μεταφράστρια στις πιο γνωστές εταιρείες της Αθήνας .  Η ίδια πιστεύει ότι η τέχνη μεταφράζεται από τον καθένα με τον δικό του τρόπο ,  ενώ θεωρεί ότι η Λέσβος παραμένει ακόμα και σήμερα ένας ανεκμετάλλευτος προορισμός ….

 
Τελικά που βρίσκεις το βαθύ νόημα της ζωής σου; Στις ταινίες ή στην καθημερινότητα σου;

Ν. Β: Έχω την ευτυχία να νιώθω, μετά από 12 χρόνια δουλειάς στον χώρο του κινηματογράφου, ότι δεν έχω εργαστεί ούτε μια μέρα. Κάνω μια δουλειά που αγαπώ και έτσι οι ταινίες γίνονται η καθημερινότητα μου και η καθημερινότητα μου είναι οι ταινίες. Το βαθύ νόημα της ζωής μου είναι η αγάπη και μέσα σ’ αυτή είναι και το σινεμά.

Μιλώντας για τον χώρο του κινηματογράφου ποιά ήταν εκείνη η συγκριτική στιγμή που σε παγίωσε σε αυτήν την επιλογή σου;

Ν. Β.: Αν εννοείτε πώς επέλεξα να ασχοληθώ με το σινεμά, νομίζω πώς η υπερβολική μου αγάπη για τις ξένες γλώσσες, τα θεάματα, τις διαφορετικές κουλτούρες, τους πολιτισμούς και την καλπάζουσα φαντασία μαζί με την ισχυρή επιρροή ενός ιδιαίτερα σινεφιλικού πατέρα, που από πολύ μικρή ηλικία με μύησε στον μαγικό κόσμο της μεγάλης οθόνης, με οδήγησαν ασκεπτί  στον κινηματογράφο.

Από τις ταινίες που έχεις μεταγλωττίσει μέχρι σήμερα ή που τέλος πάντων έχεις προωθήσει ποιά θα ξεχώριζες και γιατί;

Ν. Β. :Δεν ξεχωρίζω κάποια γιατί κάθε μια είναι για μένα ένα παράθυρο σε έναν διαφορετικό κόσμο. Κάθε μια έχει αφήσει μέσα μου ένα ψήγμα από όλα αυτά που είμαι. Τορνατόρε, Γούντι Άλεν, Φίντσερ, Σακς και άλλοι πολλοί. Τους κουβαλάω όλους μέσα μου.

Οι Έλληνες τελικά ξέρουν να ξεχωρίζουν τον ποιοτικό κινηματογράφο;

Ν.Β. Η ποιότητα είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Πώς ορίζει κανείς τον ποιοτικό κινηματογράφο; Μια ταινία που μιλάει στην δική μου ψυχή μπορεί για κάποιον άλλον να είναι εντελώς αδιάφορη. Ο κινηματογράφος είναι τέχνη. Και η τέχνη μεταφράζεται από τον κάθε ένα με διαφορετικό τρόπο.

Οι ταινίες που γυρίζονται από γραφεία παραγωγής του εξωτερικού στην Ελλάδα αποτελούν τα τελευταία κυρίως χρόνια ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν. Γιατί πιστεύεις ότι η Λέσβος ως νησί των εναλλαγών δεν έχει μπει σε αυτό το παιχνίδι;

Ν. Β. : Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου η Λέσβος μένει ανεκμετάλλευτη. Δεν προωθείται όπως θα έπρεπε ως τουριστικός προορισμός και δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ξένα γραφεία παραγωγής προκειμένου να υλοποιήσουν στο νησί μας τις ιδέες τους.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι από τις  εννιά, αν θυμάμαι καλά, αίθουσες προβολών (θερινές και χειμερινές) και τις δυο κινηματογραφικές λέσχες που είχαμε, τώρα μείναμε μόνο με μια. Ας στηρίζουμε το σινεμά όσο μπορούμε γιατί οι ταινίες είναι φαντασία και η φαντασία είναι μια ελπίδα που δεν πρέπει να χαθεί ποτέ.

Προηγουμενο αρθρο

 Διακοπές πιο κοντά στη φύση …

Επομενο αρθρο

ΓΑΡΔΕΝΙΑ :Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της πόλης.. άνθισε!