Μια συνταγή με ρίζες, μνήμες και άρωμα Λέσβου από τo Lesvoskitchen
Όταν η παράδοση συναντά τα τοπικά προϊόντα, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Στο Ίππειος της Λέσβου, εκεί όπου τα σύκα ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο και κρατούν μέσα τους όλη τη γλύκα του καλοκαιριού, οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν έναν από τους πιο νόστιμους χαλβάδες.
Υλικά:
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- 3 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
- Ξερά σύκα (ψιλοκομμένα)
- Ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα ή ό,τι προτιμάτε)
- 2 ξύλα κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
Για το σιρόπι:
- 4 κούπες νερό
- 3 κούπες ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σύκα και τους ξηρούς καρπούς.
- Σε ξεχωριστό σκεύος, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το σιρόπι.
- Μόλις είναι έτοιμο, το προσθέτουμε προσεκτικά στο σιμιγδάλι.
- Προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.
- Βράζουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει.
- Μεταφέρουμε τον χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Tip: Συνοδεύστε με ένα λικέρ μαστίχας ή γλυκό κρασί Λέσβου.







