Cabinet of curiosities με θραύσματα του Λεσβιακού παρελθόντος- (9/8-8/9 από την K-Gold)

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια

που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω.

Έπεφτε το όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο

έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναχωρίσει.

Γιώργος Σεφέρης, Μέμνησο λουτρῶν οἷς ἐνοσφίσθης

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια” σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή, καταλαμβάνοντας ένα νεοκλασικό κτίριο στο χωριό της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη πολυπλοκότητα, η έκθεση διερευνά την έννοια του wunderkammer. Η άδεια κατοικία ως μια ανοιχτή βιτρίνα γίνεται το σκηνικό για τη παρουσίαση διαφόρων μεθόδων χαρτογράφησης, συλλογής και αρχειοθέτησης στην καλλιτεχνική πρακτική. Ο τίτλος της έκτης καλοκαιρινής έκθεσης αναφέρεται στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, που ως σύγχρονη Οδύσσεια διακρίνει τη συνέχεια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και πώς αυτή επιγράφεται τόσο ως προσωπική εμπειρία όσο και ως πολιτισμική μνήμη.

Το έντονο συλλεκτικό παρελθόν της Λέσβου ενημερώνει το ευρύτερο πλαίσιο της έκθεσης, από τα προϊστορικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, την αρχαιολογία και τη λαϊκή παράδοση μέχρι τη περίφημη συλλογή του Tériade και του πρώτου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα που ίδρυσε στο νησί.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συνθέτουν ένα σύγχρονο δωμάτιο θαυμάτων (cabinet of curiosities). Τα έργα τους αντικατοπτρίζουν θραυσματικά τη σημερινή κοινωνία, θέτο-ντας ερωτήματα για τη διατήρησή και το ρόλο τους. Παράλληλα τονίζουν τη θεραπευτική αξία της τέχνης σε έναν υλικά κορεσμένο κόσμο και καταδεικνύουν πώς τα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε – απτά και ψηφιακά – γίνονται τεκμήρια της ταυτότητάς μας ως εν δυνάμει συλλέκτες.

Με οδηγό τα αντικείμενα αυτά, οι επισκέπτες καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους νοητικά μονοπάτια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντας τους προσωπικούς τους περιορισμούς και προκλήσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Joan Jonas, Ηλίας Παπαηλιάκης, Virginia Russolo, Bas Jan Ader, Guendalina Cerruti, Χρήστος Δεληδήμος, Anna Franceschini, Louis De Belle, Jo-nathas de Andrade, Ørjan Amundsen, Ευγενία Βερελή, Petter Solberg, Άδωνης Αρχοντί-δης, Sarah Cockings και Harriet Fleuriot.

Την έκθεση συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις με πρόγραμμα χορού, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις, προβολές καθώς και ένας δίγλωσσος κατάλογος. Τέλος, θα παρουσιαστεί το νέο journal της K-Gold Temporary Gallery με τίτλο “The Wild Ones”, όπου συμμετέχουν οι φωτογράφοι Polly Brown, Diego Saldiva, Martin Sekera, Elena Subach, Daniel Everett και Christian Michael Filardo.

———————————————————

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Χορού

Παρασκευή 9 Αυγούστου, 20:30

There’s a moose growing out of my back

Χορογραφία: Julie Rasmussen

Ερμηνεία: Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørnseth, Hilde Ingeborg Sandvold

JunkDance

Χορογραφία: Ξένια Κογχυλάκη

Ερμηνεία: Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ευθύμιος Μοσχό-πουλος

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Αυγούστου, 11:00 – 13:00

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Ζάγκλη

Ξενάγηση στην έκθεση

Τετάρτη 14 Αυγούστου, 20:00 με τον επιμελητή Νικόλα Βαμβουκλή

Πρόγραμμα Προβολών

Καθημερινά στην αυλή του οικήματος, 21:00 – 23:00

———————————————————

K-Gold Temporary Gallery

Η K-Gold Temporary Gallery αποτελεί μια νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο από το Νικόλα Βαμβουκλή. Στοχεύοντας στο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό, ενεργοποιεί εναλλακτικούς χώρους όπου προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την έρευνα και την πρακτική τους. Πέρα από τις δράσεις της στη Λέσβο, συμπράττει με πολιτιστι-κούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος ευ-ρωπαϊκή πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

K-Gold Temporary Gallery

Ξύπνησα με ένα μαρμάρινο κεφάλι στα χέρια

Ι woke with a marble head in my hands

Επιμέλεια: Νικόλας Βαμβουκλής

Οίκημα Βασιλείας Ταφύλια

Αγία Παρασκευή, Λέσβος

09/08/2019 – 08/09/2019

Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Αυγούστου, 20:00

Οίκημα Βασιλείας Ταφύλια

Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά 11:00 – 13:00 και 19:00 – 23:00

Ελεύθερη είσοδος

Επικοινωνία

Tηλ: 6942202222

E-mail: kgoldtemporarygallery@yahoo.com

Website: http://kgoldtemporarygallery.tumblr.com

Social Media: @kgoldtemporarygallery

Προηγουμενο αρθρο

kathariotita.lesvou@gmail.com. Στείλτε mail και ο Δήμος…καθαρίζει!

Επομενο αρθρο

Λέσβος-αφιέρωμα: 25 προτάσεις για ένα τέλειο καλοκαίρι!