Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι αγρότες της Λέσβου, στήνοντας μπλόκο στη διασταύρωση του δρόμου Καλλονής – Μυτιλήνης προς Αγία Παρασκευή, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αντιδράσεων για τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι, με τους αγρότες να προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
«Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί. Πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, όλα έχουν ακριβύνει, αλλά εμείς πουλάμε τα προϊόντα μας σχεδόν στις ίδιες τιμές», ανέφερε ο Γιώργος, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή της Γέρας.
Από την πλευρά του, ο Νίκος, κτηνοτρόφος, στάθηκε στις καθυστερήσεις των πληρωμών: «Περιμένουμε ενισχύσεις και αποζημιώσεις εδώ και μήνες. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα όταν δεν ξέρουμε πότε – και αν – θα πληρωθούμε».
Ανάλογη είναι και η εικόνα που περιγράφει η Μαρία, αγρότισσα από χωριό της κεντρικής Λέσβου: «Όταν έχεις ζημιές από καιρό ή φυσικές καταστροφές και ο ΕΛΓΑ δεν σε καλύπτει πλήρως, μένεις ξεκρέμαστος. Δεν ζητάμε προνόμια, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από τη δουλειά μας».
Τα αιτήματα των αγροτών στη Λέσβο
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τα βασικά αιτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι:
- Η άμεση καταβολή των οφειλόμενων ενισχύσεων και εκκρεμών ποσών.
- Η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
- Η μείωση του κόστους παραγωγής, με φορολογικές ελαφρύνσεις και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα.
- Η δίκαιη εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με πλήρη κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Πανελλαδικό κύμα κινητοποιήσεων
Η κινητοποίηση στη Λέσβο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πανελλαδικό κύμα αγροτικών δράσεων, με μπλόκα να έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλείνουν εθνικές οδούς, λιμάνια και κομβικά σημεία, επιδιώκοντας να πιέσουν την κυβέρνηση για άμεσες λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις
Οι αγρότες της Λέσβου δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Όπως επισημαίνουν, εφόσον δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις, οι δράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.
Η θέση του Υπουργείου
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών και υποστηρίζει πως έχουν ήδη δρομολογηθεί παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται σταδιακά, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ενώ εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος είναι να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε να υπάρξουν λύσεις που θα στηρίζουν τους παραγωγούς χωρίς να διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή.







