Λατρεύω να φωτογραφίζω ανθρώπους…

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σάκης Μπατζάλης

Φωτογράφος

Η καριέρα σου εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια και θα µπορούσαµε να πούµε ότι είσαι πλέον ένας αναγνωρισµένος φωτογράφος διεθνώς. Η επιτυχία σου ήταν θέµα συγκυριών ή θέµα σκληρής δουλειάς;

Σ.Μ.: Καταρχάς σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ξεκίνησα να φωτογραφίζω από µικρός µιας και ήταν φωτογράφος ο πατέρας µου οπότε µε τράβηξε σε αυτό. Είχα πάντα στο µυαλό ένα ρητό  OTAN ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΨΗΛΑ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ, οπότε στρώθηκα στο διάβασµα όπως και ακόµη κάνω γιατί ήθελα και θέλω να πετύχω…Έθεσα µέσα µου στα γρήγορα στόχους κοντινούς, διότι οι στόχοι πρέπει να είναι όνειρα µε προθεσµίες και όχι όνειρα µακρινά, βήµα- βήµα προχώρησα µε απίστευτη στήριξη του πατέρα µου και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Για κάποιο λόγο µε πίστευε χωρίς να του έχω δώσει το δικαίωµα ότι θα πετύχω….Τώρα απλά  το χαίρετε, το βλέπω στα µάτια του.
Στην πορεία γνώρισα την γυναίκα µου, την Διονυσία, η οποία δεν µου παραπονέθηκε σχεδόν ποτέ για τις τόσες ώρες που την αφήνω µόνη της µελετώντας ή φωτογραφίζοντας. Είναι όντως η γυναίκα βράχος. Δεν ξέρω πώς να την ευχαριστήσω!!!

Σε µια εποχή που η κρίση έχει εγκλωβίσει τόσο την δράση των ανθρώπων όσο και την εξέλιξή τους, εσύ κατόρθωσες να εξελιχθείς και να σταθεροποιηθείς επαγγελµατικά. Πιστεύεις λοιπόν ότι µέσα στην κρίση δηµιουργούνται ευκαιρίες;

Σ. Μ.: Όχι δεν πιστεύω ότι µέσα στην κρίση δηµιουργούνται  ευκαιρίες, απλά  αν είσαι προετοιµασµένος γι’ αυτό τότε έρχεται το ρητό ότι ΤΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. Κατά βάση θέλω να έχουνε δουλειά όλοι, έτσι υπάρχει ο ανταγωνισµός που σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος.
Τι είναι αυτό που µπορείς να τραβάς διαχρονικά στο νησί της Λέσβου; Τοπίο; Πρόσωπο; Κάτι άλλο;

 

Σ. Μ:  Καθιερώθηκα σαν Πορτραιτίστας και αυτό διδάσκω όταν κάνω σεµινάρια εντός η εκτός Ελλάδος αλλά κατά βάση διδάσκω γάµο µιας και αυτό µου αρέσει πολύ. Είναι πολύ µεγάλη κουβέντα  και  µακάρι να ήξεραν τα ζευγάρια πόσο σηµαντικό είναι να έχουν έναν φωτογράφο απέναντι τους που εκτός του  ότι θα αποτυπώσει τα συναισθήµατα της µέρας θα ξέρει ποια γωνία τους  κάνει οµορφότερους ή  ακόµη και τι είναι αυτό που θα τους κάνει εκείνη την ηµέρα ξεχωριστούς. Μπορεί ένας φωτογράφος µια όµορφη κοπέλα να την βγάλει µέτρια, φυσικά εάν δεν γνωρίζει και πάει στην τύχη της µέρας….Όλα αυτά  ένας φωτογράφος πρέπει να τα γνωρίζει.
Μίλησε µας για τις διακρίσεις που έχεις αποσπάσει µέχρι σήµερα…

Σ. Μ: Έχω βραβευτεί στην Ελλάδα µε το πρώτο βραβείο στον γάµο 3 φορές τα τελευταία 4 χρόνια και διάφορες δεύτερες – τρίτες θέσεις σε κάποιες κατηγορίες γάµου – στο εξωτερικό έχω βραβευτεί µε την 3η θέση στον κόσµο το 2012 στο άλµπουµ γάµου αλλά και πολλές τρίτες θέσεις σε διάφορες κατηγορίες (από τον επίσηµο οργανισµό του LAS VEGAS).
Είµαι πολύ κοντά στο να πάρω ΜasterPhotography in WPPI, είναι ο καλύτερος τίτλος για έναν φωτογράφο, το υπολογίζω εάν πάνε όλα καλά  περίπου σε 1,5 χρόνο βάση της βαθµολογίας που έχω.
Θεωρείς ότι ένας φωτογράφος µπορεί να επιβιώσει στην επαρχία του σήµερα;

 

Σ. Μ.: Ένας φωτογράφος φυσικά και µπορεί να επιβιώσει στην επαρχία. Μην κοιτάτε που ταξιδεύω τόσο πολύ. Όταν τελειώσει το ταξίδι γυρνάω σπίτι µου στην Χρυσοµαλλούσα, οπότε όλα ξεκινάνε και τελειώνουνε εδώ.
Κλείνοντας πες µας πότε έγινε το µαγικό κλικ στην φωτογραφική σου µηχανή που άλλαξε για πάντα τη ζωή σου;

 

Σ. Μ. :Μαγικό κλικ δεν υπήρχε ποτέ. Λατρεύω να φωτογραφίζω ανθρώπους και τίποτα άλλο. Αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι το κάνω από έρωτα. Ήταν και είναι δουλειά µου, οπότε εάν είσαι ροµαντικός θα πεινάσεις, εάν είσαι επαγγελµατίας θα επιβιώσεις. Και επειδή έχασα την λατρεµένη µου µητέρα µόλις 12 ετών η ζωή µε έκανε να σκέφτοµαι πιο σκληρά. Τώρα εάν οι φωτογραφίες µου εκτεθούν σε κάποια gallery ευχής έργον, εγώ όµως είµαι ένας µισθωµένος εκτελεστής.

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ από τον Γιάνγκο Διαμαντάρα

Επομενο αρθρο

“Θα νοικοκυρευτούµε. Τέρµα οι σπατάλες!”