Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, αξιοποιώντας τις πολύτιμες συλλογές του τοπικού Τύπου, παρουσιάζει ένα μικρό αλλά απολαυστικό αφιέρωμα στο καλοκαίρι μιας άλλης εποχής: τότε που το μαγιό μόλις είχε μπει στη μόδα, η “συγκολύμβηση” προκαλούσε κοινωνικούς… κυματισμούς, και τα “μπαιν-μιξτ” ήταν πρωτοσέλιδο!
Μέσα από χιουμοριστικά αποσπάσματα εφημερίδων του Μεσοπολέμου, ξετυλίγεται η αλλαγή των ηθών και της καθημερινότητας στις παραλίες της Μυτιλήνης και όχι μόνο! Ένα καλοκαίρι διαφορετικό, γεμάτο απορίες, βλέμματα, φλερτ και… savoir vivre.

Θεάματα μπαινμιξικά
Άντρες και γυναίκες μαζί στην ίδια θάλασσα; Μέχρι το 1927, μόνο αν γινόταν ναυάγιο. Από τότε όμως και μετά, τα μπαιν-μιξτ —τα μεικτά μπάνια— έγιναν μόδα και, μαζί τους, ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο με όλα τα παράπλευρα… θεάματα.
Στον Μακρύ Γιαλό, παραλίες χωρίστηκαν με ένα “τείχος”, που μόνο τείχος δεν ήταν. Όπως αναφέρει η σατιρική εφημερίδα Βούρδουλας:
«Στα μπάνια:
- Πολύ σάπιον μας φαίνεται το τείχος που ύψωσαν στο Μακρύ γυαλό για να χωρίζονται οι δύο πολιτείες, δηλαδή τα ανδρικά από τα γυναικεία μπάνια.
- Ούτε ξύλινον καν δεν είναι…
- Καθημερινώς γίνονται έφοδοι και το τείχος όλο και υποχωρεί, και δεν απέχει και πολύ η ημέρα που θα σωριασθή, αφίνοντας ελευθέρα την είσοδο των ηρώων εις την γυναικείαν πολιτείαν.»

Η εφημερίδα Ταχυδρόμος τον Ιούνιο του 1931 προτρέπει τους συμπολίτες:
«Χωρίς χασομέρι, εμπρός για τη θάλασσα!»
Οι βουτιές γυμνάζουν και τα μπράτσα και… το φλερτ. Εκεί που άλλοτε πήγαινε κανείς απλώς με την πετσέτα του, τώρα χρειαζόταν και χαμόγελο, τρόποι και —το κυριότερο— μαγιό που να κρατά τουλάχιστον τα προσχήματα.
Η εφημερίδα Τρίβολος δεν παρέλειπε να διδάξει και τα βασικά της κοσμικής συμπεριφοράς. Στη στήλη savoir vivre, μαθαίνει κανείς πώς να φλερτάρει εντός και εκτός νερού:
«Δεν πας, έτσι απλά, να κάνεις “κρόουλ” με τη δεσποινίδα. Πρώτα συστήνεσαι, μετά ζητάς το χέρι της (για να τη βοηθήσεις να βγει στα ρηχά), και τέλος τη ρωτάς με ευγένεια αν επιθυμεί λίγη… ηλιοθεραπεία, μετά καφέ, κ.λπ.»

Ταχυδρόμος, 20/06/1931
- Η ζέστη άρχισε με τα καλά της.
- Τέλος πάντων, έχουμε καλοκαίρι, αδερφέ!
- Και λοιπόν, χωρίς χασομέρι, συμπολίται και συμπολίτιδες.
- Φέτος ο Μακρύ Γιαλός επισημοποίησε και τα μεικτά μπάνια.
- Πάσα βουτιά ήδη νομιμοποιείται.
Τρίβολος, 15/07/1932
Μαρτυρικά θεάματα – Θεάματα μπαινμιξικά:
Αυτά τα χαίρονται οι πιστοί θιασώται του περιφερειακού δρόμου. Μεταξύ του Απελλείου βράχου και του ελευθερίου τερατουργήματος ζουν και κινούνται καθημερινώς οι αναδυόμενες νεαρές Αφροδίτες και οι θερμόαιμοι Ερμήδες.

ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΗΤΟΥΝ … ΤΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ
Τρίβολος, 18/08/1933
Savoir vivre – Το κολύμβημα:
Εις τα μπαιν-μιξτ, όσον και αν επικρατεί απλότης εις το ένδυμα… επιβάλλεται ουχ ήττον η γνώσις στοιχειωδών κανόνων ως προς τας σχέσεις των δύο φύλων…
Ένας νέος… με μιαν νέαν… θα ήτο αγενές να συγκολυμβήσει μαζί της, άγνωστος ών. Όταν όμως έχει φροντίσει να συστηθεί… είναι ελεύθερος να την πλησιάσει και να της είπει αφελώς:
«Δεσποινίς, κάνουμε μαζί ένα ‘κρόουλ’;»
Και μετά το «κρόουλ», όπως θα την επροσκάλει εις τον μπουφέ, της λέγει:
«Ολίγην ηλιοθεραπείαν;»
Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται:
- Από τις εφημερίδες Βούρδουλας, Ταχυδρόμος και Τρίβολος, που κατέγραφαν με σατιρικό τρόπο τις αλλαγές της εποχής στο φόντο της Μυτιλήνης και των νερών του Αιγαίου.
- Από το ημερολόγιο 2021 της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, με τίτλο «Το κοινόν διασκεδάζει… στη Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου».
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης εύχεται σε όλους καλές βουτιές, δροσιά και ξεκούραση — πάντα παρέα με ένα καλό βιβλίο!