Search

“Με τη συνεργασία όλων μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα”

  • Αντιπεριφερειάρχης Β.Α. Θεόδωρος Βαλσαμίδης
  • Κύριε Βαλσαμίδη, είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της αυτοδιοίκησης μιας και είχατε διατελέσει Αντινομάρχης Λέσβου κατά το παρελθόν. Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα 

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σημαντικά. Η πατρίδα μας κάνει μια δύσκολη προσπάθεια για ανάκαμψη, ενώ ταυτόχρονα όλοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής συγκυρίας. Σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, καλούμαστε σήμερα ως Περιφέρεια να ανταποκριθούμε και να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την ανάκαμψη των νησιών μας.

 

Οι ανάγκες και τα προβλήματα στην νησιωτική Ελλάδα είναι πολλά και τα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Η ανεργία όμως πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι Έλληνες.

 

Προκειμένου να μπορέσουμε ως Περιφέρεια να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει να προσδιορίσουμε τρόπους και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης στα νησιά μας. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

  • Ποια θέματα έχετε θέσει εσείς από την πλευρά σας σε προτεραιότητα και με ποιους τρόπους προτίθεστε να τα υλοποιήσετε, δεδομένων των δραματικών αλλαγών σε ότι αφορά τα οικονομικά δεδομένα;

 

Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, αλλά και τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο έχει εξορθολογιστεί τα τελευταία χρόνια, προγραμματίζουμε ως Περιφέρεια στοχευμένα έργα και δράσεις για την βελτίωση των βασικών υποδομών στα νησιά μας, παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, και να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά προτεραιότητες μας είναι: 

 

  1. Η βελτίωση του επαρχιακού  & εθνικού οδικού δικτύου. Για το νησί της Λέσβου έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση του  οδικού άξονα που οδηγεί προς το Πλωμάρι, έτσι τρέξαμε τις διαδικασίες, υπογράψαμε τη σύμβαση και ξεκινάμε τις επόμενες μέρες τη βελτίωση του πρώτου τμήματος από το Ντίπι προς τη Γέρα. Επίσης βασική προτεραιότητα μας είναι η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονή – Πέτρα, η βελτίωση της επαρχιακής οδού Θερμή – Μανταμάδος και η ολοκλήρωση της Βόρειας Παράκαμψης της Μυτιλήνης με την κατασκευή του κόμβου στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. Είναι απαράδεκτο σήμερα, τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου όπως Αμπελικό – Σταυρός, Μεγαλοχώρι – Αγιάσος και Νάπη – Πελόπη να παραμένουν χωματόδρομοι. Οι μελέτες για τα έργα αυτά ολοκληρώνονται, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν εργασίες βελτίωσης και στα τμήματα αυτά.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα για την βελτίωση της επαρχιακής οδού Λάμπου Μύλοι – Πηγή και η κατασκευή της παράκαμψης των Κεραμειών και της Καρίνης, τα οποία υλοποιούνται κανονικά με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το καλοκαίρι.

Για το έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονή – Σίγρι, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για το νησί, κάναμε σχετική παρέμβαση προς το Υπουργείο Υποδομών, ζητώντας της επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του έργου.

Επίσης, βασική προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο με παρεμβάσεις όπως η ασφαλτόστρωση τμημάτων που παρουσιάζουν φθορές, η διαγράμμιση, η τοποθέτηση – αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά ατυχήματα, όπως η εθνική οδός Μυτιλήνη – Κράτηγος και Μυτιλήνη – Παναγιούδα.  

  1. Η βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο προχωράμε στην υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων σε υφιστάμενα λιμάνια του νησιού. Στις 20 Ιανουαρίου δημοπρατείται σχετικό έργο για βελτιώσεις στο λιμάνι του Περάματος και ακολουθεί αντίστοιχο έργο για το Πλωμάρι.

Βασική προτεραιότητα είναι η κατασκευή του νέου λιμένα στο Σίγρι, το οποίο είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Λέσβο. Ένα έργο που καθυστέρησε πολύ, κυρίως λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν μέχρι σήμερα με τη μελέτη του έργου.

Ένα θέμα που επίσης θα πρέπει επίσης να μας απασχολήσει είναι η δημιουργία πύλης εισόδου στο Πλωμάρι, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της νότιας Λέσβου.  

  1. Η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου των νησιών μας. Στον τομέα αυτό είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι υποδομές για τη διαχείριση και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, ιδιαίτερα των αδρανών, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές για να αποκτήσουν οι οικισμοί μας σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης & βιολογικών καθαρισμών. Για τα θέματα αυτά είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι έχουν και τη σχετική αρμοδιότητα.
  • Πρόσφατα παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς για 30 χρόνια, ποια είναι τα σχέδια της Περιφέρειας για την αξιοποίηση του;

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου. Μετά από πολλά χρόνια και προσπάθειες που έγιναν από τους τοπικούς φορείς, δίνεται σήμερα η δυνατότητα να προχωρήσουμε ως Περιφέρεια στην αξιοποίηση του. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο χρειάζεται καλά μελετημένες ενέργειες για να μπορέσει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Σε πρώτη φάση η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας εκπονεί μελέτη για τη συντήρηση του κτιρίου των Ιαματικών Λουτρών, έτσι ώστε να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί άμεσα και να τεθούν σε λειτουργία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την πιστοποίηση των πηγών.

 

Σε δεύτερη φάση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της περιοχής θα φέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα. Θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσουμε προσεκτικά το θέμα της μελέτης και της χρηματοδότησης του έργου, το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί με πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

 

Είναι πάντως μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε πράξη ένα όνειρο ζωής των κατοίκων της περιοχής.

 

  • Όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αντιμετωπίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες το πρόβλημα των συγκοινωνιών και των ακριβών εισιτηρίων που αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό. Πως σκοπεύει η Περιφέρεια να κινηθεί πάνω σε αυτό το θέμα;

 

Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την μετακίνηση των κατοίκων και την μεταφορά των εμπορευμάτων, αλλά κυρίως για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.

 

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε ήδη καταθέσει τις δικές μας προτάσεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας και πιέζουμε για την δρομολόγηση λύσεων. Στην τελευταία μάλιστα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου έθεσε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασύνδεση όλων των νησιών.

Το θέμα είναι πρώτης προτεραιότητας για τα νησιά μας και θα το παρακολουθήσουμε στενά. 

Ο  Αντιπεριφερειάρχης  Β.Α. κος Θεόδωρος  Βαλσαμίδης είναι ίσως το μοναδικό ενασχολούμενο με την πολιτική πρόσωπο  που θυμάται τη λεσβιακή ύπαιθρο  ανεξαιρέτως εποχής και πολιτικής κατάστασης .Κάθε σαββατοκύριακο  με την οικογένεια του  βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους των χωριών μας συνομιλεί μαζί τους και αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα  τους .Παρακάτω μας απαντάει σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τις αρμοδιότητές του όσο και  με το προσωπικό του ενδιαφέρον προκειμένου να δει τον τόπο μας όπως του αξίζει .

  • Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τη Λεσβιακή ύπαιθρο την οποία καταγράφετε εσείς ο ίδιος προσωπικά όποτε έχετε την ευκαιρία, ποιο θα λέγατε ότι είναι το προσωπικό σας στοίχημα για τα νησιά από τη θέση την οποία έχετε σήμερα;

 

Τα νησιά μας διαθέτουν ένα μοναδικό φυσικό πλούτο και αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Στοίχημα όλων μας είναι να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τον πλούτο αυτό. Με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

 

Θέλω κλείνοντας να επισημάνω την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των φορέων τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Μόνο με τη συνεργασία όλων μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να καλλιεργηθεί και να δημιουργηθεί Περιφερειακή Συνείδηση, αυτό σχετίζεται άμεσα και με την επιτυχία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αυτό αποτελεί βασικό μας στοίχημα ως νέα Περιφερειακή Αρχή.