Ατομική έκθεση της Ευαγγελίας Πρωτούλη στο Τσαρσί Χαμάμ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Στον πανεμορφο χώρο του Τσαρσί Χαμάμ παρουσιάζεται από την Κυριακή 6/8 ως 13 /8  η ατομική έκθεση της εικαστικού Ευαγγελίας Πρωτούλη, «Λεσβιακές αποχρώσεις του χτες και του σήμερα».

Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, οργανώνουν απο κοινού η Εταιρεία Αιολικών Μελετών και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης η «Επάνω Σκάλα». Στον καμβά της Ευαγγελίας πρωταγωνιστούν φιγούρες από παλιά επαγγέλματα που έσβησαν στο χρόνο κι ακόμα αντανακλάσεις ονείρων με τοπία και καλντερίμια της Λέσβου, σε μια συμφωνία χρωμάτων και μικτών τεχνικών.

Η παλέτα της είναι γεμάτη από φωτεινά χρώματα… Το καθένα απ’ τα έργα της αποτελεί μια ανεξάρτητη αφήγηση. Μέσα απ’ τα τοπία της και τα πρόσωπα,  ξεδιπλώνεται το ταλέντο της και η ευαισθησία της ματιάς της εικαστικού στο «ταξίδι» της με την τέχνη.

Έργα της ζωγράφου κοσμούν ημερολόγια, μουσικές παραγωγές, περιοδικά, βιβλία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια καταξιωμένων ζωγράφων και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στη Λέσβο.

● Χώρος έκθεσης: Κεντρικό Λουτρό Τσαρσί Χαμάμ
● Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, ώρα 7:00 μ. μ. 
● Διάρκεια έκθεσης: Έως 13 Αυγούστου 2023, από τις 9:00 π.μ.
έως 2 μ. μ.
   ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Λίγα λόγια για την εικαστικό

Γεννήθηκε στο πλατανόφυλλο του Αιγαίου, το νησί των ποιητών και των λογοτεχνών, την Λέσβο, στο Σκόπελο της Γέρας το 1962, όπου και έζησε στα παιδικά της χρόνια. Από τα δώδεκά της, μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αθήνα. Σπούδασε νοσηλευτική, εργάστηκε σε δημόσια νοσοκομεία ως την συνταξιοδότησή της και είναι μητέρα τριών παιδιών. Από παιδί είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες, ένοιωσε τις στιγμές μεγαλείου που προσθέτει στη
ζωή η δημιουργία, την κέρδισε η ζωγραφική με όλα όσα απλόχερα της προσέφερε και βάλθηκε να αποτυπώνει σε χαρτί τις εικόνες που μιλούσαν στην ψυχή της. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια καταξιωμένων ζωγράφων, όπως ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Ευγενία Χορηγά και Tomas Watson. Ζωγραφίζει ανελλιπώς έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση της οικογένειας της και αδελφικών φίλων της. Έχει χρησιμοποιήσει μολύβι, κάρβουνο, ακρυλικά και λαδια. Λατρεύει τα λάδια γι’ αυτό και τα περισσότερα έργα της είναι ελαιογραφίες. Έχει ζωγραφίσει σε διάφορες επιφάνειες όπως καμβά, ξύλο, πέτρα, κεραμικό, τοίχο και χαρτόνι. Τα έργα της χαρακτηρίζονται κυρίως  ρεαλιστικά και πειραματίζεται σε σουρεαλιστικά, συμβολισμό, παιδικά θέματα και διακοσμητικές συνθέσεις. Τα θέματα τα αντλεί περισσότερο απ’ ότι αγγίζει την ψυχή της, την εμπνέει όμως η φύση και η παράδοση, ειδικά του τόπου καταγωγής της. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στη Λέσβο. Έργα
της κοσμούν ημερολόγια, μουσικές παραγωγές, περιοδικά, βιβλία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Άλλες δραστηριότητες της είναι οι παραδοσιακοί χοροί, τα κρουστά, η χορωδία και το διάβασμα. Δίνει έμφαση στη μελέτη της ψυχολογίας αφού η αγάπη της για την ενόραση και τη βαθιά επικοινωνία με τους συνανθρώπους της είναι μεγάλη. Η ζωγραφική είναι για την Ευαγγελία τρόπος έκφρασης, είναι «ταξίδι» του νου και στον
ελεύθερο χρόνο της, αφήνεται στα «μονοπάτια» που την παρασέρνουν οι χειροποίητες εικόνες όταν μπλέκουν με τα χρώματα. Σκοπός της είναι να συνεχίσει να βελτιώνεται και να συμμετέχει σε καλλιτεχνικά δρώμενα Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι τα βαθιά της γεράματα,  έχοντας την αγάπη και την αναγνώριση των συνανθρώπων της.

Προηγουμενο αρθρο

“SuperWoman” από την θεατρική ομάδα “Μετακίνηση” στο θεατράκι των Αστέγων (23, 24 και 25 Αυγούστου))

Επομενο αρθρο

Charter flights στη Λέσβο – Γιατί εκτός η Γερμανία;