Search

Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέσβου» Το Γεφύρι της Κρεμαστής

 

Το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι βρίσκεται στην περιοχή Κρεμαστή, βορειοδυτικά του παραδοσιακού οικισμού της Αγίας Παρασκευής και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα έργα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Λέσβο. Πρόκειται για ένα αριστούργημα τεχνικής που δείχνει τις γνώσεις των κτιστών και ισναφιών (συντεχνίες – ομάδες με την ίδια τέχνη ή το ίδιο επάγγελμα) της εποχής και αποτελούσε την επίσημη ζεύξη του ποταμού Τσικνιά μέχρι μέχρι και τον 20ο αιώνα οπότε και κατασκευάστηκε η μεγάλη σύγχρονη γέφυρα που αποτελεί μέρος του σημερινού δρόμου.

Δεν είναι αποδεδειγμένη η περίοδος που κατασκευάστηκε το γεφύρι. Η μία εκδοχή τοποθετεί την κατασκευή του την περίοδο που κυριαρχούσαν οι Γατελούζοι στο νησί (1355-1462) για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών αλλά και εμπορικών αναγκών. Η άλλη εκδοχή το τοποθετεί μεταγενέστερα λόγω των ομοιοτήτων κατασκευής με τα ηπειρώτικα γεφύρια που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα.

Λαξευμένοι, ορθογώνιοι λιθόπλινθοι, τρεις στην κάθε σειρά (κατά πλάτος) φτιάχνουν ένα κυκλικό τόξο που στην κορυφή του είναι τόσο λεπτό όσο το πλάτος του ενός λίθου. Το ύψος της καμάρας του γεφυριού φθάνει στο ύψος των 8,55 μέτρων και το άνοιγμά του τόξου στα 14 μέτρα. Από επάνω περνά ένα λιθόστρωτο πλαισιωμένο με μεγαλύτερες πλάκες στα δύο άκρα. Το μήκος του καμπυλωτού καταστρώματος είναι περίπου 50 μέτρα και το πλάτος περίπου 3,50 μέτρα.

Το τόξο εδράζεται σε ισχυρές βάσεις από λαξευμένους λίθους. Τα δύο τρίγωνα που στηρίζονται στα κράσπεδα της όχθης είναι κτισμένα με λαξευμένες και ημιλαξευμένες πέτρες. Συνδετικό υλικό αποτελεί το ισχυρό κουρασάνι, παραδοσιακό μείγμα αιώνων. Εντοιχισμένο στο μεγαλόπρεπο γεφύρι συναντούμε αρχαίο υλικό το οποίο πιθανότατα προέρχεται από το αρχαίο Ιερό της Κλοπεδής αλλά και από τα μέλη (όπως τμήματα θωρακίων και αμφικιονίσκων) ενός παλαιοχριστιανικού ναού, ερείπια του οποίου σώζονται σε κοντινή απόσταση.

Η τοπική παράδοση συνδέει την κατασκευή του γεφυριού της Κρεμαστής με μια ιστορία, παρόμοια με αυτή του γεφυριού της Άρτας, τον εντοιχισμό της γυναίκας του πρωτομάστορα στα θεμέλιά του. Χαρακτηριστική είναι η εξιστόρηση του θρύλου από τον Αγιαπαρασκευώτη φιλόλογο, ιστορικό και λαογράφο Χρίστο Παρασκευαΐδη (1869-1937) στο βιβλίο του «Η παλαιά Αγία Παρασκευή Λέσβου – Ιστορικά, γενεαλογικά και λαογραφικά ανάλεκτα» (1936).

Πηγη:Λέσβος UNESCO Global Geopark

Φωτογραφίες: https://mapio.net/s/65024188/

#ArchitecturalHeritageofLesvos #KremastiBridge #LesvosGeopark #LesvosUNESCOGlobalGeopark #UnescoGlobalGeoparks #GlobalGeoparksNetwork