Υγιεινός, απλός και παραδοσιακός – έτοιμος σε 35 λεπτά!
Ο αρακάς λαδερός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, απλά και υγιεινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η σεφ Μαρία Καζάνη, με την υπογραφή της στην αυθεντική ελληνική γεύση, μάς αποκαλύπτει τον ιδανικό τρόπο να φτιάξουμε ένα λαδερό φαγητό που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη νοστιμιά.
Υλικά για 2-4 μερίδες:
- 500 γρ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
- 110 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 120 γρ. καρότα, σε κύβους
- 200 γρ. πατάτες, σε κύβους
- 350 γρ. ντομάτα, τριμμένη
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 1000 ml νερό
- 40 γρ. πελτέ ντομάτας
- 5 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε τον αρακά, την τριμμένη ντομάτα και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον φρέσκο άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Γιατί να φτιάξεις αρακά λαδερό σήμερα;
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες
Δεν περιέχει ζωικά λίπη – ιδανικό για vegan/νηστίσιμη διατροφή
Φτιάχνεται εύκολα με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι
Συνοδεύεται τέλεια με φέτα και φρέσκο ψωμί
Η συμβουλή της σεφ:
Για έξτρα γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη πιπεριά Φλωρίνης ή ένα φύλλο δάφνης στο βράσιμο.