«Απούσα η Νομαρχιακή της Ν.Δ. από τις ευρωεκλογές»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Βουλευτής Λέσβου – Παύλος Βογιατζής

 Επειδή πολλά ελέχθησαν και σχολιάστηκαν μετά τις εκλογές για τους υποψήφιους, τα κόμματα, τους εκλεγέντας και τους αποτυχόντας, εμείς είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια μίνι συνέντευξη με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, , κ. Παύλο Βογιατζή, ο οποίος είχε γνώση του πολιτικού τοπίου και των εξελίξεων και με το σκεπτικό να απευθυνθούμε σε μια έγκριτη πηγή πληροφοριών, παρακάμπτοντας τα κουτσομπολιά και την παραπληροφόρηση που συχνά γίνονται μετά τις εκλογές για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή κομματικής προπαγάνδας. Αυτά που σημειώνει ο κ. Παύλος Βογιατζής με την ευθύνη των λόγων και των πράξεων του σ’ αυτές τις εκλογές, αποδεικνύουν πώς κινήθηκε ο ίδιος προσωπικά, αλλά και το κόμμα της ΝΔ  και καταγράφουν ένα προμήνυμα που βγαίνει για τις επόμενες μέρες, που θα ακολουθήσουν πολιτικές και κομματικές εξελίξεις όχι μόνο στο κέντρο, στο δαιμόνιο πτολίεθρο της Αθήνας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο στην ακριτική περιοχή της Λέσβου.

Κύριε Βογιατζή, πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014;

Π. Β. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών είναι ξεκάθαρο. Εκείνο το οποίο μπορεί να βγει ως συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές, είναι ότι ο κόσμος προτίμησε νέα πρόσωπα τα οποία δεν είχαν μεγάλη εμπλοκή στον αυτοδιοικητικό μηχανισμό κατά το παρελθόν.

Από την άλλη βέβαια οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι κάποια παλαιά αυτοδιοικητικά στελέχη που είχαν θετική πορεία κατά την άσκηση των αυτοδιοικητικών τους καθηκόντων, όπως η κ. Γόμου, ο κ. Βαλσαμίδης, ο κ. Καλλονιάτης, ο κ. Τζιμής, τιμήθηκαν και πάλι από τους πολίτες. Το μεγάλο βάρος πάντως δόθηκε στα νέα πρόσωπα τα οποία προτιμήθηκαν και ψηφίστηκαν από νέους ανθρώπους.

Σε ότι αφορά τον κ. Ξύδα, τον οποίο  θεωρώ ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, πιστεύω ότι επειδή η επιλογή του έγινε την τελευταία στιγμή και κάτω από συνθήκες πίεσης, αφού οι ημερομηνίες ήταν πια πολύ κοντά, δεν είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να κάνει την προεκλογική του προετοιμασία όπως είχαν αντίστοιχα οι άλλοι υποψήφιοι. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι ευθύνες καταμερίζονται και στα δυο κόμματα που τον στήριξαν.

Εσείς προσωπικά αναμειχθήκατε, με οποιονδήποτε τρόπο, σε ότι αφορούσε τις Δημοτικές εκλογές;

Π. Β. Εγώ ασχολήθηκα με το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο και με τις Ευρωεκλογές. Δεν μπορώ να πω ότι ασχολήθηκα με το Δήμο ιδιαίτερα, αλλά παρ’ όλα αυτά στήριξα κάποια άτομα που θεωρώ ικανά όπως για παράδειγμα συμπατριώτες μου από τη Γέρα οι οποίοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Ξύδα.

Το παράδοξο όμως σε αυτές τις εκλογές είναι ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού του κ. Ξύδα, γυρνώντας στα χωριά του νησιού μας έλεγαν ότι δεν τους στήριξα.

Δηλαδή δραστηριοποιηθήκατε στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με σκοπό να βοηθήσετε και να στηρίξετε την υποψηφιότητα της κ. Καλογήρου; 

Π. Β. Με την κ. Καλογήρου είχαμε έρθει σε επαφή πολύ καιρό πριν από τις εκλογές και όπου μπορούσα να βοηθήσω το έκανα. Άλλωστε η κ. Καλογήρου με γνώριζε από την περίοδο που συμμετείχα στην αυτοδιοίκηση και ήξερε ότι είχε έναν άνθρωπο που τη στήριζε.

Παρ’ όλα αυτά, η νίκη είναι του συνδυασμού της ο οποίος ήταν ένας καθαρά αυτοδιοικητικός συνδυασμός. Δηλαδή ενώ στηριζόταν από τη ΝΔ, δεν είχε τον ίδιο εναγκαλισμό που είχε ο δημοτικός συνδυασμός. Έτσι η επιτυχία οφείλεται στην κ. Καλογήρου και στους συνεργάτες της.

Κατά την άποψή σας, πού πιστεύεται ότι οφείλεται η μεγάλη δύναμη που κέρδισε η κ. Καλογήρου στην Περιφέρεια του Βορείου  Αιγαίου, μιας και κατά το παρελθόν δεν είχε επιτευχθεί κάτι παρόμοιο;

Π. Β. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως κι εσείς γνωρίζετε, παίζουν μεγάλο ρόλο τα πρόσωπα. Η Χριστιάνα Καλογήρου αφ’ ενός είχε τη σωστή αναλογία στήριξης και αφετέρου είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της πολλά νέα πρόσωπα όπως είναι άλλωστε και οι νέες επιταγές της εποχής μας. Έκανε απολύτως σωστές κινήσεις και αυτό αποτυπώθηκε όπως είδαμε και στις ψήφους των συμπατριωτών μας.

Πιστεύετε ότι τελικά βγήκε κερδισμένη η ΝΔ στο Βόρειο  Αιγαίο από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση; Και το ρωτάμε αυτό διότι οι ψήφοι μοιράστηκαν τελικά και στην κ. Καλογήρου και στον κ. Ξύδα αλλά και στον κ. Γαληνό.

Π. Β. Τόσοη κ. Καλογήρου, όσο και ο κ. Γαληνός πήραν ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων πέρα από πολιτικές προτιμήσεις. Ο κ. Ξύδας αντίθετα υποστηρίχθηκε από ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι η επιλογή και η εμπιστοσύνη της ΝΔ στο πρόσωπο της κ. Καλογήρου, έκανε το κόμμα να βγει κερδισμένο.

Στην αυτοδιοίκηση, όπως σας είπα και πριν, μετράνε τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα. Η ΝΔ με την επιλογή Καλογήρου κέρδισε το Βόρειο  Αιγαίο και αυτό ήταν πολύ θετικό. Η επιλογή της ΝΔ  δικαιώθηκε στο Βόρειο  Αιγαίο, ενώ παράλληλα όπου έκανε σωστές επιλογές ανά την Ελλάδα αυτές δικαιώθηκαν.

Τι έχετε να μας καταθέσετε για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2014; 

Π. Β. Οι Ευρωεκλογές του 2014 ήταν πολύ σημαντικές και για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Δυστυχώς για πρώτη φορά η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ ήταν απούσα απ’ αυτή τη μάχη. Είχε ρίξει το βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί στα θετικά της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ.

Όπως γνωρίζετε εγώ ήμουν υπεύθυνος για τις Ευρωεκλογές στο νομό Δωδεκανήσου και μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι εκεί υπήρχε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για τις Ευρωεκλογές, το οποίο δεν υπήρχε στο δικό μας νομό.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους νεοεκλεγέντες τοπικούς άρχοντες;

Π. Β. Μετά την εκλογική αναμέτρηση μένει τώρα να αποδείξουν οι εκλεγμένοι στο Δήμο και στην Περιφέρεια ότι η επιλογή του κόσμου ήταν σωστή. Προσωπικά πιστεύω ότι και οι δυο, τόσο η κ. Καλογήρου όσο και ο κ. Γαληνός, αλλά και οι συνεργάτες τους όπως ο κ. Βαλσαμίδης και ο κ. Τζιμής,  θα καταφέρουν να μετατρέψουν τα όνειρα των πολιτών που τους ψήφισαν, σε έργα για τα νησιά και τον τόπο μας.

Τα αποτελέσματα των ψήφων ανταποκρίνονται και για τα δυο ονόματα στην πραγματικότητα. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία και στην νέα Περιφερειάρχη και στο νέο Δήμαρχο και θα βρίσκομαι δίπλα τους με όποιες δυνάμεις διαθέτω.

Προηγουμενο αρθρο

Ο κλοιός …το ρήγμα και η Κυρία

Επομενο αρθρο

Η λιτότητα προκαλεί ακροδεξιό “σεισμό” στην Ευρώπη