Απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας- Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν οι χθεσινές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει ισχυρή εντολή για να προχωρήσει σταθερά μπροστά και να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ο χάρτης βάφτηκε μπλε (με μοναδική εξαίρεση την Ροδόπη) και ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται μετά την σαρωτική επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος.

 

Μάλιστα η «γαλάζια» νίκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και από το ό,τι υπάρχει διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μεταξύ των δύο κομμάτων μετά από αυτή που είχε σημειωθεί στις εκλογές του 1974.

 

Εκλογές 2023: Εκτιμάται πως πέντε είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο χθεσινό σαρωτικό αποτέλεσμα

  • Πρώτον η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία ήταν από την αρχή καθαρή. Το μήνυμα ήταν σαφές: χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα οποιοδήποτε θέμα. Από το γαλάζιο στρατόπεδο ζήτησαν και πήραν ισχυρή εντολή για την επόμενη ημέρα. Είναι εμφανές πως όλα αυτά τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων, κυβέρνησης ειδικού σκοπού και κυβέρνηση ανοχής τρόμαξαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων.
  • Δεύτερον κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μία ρεαλιστική πρόταση για την επόμενη ημέρα – με συγκεκριμένους στόχους όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η αύξηση των μισθών, η μείωση της ανεργίας – και δεν επιδόθηκε σε μια παροχολογία χωρίς αντίκρυσμα.
  • Τρίτον από την Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να μιλήσουν με ένα θετικό λόγο για την επόμενη ημέρα και να μην εγκλωβιστούν σε άγονες μονομαχίες με τους πολιτικούς αντιπάλους.  Μάλιστα και τα σποτάκια της Νέας Δημοκρατίας εξέπεμπαν αυτή την εικόνα της αισιοδοξίας με το βασικό σύνθημα να αναφέρει «σταθερά, τολμηρά, μπροστά». Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε  πως «η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα νίκησε το διχασμό».
  • Τέταρτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έπεισε πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του  2019 έγιναν πράξη μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έστειλε δηλαδή το μήνυμα πως υπάρχει  συνέπεια λόγων και έργων και αυτό οδήγησε τόσο στη μεγάλη συσπείρωση όσο και στην προσέλκυση καινούργιων ψηφοφόρων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ένα από τα βασικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν «το είπαμε – το κάναμε».
  • Πέμπτον οι πολίτες θέλουν μεταρρυθμίσεις για την επόμενη ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του  σημείωσε πως οι πολίτες ζήτησαν «να τρέξουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της προόδου, στο  δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Για  καλύτερους μισθούς για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μια καλύτερη δημόσια υγεία για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

 Τι θα κάνει σήμερα ο Μητσοτάκης

 

Μια ιστορική νικη πέτυχε η Νέα Δημοκρατία μετά από μια τετραετία διακυβέρνησης της χώρας και κατάφερε όχι απλώς να συγκρατήσει αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά της. Στόχος πλέον είναι μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν  με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

 

Εκλογές που φαίνεται πως μπορεί να γίνουν στις 25 Ιουνίου, καθώς η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να ολοκληρωθεί με γοργούς ρυθμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα παραλάβει την πρώτη διερευνητική εντολή. Ωστόσο δεν πρόκειται να την κρατήσει για τρεις ημέρες αλλά θα την παραδώσει σήμερα. Αυτό που θα επισημάνει είναι πως υπάρχει εντολή από τους πολίτες για αυτοδυναμία και μια πρώτη εικόνα έδωσε χθες στις δηλώσεις του.

 

Ειδικότερα χαρακτήρισε «πολιτικό σεισμό» το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως «μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο ώστε η πατρίδα μας να έχει στο συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». Σημείωσε μάλιστα πως «τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν άλλωστε οι ψηφοφόροι και το ζήτησαν με τρόπο εμφατικό, θα έλεγα με τρόπο απόλυτο»

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Από σήμερα αρχίζει η συζήτηση για τις αλλαγές

Οι αναπάντεχες εξελίξεις επιβεβαίωσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την εκτίμησή του πως οι δημοσκοπήσεις θα έπεφταν έξω. Όπερ και εγένετο, καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει το εντυπωσιακό 40,8% της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το αποκαρδιωτικό 20,6% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε ως μία εύλογη αφετηρία για την εκλογική του επίδοση το 31,5% του Ιουλίου του 2019. Μάλιστα λίγες ώρες νωρίτερα κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος έλεγαν σε δημοσιογράφους πως δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα ευρήματα των τελευταίων ημερών από τους δημοσκόπους «καθώς είναι τελείως διαφορετικά τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία». Κι όμως. Η κοινωνία σύμφωνα και με τις αναλύσεις των εκπροσώπων των δημοσκοπικών εταιρειών έδωσε μόλις κάτι παραπάνω από 20% στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις χθεσινές εκλογές διότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε τέτοια αποσυσπείρωση (το ποσοστό συσπείρωσης δεν έφτασε το 70%) με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να κατευθύνονται σε όλα τα άλλα κόμματα από τη Νέα Δημοκρατία έως την Πλεύση Ελευθερίας μαζικά.

 

Η έκπληξη και το σοκ από τα τελικά αποτελέσματα φαίνεται και μόνο από το γεγονός πως στον αρχικό σχεδιασμό κι αν τα πράγματα πήγαιναν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέμενε, δηλαδή με μία διαφορά μικρότερη των τριών μονάδων ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του θα προχωρούσε -κατά τις πληροφορίες- στο τέλος σε καταγγελία των εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης. Όλα αυτά σβήστηκαν από τον σχεδιασμό με τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll και οδήγησαν στην ακόλουθη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες, τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουν το περιθώριο χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να σάς ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μάς στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

 

Κατά τις πληροφορίες οι αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν την στρατηγική του κόμματος καθώς φαίνεται πως οι πολίτες διαπίστωσαν έλλειμμα κυβερνησιμότητας και προοπτικής συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Κανένα στέλεχος δεν έθεσε -τουλάχιστον χθες είτε άμεσα είτε πιο έμμεσα ζήτημα ηγεσίας- αντιθέτως υπήρξαν (στις τηλεοράσεις )πολλές δηλώσεις στήριξης προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος με την επισήμανση πως πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Οι δύσκολες συζητήσεις που εκκινούν σήμερα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να εξετάσουν το εκλογικό αφήγημα στο σύνολό του, τις δηλώσεις περί κυβέρνησης ανοχής, τη μη πειστική ρητορική για συγκυβέρνηση με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη ενώ δεν υπήρχαν καν ενδείξεις επ’ αυτού, τις αναφορές σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τις επιπτώσεις της υπόθεσης Κατρούγκαλου και για ορισμένους όσα ειπώθηκαν για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Το κλίμα είναι βαρύ και γίνεται ακόμη πιο βαρύ καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μένουν εκτός Βουλής.

Πηγή Έθνος: Κοκαλιάρη, Κεχαγιά

Προηγουμενο αρθρο

Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω από Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Επομενο αρθρο

Γ’τονιό στην Καραντώνη»: Την Κυριακή 28 Μαϊου