Απολογισμός Δράσης Δήμου Δυτικής Λέσβου – Μάιος 2025

Ο Μάιος ήταν ένας ιδιαίτερα δημιουργικός και παραγωγικός μήνας για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Υπήρξε πλήθος παρεμβάσεων, έργων και δράσεων σε πολλούς τομείς που ενισχύουν την ευημερία του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ολοκληρώθηκε ακόμη ένα σημαντικό έργο αγροτικής οδοποιίας, συνολικού μήκους 5,5 χλμ., που συνδέει τη Λιώτα με τα Λάψαρνα. Το έργο αυτό είναι χαρακτηριστικό της επένδυσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε υποδομές.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διατήρησε για άλλη μια χρονιά το σύμβολο ποιότητας της «Γαλάζιας Σημαίας» σε 17 ακτές. Αυτός ο αριθμός τον καθιστά τον Δήμο με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες στο Βόρειο Αιγαίο. Το 2019 είχε μόλις 8 βραβεύσεις.

Σημαντική διάκριση σημειώθηκε και στα Tourism Awards 2025. Ο Δήμος απέσπασε δύο ασημένια βραβεία: ένα για τη στρατηγική εμπλουτισμού της τουριστικής προσφοράς μέσα από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του 2024 και ένα για το φεστιβάλ Σαρδέλας Καλλονής.

Μέσα σε δύο χρόνια, με την πολύτιμη συμβολή του προσωπικού Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, απομακρύνθηκαν από κοινόχρηστους χώρους 85 εγκαταλελειμμένα οχήματα, μηχανήματα και σκάφη. Τα περισσότερα οχήματα οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση. Οι σχετικές αυτοψίες ξεκίνησαν το 2022 και ξεπέρασαν τις 200.

Ενόψει καλοκαιριού, ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί και η προετοιμασία των ακτών, τις οποίες η Αυτεπιστασία του Δήμου παραδίδει έτοιμες στους λουόμενους. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι καθαρισμοί σε δασύλλια, πάρκα, διαδρομές, πάρκινγκ και δημόσιους χώρους όλων των ενοτήτων. Αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Πολιτικής Προστασίας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο δημοτικό θέατρο Καλλονής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης. Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Άντισσα και στο μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα στο γήπεδο Άγρας, στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Μολύβου και στο Στάδιο Πολιχνίτου. Σε αυτά τα έργα έχει ήδη διαμορφωθεί ο χώρος για την εγκατάσταση τάπητα ταρτάν. Επίσης, έχει τοποθετηθεί υπερσύγχρονος χλοοτάπητας στον κυρίως αγωνιστικό χώρο.

Προς την ολοκλήρωση οδεύει και το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας του Δήμου: ο δρόμος της Ποταμιάς, μήκους 10 χιλιομέτρων. Αυτό το έργο έχει μεγάλη σημασία για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Στο πλαίσιο της μέριμνας για τη δημόσια υγεία, πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος για την οστεοπόρωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Πάνω από 100 άτομα εξετάστηκαν. Η δράση έγινε σε συνεργασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Περιφέρειας και του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου συμμετείχε ενεργά σε δύο σημαντικά ευρωπαϊκά συνέδρια: στη Βαρκελώνη για τη διατροφική πολιτική και την ανάδειξη τοπικών καλλιεργειών. Επίσης, συμμετείχε στις Αζόρες, σε συνέδριο για τα νησιά και τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια. Εκπροσωπήθηκε από τις Αντιδημάρχους Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αντίστοιχα.

Ιδιαίτερης συναισθηματικής σημασίας ήταν η συμμετοχή του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου στις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μάχη του Σκρα στο Κιλκίς. Τίμησε τους 338 Λέσβιους πεσόντες. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση ανέγερσης μνημείου στο Τυρανίδι.

Τέλος, τιμήθηκε ο Γιώργος Κουβελίδης, 19χρονος Εύελπις από τον Πολιχνίτο, που έπεσε στη Μάχη της Κρήτης. Η τιμή έγινε με μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Πολιχνίτου.

Ο Μάιος έκλεισε με τη συμμετοχή του Δημάρχου στην Attica Green Expo 2025. Εκεί μίλησε για τη δυναμική των Γεωπάρκων. Αναφέρθηκε στις συνεργασίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αυτές οι συνεργασίες στοχεύουν στην ανάδειξη του νησιού ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ