Search

Άνοδος της αποχής τη δεύτερη Κυριακή.Ψήφοι διαμαρτυρίας τα άκυρα

Η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής έφερε τόσο στο Δήμο (τον Γαληνό με 35,89% και 16.835 ψήφοι  απέναντι στον Ξύδα με 30,73%  και 14.412 ψήφοι) όσο και στην Περιφέρεια (τον Γιακαλή με 25,86% και 27.463 ψήφοι απέναντι στην Καλογήρου  με 31,48%  και 33.423 ψήφοι), για το μεν Δήμο, δύο νέα πρόσωπα, ενώ για την Περιφέρεια, δύο γνωστά πρόσωπα.

Τα αποτελέσματα λοιπόν των εκλογών μας κάνουν να βλέπουμε εκ των πραγμάτων ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι μια συνηθισμένη αναμέτρηση.

Ψηφοφόροι από τους ίδιους πολιτικούς χώρους αλλά και άλλοι, τελείως αντίθετων ιδεολογικών θέσεων καλούνται να μοιράσουν ψήφους σε δεξαμενές που θα αναδείξουν  το νέο πολιτικό σκηνικό.

Για το μεν Δήμο το προβάδισμα του Γαληνού του δίνει τον αέρα της νίκης, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα αντλήσει και νέους ψήφους από τους χαμένους των εκλογών και τους υποστηρικτές αυτών.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών  του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου  Κουρτζή (ασχέτως με τις γραμμές που έδωσε ο καθένας από αυτούς) θα μοιραστούν στα δύο στρατόπεδα Γαληνού- Ξύδα είτε με «δανεική» ψήφο, δηλαδή ψήφο της τελευταίας στιγμής που προτιμά  πρόσωπο  αντί παράταξη,  είτε με αποχή, ή ακόμη όπως ακούγεται  και με ψήφο διαμαρτυρίας το λεγόμενο άκυρο, που είμαστε σίγουροι ότι θα είναι θεαματικά αυξημένη σε αυτές τις εκλογές.

Ο Σπύρος Γαληνός έχοντας δουλέψει τα 3 τελευταία χρόνια μεθοδικά για αυτές τις εκλογές, δημιουργώντας ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορους χώρους, κατόρθωσε να συγκεντρώσει πληθώρα ψήφων ,

Α) γιατί είχε συγκεντρώσει τα περισσότερα ονόματα στο ψηφοδέλτιο του

Β) γιατί είχε επιλέξει πολιτικοποιημένα στελέχη στα τοπικά διαμερίσματα

Γ) γιατί  τον βοήθησε ο όρος «αντιμνημονιακός»

Δ) γιατί  ήταν μια νέα παρουσία

Ε)  γιατί “πούλησε” το ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

Ως εδώ καλά.

Ο Φωτής Ξύδας  απ’ την άλλη, με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ  συσπείρωσε τις δυνάμεις της δεξιάς,  όπως επίσης και μερίδας του ισχυρού ΠΑΣΟΚ, που δεν θα εισχωρούσε σε καμία άλλη περίπτωση σε κανένα άλλο ψηφοδέλτιο εξαιτίας θέσεων και προσώπων.

Ο Φωτής Ξύδας κατόρθωσε ,

Α) να συντάξει ψηφοδέλτιο σε χρόνο ρεκόρ,  με δεδομένο ότι οι περισσότεροι παράγοντες είχαν εισχωρήσει νωρίτερα στο ψηφοδέλτιο Γαληνού

Β) συγκέντρωσε μεγάλη μερίδα νέων ψηφοφόρων

Γ)  «χτύπησε» τους ψηφοφόρους εκεί που πονούν με τα προβλήματα καθημερινότητας και υποσχέθηκε αλλαγές ως προς την πιο ποιοτική επιβίωση τους στην επαρχία.

Ως εδώ καλά.

Σε κάθε αναμέτρηση και βέβαια όσο φτάνουμε στην τελική ευθεία, το κλίμα εντείνεται και βγαίνουν στην φόρα διάφορα,  τόσο αληθή  και αναληθή στοιχεία που στόχο έχουν να πείσουν τους  ψηφοφόρους να πάνε προς τη μια  ή την άλλη κατεύθυνση προς άγραν ψήφου.

Δεν θα συμφωνήσουμε στην κόντρα, στην έπαρση και στην παραφιλολογία  κανενός υποψήφιου αφού αυτό υποδηλώνει  αδυναμία και φόβο για το αποτέλεσμα που θα το κρίνουν άλλοι ρυθμιστικοί παράγοντες καθαρά πολιτικοί.

Αυτή την Κυριακή και έχοντας δει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε να πούμε ότι ρυθμιστής για το β΄ γύρο,  θα είναι τόσο για το Δήμο όσο και την Περιφέρεια, όχι το ΚΚΕ, όπως συνηθίζαμε να  λέμε αβίαστα κατά το παρελθόν, αλλά το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα μερίδα του ΠΑΣΟΚ  που δεν ξέρει ακόμα και σήμερα που γράφουμε αυτές εδώ τις γραμμές προς τα πού θα κινηθεί. Γιατί αν  αυτή η μερίδα υποστηρίξει Γαληνό θα μείνει έξω από το παιχνίδι, ενώ αν υποστηρίξει Ξύδα,  είναι  σαν να αποδέχεται ότι δεν τη δέχθηκαν στη συγκεκριμένη συνεργασία της κίνησης.

Εναλλακτικοί, αριστεροί, κεντρώοι  και  ακροδεξιοί, ακόμα και αν έχουν μικρό ποσοστό σε ψήφους, κατορθώνουν και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν ένα δεκανίκι προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, αφού μπορούν και ψηφοφόρους να επηρεάσουν αλλά και να συσπειρώσουν ανθρώπους πείθοντάς τους ότι ρίχνουν ψήφο διαμαρτυρίας.

 

Καλογήρου- Γιακαλής

Έκπληξη προκάλεσε το προβάδισμα της Καλογήρου που αποδεικνύει ως γυναίκα και ως καλή μάνατζερ ότι ξέρει να κάνει εκλογές, αφού κατόρθωσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη χρονικά στιγμή για την χώρα. Μεθοδική, λιγομίλητη και ουσιαστική έχει προβάδισμα  το οποίο είναι  και δύσκολο να κρατήσει, αφού το ποσοστό του κομματιού  του ΠΑΣΟΚ που βοήθησε άλλους συνδυασμούς την πρώτη Κυριακή, τώρα καλείται  να προωθήσει και πάλι τον Νάσο Γιακαλή για το Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο. Σ’ αυτή την περίπτωση  τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον  γιατί θα πρέπει να αναλύσουμε και μετά τη β΄ Κυριακή τις συμφωνίες που είχαν γίνει και με τους  υποψήφιους Δημάρχους αφού,  οι δίδυμες συμμαχίες θα βγάλουν είτε Γαληνό- Γιακαλή,  τα «2 Γ» όπως έχει κυκλοφορήσει, είτε Ξύδα- Καλογήρου. Όπως και να ‘χει  εμείς θέλουμε το καλό του τόπου και όποιο δίδυμο αναδείξει η εκλογική αναμέτρηση θα το παρακολουθούμε στενά καταγράφοντας τόσο τα καλώς όσο και τα κακώς κείμενα,  μπας και  προλάβουμε κι εμείς να δούμε μια άσπρη μέρα σε τούτο τον τόπο…