Search

Από τα τραπεζώματα στα … μαχαιρώματα!

Σχόλιο του Γιάννη Ευσταθίου

Έχει ο καιρός … γυρίσματα κι από τα τραπεζώματα στα … μαχαιρώματα και τις αλληλοκατηγορίες. Τα … σπάσανε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Νότης Μηταράκης κι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης για το … παρελθόν.

Ο Νότης επέρριψε την ευθύνη στο Κώστα κι ο Κώστας στο Νότη. Για ποιο λόγο; Για τη φωτιά στη Μόρια. Ότι και καλά η αντίδραση του Κώστα Μουτζούρη όπως είπε ο υπουργός, «οδήγησε στη φωτιά στη Μόρια». Και η έμμεση απάντηση του περιφερειάρχη δι΄ αναρτήσεως σε κοινωνικό δίκτυο  του εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας, Απόστολου Αλατζά, υποστηρίζοντας ότι «Ο Μυταράκης δηλητηριάζει την Πολιτική αλλά και Κοινωνική ζωή του τόπου……Τί σου κάνει το ανέβασμα σε καλάμι όταν το προστατεύει και η βουλευτική ασυλία!».

Να σημειωθεί ότι το Μηταράκης γράφεται Απόστολε με ΜΗ. Αυτό το ΜΗ είναι …σύμπτωση, υποδηλώνει κάτι … άλλο, εμπεριέχει άρνηση στις προτάσεις του περιφερειάρχη ή σημαίνει το ΜΗ μου τους κύκλους … τάραττε.

Ίσως, για κάποιους και το ΜΗ χειρότερα. Αλλά, δεν έχει περάσει δα και πολύς καιρός από τις αγκαλιές και τα … τραπεζώματα των δύο ανδρών, για να φθάνουμε στο χρονικό σημείο των αλληλοκατηγοριών. Δικαίως, λοιπόν, οι πολίτες σκέπτονται τη γνωστή φράση ποιος δουλεύει ποιόν, μιας και το γιατί, λίγο έως πολύ οι περισσότεροι το γνωρίζουν.

Τέλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία επειδή όπως είπε οι ισχυρισμοί του Υπουργού θίγουν την τιμή και την υπόληψή του.

Απαντώντας στο εξώδικο Μουτζούρη ο Υπουργός Νότης Μηταράκης σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική και τις επιπτώσεις των επιλογών του.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Ν. Μηταράκη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σε συνέχεια της συνέντευξης , ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωσταντίνος Μουτζούρης απέστειλε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία, επειδή δήθεν κατηγορήθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, γεγονός που  «βλάπτει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη» του. Ζητά δε από τον τηλεοπτικό σταθμό να καθαιρέσει το σχετικό βίντεο της συνέντευξης μου και δήλωση δημόσιας συγνώμης, υπαγορεύοντας μάλιστα το κείμενό της προς δημοσίευση!

Στο μεταναστευτικό, σημειώνει ο Νότης Μηταράκης κάθε πράξη ή απραξία παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί πολιτικές ευθύνες. Σε ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα, με έντονη ιδεολογική φόρτιση. Παρά τις όποιες πιέσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλέον ορατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και χρέος.

Στη συνέντευξη μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας. Ως αποτέλεσμα διατηρήθηκε η Μόρια, με τις γνωστές σε όλους άθλιες συνθήκες. Και παρά την ταχύτατη αποσυμφόρηση της Μόριας, λόγω αντιδράσεων δεν μπορέσαμε μέσα στο 2020 να δημιουργήσουμε μια ασφαλή δομή, με όλα  τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και μετά τον εμπρησμό, κανείς δεν ξεχνά την αδιαλλαξία της Περιφέρειας τη στιγμή που 10.000 μετανάστες ήταν κυριολεκτικά στο δρόμο και βρεθήκαμε στο ‘παρά 1’ μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η στείρα άρνηση και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αντίθετα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα και δυσκολότερα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Johansson, ως κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νησιωτών του Αιγαίου. Γιατί δεν συναντήθηκε με την κ. Johansson o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου; Γιατί δεν εκπροσώπησε τους νησιώτες και δεν μετέφερε τα προβλήματά τους όπως είχε την ευκαιρία να κάνει;

Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η αδιαλλαξία διατηρεί  στα νησιά μας δομές, όπως η ΒΙΑΛ ή το Μαυροβούνι. Δομές εντός του αστικού ιστού με κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες. Δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους. Δομές που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις.  Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία μονταζιέρα τοπικών μέσων, από κανένα αλαλαγμό στα social media, από καμία παράσταση δήθεν αλληλεγγύης.

Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Είναι μπροστά μας και όσο τα αφήνουμε, θα μεγαλώνουν. Ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ως βουλευτής Χίου καλώ τον κ. Μουτζούρη σε συνεργασία. Με ειλικρίνεια και γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου.

Όσο για αυτήν καθ’ αυτήν την εξώδικο διαμαρτυρία, επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου», καταλήγει στη δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.