Search

Απαξίωση, αδιαφορία, απάθεια για τους πολλαπλά δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μόριας και της ευρύτερης περιοχής

Απαξίωση, αδιαφορία, απάθεια για τους πολλαπλά δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μόριας και της ευρύτερης περιοχής

Στις 17 Μαρτίου 2020 ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων έστειλε επείγον αίτημα προς α) τον  Περιφερειάρχη Β. Α.   β) το Δήμαρχο Μυτιλήνης και γ) την Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης με θέμα τον αντιιικό και αντικουνουπικό ψεκασμό της Μόριας και της γύρω περιοχής .  Στις 20 Μαρτίου 2020 και με δεδομένη την ύψιστη επικινδυνότητα της περιοχής, στέλνουμε υπενθύμιση σε συνέχεια του αιτήματός μας. Μέχρι σήμερα 8 Απριλίου 2020 , δεν έχουμε καμία επίσημη ανταπόκριση, ούτε απάντηση .

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τις Γραμματείες των φορέων και επιβεβαιώσαμε ότι το αιτήμά μας έχει ληφθεί… Με ικανοποίηση  πληροφορηθήκαμε από τα social media ότι ήδη έγινε αντιιικός ψεκασμός στις περιοχές Αγιάσου, Πλωμαρίου  και Πύργων Θερμής. Αλλά μόνο εκεί …

Εύλογα ως εκ τούτου προκύπτει το ερώτημα αν η περιοχή της Μόριας και των γειτονικών χωριών βρίσκεται εντός του σχεδιασμού για απολύμανση ή όχι και σε ποιά σειρά , λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα αντικειμενικά κριτήρια προτεραιότητας της περιοχής.

Επίσης ύψιστης σημασίας για την περιοχή είναι και ο αντικουνουπικός ψεκασμός, η πρώτη φάση του οποίου θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, που ο ψεκασμός άρχισε τον Ιούνιο , σμήνη κουνουπιών κατέκλυζαν την περιοχή όλο το καλοκαίρι. Πολλοί κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα από τα τσιμπήματα. Φέτος, έχοντας και την απειλή της μετάδοσης του κορονοιού, ας υπολογιστεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο ως κάτοικοι να ζητούμε, επισταμένα και χωρίς ανταπόκριση, τη συνδρομή και το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζωτικής σημασίας θέματα ,τα οποία είναι μέσα στα καθήκοντά τους και για τα οποία θα έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα για ουσιαστικούς, ηθικούς αλλά και σημειολογικούς λόγους. Η περιοχή είναι μια υγειονομική και βιολογική βόμβα εξαιτίας του άναρχου καταυλισμού των μεταναστών, ο οποίος παρεμπιπτόντως επεκτείνεται σιωπηλά….

Κάθε καθυστέρηση στην υλοποίηση των ανωτέρω θεωρούμε ότι αποτελεί εγκληματική αμέλεια εκ μέρους της  Τ.Α.  έναντι των κατοίκων της περιοχής και των μεταναστών και την καθιστούμε υπεύθυνη για οποιεσδήποτε τυχόν συνέπειες. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι περνούμε μια περίοδο με ιδιαιτερότητες που επέβαλαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και ότι έχουν ανατραπεί οι προγραμματισμοί των υπηρεσιών. Όμως ο αντικουνουπικός  και αντιικός ψεκασμός στην περιοχή της Μόριας, που επειγόντως ζητούμε, πρέπει να ενταχθούν στα υψηλής απόδοσης αντικορονοϊκά προληπτικά μέτρα και ως τέτοια να εφαρμοστούν άμεσα. Πυκνότητα πληθυσμού άνω των 20.000 ανθρώπων σε λίγα στρέμματα, άνθρωποι για τους οποίους δεν μπορεί να ισχύσει το «μένουμε σπίτι» και ένας χείμαρρος φορτισμένος με λύματα, ιδανικό εκτροφείο κουνουπιών – εν δυνάμει ικανότατοι μεταφορείς του φονικού ιού, συνιστούν τον λόγο του επείγοντος του αιτήματός μας. Η δε ρήτρα που συνεπάγεται η υποτίμηση του αιτήματός μας είναι θάνατος.