Αντώνης Ζιώγας : «”Υπάρχουν άγγελοι, αλλά περιμένουν να τους καλέσουμε για να επέμβουν»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ένας τίτλος που με «φόβισε» και ένα εξώφυλλο που με προβλημάτισε πολύ για το τι θα διάβαζα στις σελίδες του βιβλίου του, στάθηκαν η αφορμή- μέρες που είναι- να κάνω αυτή τη συνέντευξη με το συγγραφέα του βιβλίου Αντώνη Ζιώγα.

Το «Ουαί των Αγγέλων είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και είναι συγκλονιστικό…

Αλήθεια, πως ξεκίνησε η συγγραφή αυτού του βιβλίου; Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο για την ιστορία που αφηγείστε και σε τι αναφέρεται;

Ξεκίνησα να γράφω το ουαί των αγγέλων πριν από αρκετά χρόνια, για να πάω κόντρα στην οικονομική κρίση, που με είχε αφήσει άνεργο ηθοποιό. Δεν ήθελα να μιζεριάσω κι έτσι αποφάσισα να αφιερώσω τον άπλετο τότε ελεύθερό μου χρόνο σε κάτι δημιουργικό. Δεν είναι τυχαίο που ο μύθος του βιβλίου στρέφεται γύρω από μία οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να είναι εμπνευσμένη από την πραγματική αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς φανταστική και απόλυτα τρομαχτική. Όσο για τον τίτλο, δεν ήξερα ούτε εγώ ο ίδιος ποιος θα είναι μέχρι την ολοκλήρωση της ιστορίας. Οπότε και ο αναγνώστης μόνο τότε θα καταλάβει τη σημασία του.

-Γιατί δεν δώσατε όνομα στην πόλη σας; Έχει σημειολογικό χαρακτήρα αυτό;

Περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα θα έλεγα. Επειδή είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα ήθελα να απαλλάξω τον αναγνώστη από το βραχνά, να θυμάται δεκάδες ονόματα ηρώων και τοπωνυμιών. Γι αυτό μόνο πέντε βασικοί ήρωες προσφωνούνται με τα μικρά τους ονόματα, ενώ οι υπόλοιποι αναφέρονται με τις ιδιότητές τους, ο Διευθυντής, ο Καθηγητής , η Δασκάλα κτλ. Όσο για την πόλη, δεν ήθελα να είναι μια πόλη κάποιου νότου, φανταστική ή πραγματική. Προτίμησα να αφήσω τον αναγνώστη ελεύθερο να φανταστεί τη δική του πόλη, στην Ευρώπη, την Ασία την Αμερική ή ακόμα μια πόλη σε έναν άλλον πλανήτη.

-Σε ποιους απευθύνεται το «ουαί» των αγγέλων; Είναι προειδοποίηση, επίκριση ή κάτι πιο έντονο, βαθύ και ουσιαστικό;

Κατά βάση πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τρόμου, φαντασίας και έρωτα. Όμως ήθελα εξ αρχής να καλύψω μια μεγάλη γκάμα αναγνωστικού κοινού γι αυτόν τον λόγο και χρησιμοποίησα τεχνικές γραφής όλων των ειδών, από σπλάτερ μέχρι άρλεκιν, για να αγγίξω περισσότερα γούστα. Ακούγεται λίγο παρακινδυνευμένο, όμως στην πραγματικότητα ακολούθησα το ένστικτό μου.

Ήθελα να γράψω ένα μυθιστόρημα για έναν φανταστικό κόσμο που να θυμίζει τον πραγματικό που ζούμε, με τις θλίψεις μας, τις χαρές μας, τον τρόμο, την απόγνωση, τον έρωτα, την προδοσία, τον φόνο, την αυτοθυσία, την ελπίδα, τη συγκίνηση, την αγωνία, την απώλεια, την υποδούλωση στην ύλη αλλά και την πίστη στη μεταφυσική και πνευματική ζωή. Εγώ δεν είμαι σε θέση να προειδοποιήσω ή να επικρίνω κάποιον. Ο καθένας επικρίνεται ή προειδοποιείται ανάλογα με τις σκέψεις του ή τις πράξεις του, όπως συμβαίνει και με τους ήρωες του ουαί των αγγέλων.

Ποιοι είναι οι άγγελοι που περιγράφετε στο βιβλίο σας; Είναι αθώα θύματα της ανθρώπινης κακίας, της διαφθοράς ή έχουν-πιθανώς-και μια άλλη υπόσταση;

Δεν είναι μια ιστορία με αγγέλους, είναι μια ιστορία με ανθρώπους, γήινους αληθινούς. Απλώς κάποιοι από αυτούς ζουν στο σκοτάδι και τους βασανίζουν μέχρι θανάτου οι δαίμονές τους, κάποιοι δίνουν μάχες για να διώξουν το σκότος και κάποιοι άλλοι βρίσκονται από την αρχή πιο κοντά στο φως. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελευταίοι δεν δέχονται πειρασμούς και μάλιστα έντονους, απλώς λόγω της φωτεινής τους συνείδησης καταφέρνουν και ξεπερνούν τις δοκιμασίες. Οι άγγελοι δεν μπορεί να είναι θύματα. Οι άνθρωποι επιλέγουν, είτε να γίνονται θύματα των «σκοτεινών» αγγέλων της ψυχής τους, με αποτέλεσμα να πλήττονται από την κακία, την απληστία και τη διαφθορά, είτε να ζουν πιο πνευματικά στην αγκάλη των «φωτεινών» αγγέλων τους.

-Ποιον ήρωα ή ποια ηρωίδα ξεχωρίζετε ή σας αντιπροσωπεύει περισσότερο θα λέγατε;

Αγαπώ καθέναν από τους ήρωές μου ξεχωριστά, διότι εγώ τους δημιούργησα, άρα έχω εμφυσήσει σε όλους κάτι από την ψυχή μου. Θαυμάζω ίσως λίγο παραπάνω τη Μαρία, διότι «ζει πολύ μακριά από τους αγγέλους της» και καλείται να «παλέψει με περισσότερους δαίμονες», από τους υπόλοιπους ήρωες, μέχρι να βγει στο φως.

-Υπάρχουν άγγελοι ανάμεσά μας; και αν ναι ποια αποστολή έχουν; Είναι κάτι που πάντα με γοήτευε να το πιστεύω’ μπορώ μάλιστα να πω ότι για πολλούς ακόμη εξ’ ημών, που έχουν μια μεταφυσική αναζήτηση… έστω και μικρή… θεωρείται πιθανό. 

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση. Ναι ,πιστεύω πως υπάρχουν και φυσικά αποστολή τους είναι να μας προστατεύουν από τον όλεθρο. Όμως λόγω της ελεύθερης βούλησής μας περιμένουν με τις σκέψεις και τις πράξεις μας να τους καλέσουμε για να επέμβουν. Έτσι λειτουργεί ο νόμος.

Δυστυχώς όμως ο ίδιος νόμος συνήθως στρέφεται εναντίον μας, διότι πάλι με τη βούλησή μας την κακή, που υπερτερεί στον άνθρωπο, απελευθερώνουμε πιο συχνά τους δαίμονες και φυλακίζουμε τους αγγέλους, γι αυτό υποφέρουμε από μοναξιά, αρρώστιες και πολέμους. Παρόλα αυτά πάντα μας δηλώνουν την παρουσία τους ακόμα κι όταν τους ξεχνούμε.

Πόσοι από μας, αν αναλογιστούμε, δεν έχουμε γλιτώσει απροσδόκητα από βέβαιο θάνατο; Εγώ θυμάμαι, που σώθηκα από πολύ άσχημο τροχαίο με λίγες μόνο γρατζουνιές. Τυχαίο;

Τα «ουαί» του Κυρίου προς τους φαρισαίους και τους γραμματείς… ήταν επτά. Θεωρείτε ότι ήταν καινοτομική η προσέγγιση μιας καθεστηκυίας νοοτροπίας για την εποχή και πως κάποια από αυτά τα «ουαί» είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρα;

Τα ουαί εκείνα είχαν κοινό παρονομαστή τη φαρισαϊκή υποκρισία, πάντα επίκαιρη. Δεν εμπνεύστηκα τον τίτλο του βιβλίου μου όμως από τα ουαί του Κυρίου αν και είναι ολοφάνερο ότι ο τίτλος είναι βιβλικός. Τα τρία ουαί του αετού προς τους ανθρώπους, στην αποκάλυψη του Ιωάννη, για τους τρεις τελευταίους αγγέλους που επρόκειτο να σαλπίσουν, είναι τα αντιπροσωπευτικά «ουαί» για το μυθιστόρημά μου.

-Τι νομίζετε ότι λείπει από τον κόσμο μας;

Η ειρήνη.

Υπάρχει πραγματική συγχώρεση, μπορεί να είναι εφικτή;

Όταν κάποιος έχει φτάσει σε μεγάλα πνευματικά επίπεδα μπορεί και συγχωρεί. Αναγνωρίζει ότι η συγχώρεση ευεργετεί περισσότερο εκείνον που τη δίνει παρά τον άλλον που τη δέχεται. Ξέρει ότι όποιος δεν μπορεί να συγχωρήσει βασανίζεται ψυχικά , αυτοτιμωρείται. Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση ακόμα και για τους αγίους, πόσο μάλλον για τον μέσο άνθρωπο.

-Τι θα επακολουθήσει στην ιστορία μετά από το πρώτο βιβλίο, τι να περιμένουμε; Έπεται συνέχεια για την οποία αδημονούμε, καθώς από ό,τι διάβασα πρόκειται για τριλογία.

Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί με υπότιτλο «Ημέρα της κρίσης», συστήνει στον αναγνώστη τους ήρωες. Βαδίζει παράλληλα μαζί τους στην άγνοιά τους. Του αποκαλύπτει τις μεταξύ τους σχέσεις, φιλικές, ερωτικές ή καρμικές. Ταυτίζεται ο αναγνώστης , τους αγαπά, προσπαθεί κι αυτός να βρει απαντήσεις μαζί τους στα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, για το παρελθόν, την προέλευση του δαίμονα, που τους τρομοκρατεί από παιδιά ή την ανακάλυψη ενός σφραγισμένου ημερολογίου, που κρύβει μέσα του τρομαχτικά μυστικά.

Στο δεύτερο που θα έχει υπότιτλο «Ημέρα της μεγάλης οργής» λαμβάνει χώρα το κύριο μέρος της υπόθεσης. Η δράση είναι καταιγιστική. Οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη. Ο αναγνώστης σχεδόν δεν παίρνει ανάσα. Όσο για το τρίτο που θα κυκλοφορήσει, πρώτα ο Θεός, με υπότιτλο «Ημέρα του γάμου του αρνίου» εκεί πια ο αναγνώστης ήδη θα γνωρίζει περισσότερα από τους αγαπημένους του ήρωες και θα αγωνιά σε κάθε σελίδα για να δει, πώς θα δεχτούν εκείνοι τις αποκαλύψεις, που θα αλλάξουν ριζικά τις ζωές τους. Είπα θα γνωρίζει ο αναγνώστης περισσότερα… αλλά… «ουαί»… όχι όλα…

Ποιο κομμάτι της μέρας προτιμάτε να γράφετε;

Δεν έχω πάντα την πολυτέλεια να επιλέγω, το πρωί όμως είμαι πιο γρήγορος, γιατί έχω καθαρό μυαλό.

-Είστε ηθοποιός, ασχολείστε και με τη σκηνοθεσία, κάνετε συνεχώς πράγματα και θα ΄λεγα ότι είστε αυτό που λέμε ανήσυχο πνεύμα. Πως τα συνταιριάζετε όλα αυτά;

Είμαι ευγνώμων, που με προίκισε η φύση με τόσα χαρίσματα και μπορώ ταυτόχρονα, να ασχολούμαι με όλα αυτά. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά με καλή οργάνωση και θέληση όλα γίνονται.

-Με τι ασχολείστε επαγγελματικά αυτό τον καιρό;

Θεατρικά βρίσκομαι σε δύο σκηνές. Στο θέατρο «Πρόβα» εμφανίζομαι «Στο δωμάτιο με τους Μανδαρίνους» του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, δίπλα στην πολυαγαπημένη Μαίρη Ραζή και στο θέατρο «Χυτήριο» εμφανίζομαι στην παιδική σκηνή σε μια υπερπαραγωγή, τη γνωστή «Μάγια η μέλισσα» σε διασκευή δική μου και του συνεργάτη μου Νίκου Λημνιού που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Επίσης παίζεται με επιτυχία «Το μαγικό κουτί» ένα θεατρικό έργο για παιδιά που έχω γράψει και έχω σκηνοθετήσει για την παιδική σκηνή του θεάτρου «Πρόβα». Και βέβαια με τον καινούργιο χρόνο θα στρωθώ να γράψω.

Ήδη έχω έτοιμη τη σκαλέτα του νέου μυθιστορήματος και δύο θεατρικών έργων.

«Η ζωή είναι περιπέτεια, αν ξέραμε τα πάντα για το αύριο, ποια θα ήταν η χαρά της προσμονής του;»

-Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, τι σας αρέσει να κάνετε;

Μου αρέσει η ηρεμία. Ή θα επιλέξω να περάσω όμορφες στιγμές με εκλεκτούς φίλους- λίγο φαγητό ή μια βόλτα στην πλάκα-ή πολλές φορές θα απομονωθώ για να χαλαρώσω, να σκεφτώ ή να διαλογιστώ.

Υπάρχει κάτι που αγαπάτε πολύ και το αντίθετο;

Πάντα υπάρχει κάτι που αγαπάμε πάρα πολύ…

-Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Δύσκολη ερώτηση. Βρίσκομαι σε μια φάση αναζήτησης του εαυτού μου, για την ακρίβεια σε μια φάση αναδόμησης. Νιώθω σαν το παλιό κτίριο που χρειάζεται αναστήλωση και το έχουν καλυμμένο με σιδεριές. Δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις πριν το δεις τελειωμένο.

-Σας φοβίζει το άγνωστο, αυτό που πιθανώς δεν μπορείτε να «ελέγξετε» ή να «πειθαρχήσετε» ή και σας γοητεύει συνάμα;

Έχω περάσει από διάφορα στάδια. Ναι ,κάποτε έκλινα πιο κοντά στο φόβο. Εκνευριζόμουν πολύ με τις εκπλήξεις και με πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω. Τώρα νομίζω κλίνω πιο κοντά στη γοητεία του αγνώστου. Υπάρχουν στιγμές βέβαια που μπορεί να αγχωθώ και να χάσω τον έλεγχό μου αλλά γρήγορα επανέρχομαι. Άλλωστε η ζωή είναι μια περιπέτεια. Αν ξέραμε τα πάντα για το αύριο, ποια η χαρά της προσμονής του;

ι θα θέλατε να κάνετε που ακόμη δεν το έχετε καταφέρει ή δεν έχετε καταπιαστεί ακόμα μαζί του;

Να απαλλαγώ από την υψοφοβία μου. Θαυμάζω πολύ ανθρώπους που αψηφούν τη βαρύτητα και πηδούν με αλεξίπτωτα, ισορροπούν σε σκοινιά, πετούν με ανεμόπτερα και άλλα τέτοια.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι, τι θα ήταν αυτό;

Κάποιες νοοτροπίες που βραδύνουν την εξέλιξή μου.

Τι θα ευχόσασταν σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο για τη νέα χρονιά που ανέτειλε μόλις….;

Ψυχική ηρεμία.

-Τι ονειρεύεστε για σας, για τον κόσμο μας;

Για μένα ονειρεύομαι να είμαι σε υγιή κατάσταση ώστε να μπορώ να βρίσκομαι με τους αγαπημένους μου , να ταξιδεύω και να απολαμβάνω τις στιγμές με τον εαυτό μου.

Για τον κόσμο μας ονειρεύομαι ειρήνη και όλα τα αγαθά της.

Προηγουμενο αρθρο

Από τη Δευτέρα η διανομή προϊόντων στους δικαιούχους ΤΕΒΑ

Επομενο αρθρο

Οι Αλλυλέγγυοι Αθλητές κρατούν το θαύμα του Θοδωρή ζωντανό