Search

Αντιδράσεις για τα χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τα χαμηλά ποσοστά απορρόφητικότητας του ΕΣΠΑ από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πυροδότησαν τον πολιτικό διάλογο καθώς οι υποψήφιοι περιφερειάρχες επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έρχεται 11η ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

“Είναι λυπηρό να βλέπεις την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην 11η θέση ανάμεσα σε 13 περιφέρειες, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας μόλις 19,89%. Το παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν την ΠΒΑ στις 14 φτωχότερες της Ευρώπης (δείτε εδώ)., σημειώνει ο Παναγιώτης Χριστόφας υποψήφιος με την παράταξη “Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο”

“Επιβεβαιώνει επίσης πως οι αριθμοί περιγράφουν γεγονότα και τα γεγονότα τα αντικρίζουμε καθημερινά. Αφορούν στην “κρίση” και στην δυνατότητα (;) των Περιφερειακών Αρχών να παράξουν τις ορθές πολιτικές ώστε να προκύψει το ζητούμενο, η πολυπόθητη απορρόφηση που οδηγεί σε αναπτυξιακά έργα.

Κάθε δικαιολογία που αναφέρεται στην κρίση που βιώνει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση τα νησιά μας ή ακόμη και το μεταναστευτικό, ως διαμορφωτές της υπάρχουσας δυσχερούς κατάστασης στην όποια βρίσκεται η ΠΒΑ, είναι όχι μόνο άστοχη και αποπροσανατολιστική, αλλά αυτοαναιρείται την ίδια στιγμή, καθώς γιαυτην ακριβώς την κατάσταση προορίζονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. Προορίζονται για να ενισχύσουν την οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών μας.

Η απάντηση στην δυσχερή κατάσταση που βιώνει η περιφέρεια είναι εγρήγορση, άοκνη δουλειά, καινοτομία.

Αυτή είναι η δουλειά της Περιφέρειας, να εξασφαλίσει το μέλλον στους ανθρώπους της. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Με ανακοίνωσή του στην κυρία Καλογήρου απαντά και ο Υποψήφιος της Συμπαράταξης Πολιτών ΓΙάννης Σπιλάνης.

“Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η τρίτη θέση από το τέλος στον σχετικό πίνακα και ακόμη το πιο θλιβερό ποσοστό του μόλις 19,89% απορρόφησης των κονδυλίων , αποδεικνύει ξεκάθαρα την ανικανότητα της κ. Καλογήρου να διαχειριστεί τον χρηματοδοτικό πυλώνα του ΕΣΠΑ ύψους 325.000.000 , ακόμα και ως «τροχονόμος» , πόσο μάλλον να αξιοποιήσει στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγει για τα νησιά μας η επόμενη προγραμματική περίοδος που μας προσφέρονται κονδύλια ύψους 660 εκ ευρώ.

Αποδεικνύεται παράλληλα ότι η προηγούμενη τετραετία ήταν μια χαμένη περίοδος για τα νησιά μας, που οφείλουμε να την θυμόμαστε ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Από την επόμενη των εκλογών , η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με σχέδιο και πρόγραμμα σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των νησιών μας, θα δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο από τη θητεία της κυρίας Καλογήρου και των συνεργατών της . Μια θητεία που δυστυχώς τίποτε δεν προσέφερε στους πολίτες στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης , εκτός από ημερίδες, εδέσματα και αμφιβόλου ποιότητας θεάματα”

 

και η απάντηση της Χριστιάνας Καλογήρου 

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το ΕΣΠΑ

 

Με αφορμή στοιχεία του site aftodioikisi.gr που αναφέρονται στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πάνω στα οποία επιχειρείται μια μάταιη πολιτική κερδοσκοπία, τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:
  1. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η ενεργοποίησή του για το σύνολο της χώρας έγινε το 2016 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο μετά την έναρξή του και σχεδόν πέντε χρόνια πριν τη λήξη του.
  2. Στην παρούσα χρονική στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της υλοποίησής του, το κριτήριο αξιολόγησης είναι οι εντάξεις έργων, ενώ η απορροφητικότητα είναι κριτήριο αξιολόγησης στο τέλος των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Και αυτό καθόσον στην έναρξη του ΕΣΠΑ η απορροφητικότητα, δηλαδή οι πληρωμές σε έργα, αφορούν κυρίως έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) που έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο (2014-2020) επειδή δεν ολοκληρώθηκαν.
  3. Από τον δημοσιευμένο πίνακα στο site aftodioikisi.gr που αφορά τα επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ της χώρας, προκύπτει ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις εντάξεις έργων είναι στην τέταρτη θέση με ποσοστό 81,94%. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος είναι 75,23%. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας όλων των Φορέων Υλοποίησης, δηλαδή όλων των Δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Όποιος δεν κατανοεί, παραπληροφορεί.

Όποιος συνειδητά παραποιεί, κερδοσκοπεί.