Search

Αντιδράσεις 5 +1 παρατάξεων στο “αποφασίζουμε και διατάζουμε” για τη Δομή

Οικολόγοι Πράσινοι

Με επιτάξεις και πρακτικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν λύνεται η ανθρωπιστική κρίση των νησιών μας

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιουσίες κατοίκων νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να δημιουργήσει κλειστές δομές για τους αιτούντες άσυλο, επιβεβαιώνει πανηγυρικά, και για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται στα τυφλά και χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Καταφεύγει σε σπασμωδικά μέτρα, καταπατώντας ακόμη και θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνοντας ουσιαστικά “λευκή επιταγή” στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το δεύτερο μισό του 2019 είχαμε συνολικά στη χώρα μας 56.000 αφίξεις, όταν το 2015 είχαμε 856.000 αφίξεις μόνο από τη θάλασσα! Αναρωτιόμαστε σε τι είδους αντιμετώπιση θα είχε προχωρήσει η κυβέρνηση εάν βρισκόταν αντιμέτωπη με τέτοιους αριθμούς, πέραν φαιδρών πλωτών φραγμάτων ή παράνομων απωθήσεων.

Με τη λογική των επιτάξεων η κυβέρνηση, θα επιβαρύνει κι άλλο τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας, που ήδη έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα τεράστια υπομονή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά θα δώσει και τροφή σε ακραίους κύκλους επιβαρύνοντας και την ίδια την Δημοκρατία.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και τώρα στη χάραξη μιας αποτελεσματικής ανθρωπιστικής πολιτικής για το προσφυγικό, και να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Αναθεώρηση των κανονισμών του Δουβλίνου, που «προστατεύουν» τις χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά, αφήνοντας μόνες τους, στις τύχες τους, τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Η λογική της Ευρώπης «φρούριο» είναι ανήθικη και πέρα για πέρα αντιδημοκρατική. Δεν υπάρχουν χώρες «ΧΥΤΑ» για τους συνανθρώπους μας που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από την πατρίδα τους. Η κυβέρνηση και η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

  ΚΙΝΑΛ Βάσω Χοχλάκα
Οι σημερινές εξελίξεις με την υπουργική απόφαση για επιτάξεις στα νησιά, ώστε να δημιουργηθούν οι περιβόητες κλειστές ή δήθεν ελεγχόμενες δομές επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά όχι μόνο να ανακουφίσει τις νησιωτικές κοινωνίες, αλλά έστω να τις ακούσει. Η αποσυμφόρηση αγνοείται, ο διάλογος αγνοείται, η δημοκρατία αγνοείται. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω με αυτές τις λογικές. Επιβάλλεται τώρα, πιο πολύ από ποτέ, να δυναμώσει η αντίδραση μας, ενώνοντας τη φωνή μας με όλους τους Λέσβιους. Καμία επίταξη, καμιά νέα δομή.
Παράταξη Πυξίδα στον Πολίτη 

Ο κ. Κύτελης έμεινε μόνος του να σέρνει τον αραμπά!

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα υποτέλειας και υπηρέτησης  της κομματικής σκοπιμότητας σε βάρος του συμφέροντος του τόπου.

Πράγματι χτες η πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής (με ελάχιστες εξαιρέσεις που αν και διαφοροποιήθηκαν στα λόγια στο τέλος σήκωσαν το χεράκι) έδωσε μαθήματα για το πώς μπορείς να κάνεις το άσπρο μαύρο προκειμένου να υπηρετήσεις τις κομματικές εντολές και όχι το συμφέρον του λαού που σε εξέλεξε.

Έτσι με περισσό  ζήλο ο κ. Κύτελης, ο κ. Χατζηγιάννης, ο κ. Τζιμής και ο κ. Τσακίρης ανέλαβαν να μας πείσουν πως η δημιουργία νέας δομής στην περιοχή «Καράβα» είναι «φως στο βάθος του τούνελ» και πως η επίταξη είναι μια συνήθης τακτική, μπερδεύοντας την επίταξη με την επιστράτευση εργαζομένων σε περίοδο απεργίας.

Προσπάθησαν να μας πείσουν πως η επίταξη είναι για να προστατευθεί το συμφέρον μας, το οποίο εμείς οι αδαείς δεν το αντιλαμβανόμαστε, ενώ εκείνοι οι σοφοί και άριστοι το γνωρίζουν καλύτερα.

Αρνήθηκαν να καταδικάσουν την επίταξη την «Καράβας» και να ζητήσουν την ανάκληση της απόφασης. Αρνήθηκαν να εναρμονιστούν με την απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου και να μην πάρουν μέρος στη σύσκεψη με Μηταράκη.

Αρνήθηκαν την πρόταση μας για πανλεσβιακή κινητοποίηση και κάλεσμα του κ. Μηταράκη στη Λέσβο.

Αρνήθηκαν όλα όσα σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ακόμα και ο κ. Μηταράκης δέχθηκε να ‘ρθει στη Λέσβο. Ο κ. Κύτελης όμως και η πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής του Δήμου Μυτιλήνης δεν δέχτηκαν ούτε να το ζητήσουν, δεν δέχτηκαν να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από όσα είχαν δεσμευτεί στα κομματικά τους αφεντικά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης η Δημοτική παράταξη του κ. Κύτελη υπέγραψε την υποθήκευση του μέλλοντος του τόπου μας χωρίς καμιά ντροπή!

Και όταν απομονώθηκαν από τις αποφάσεις των άλλων δημοτικών συμβουλίων των νησιών και αυτής της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και έμειναν μόνοι να σέρνουν τον αραμπά, ψέλλισαν κάτι για προϋποθέσεις που άλλαξαν(μέσα σε μια νύχτα) και τα μάζεψαν, γιατί κατάλαβαν πως ούτε η σύσκεψη δεν το άντεξε τέτοιο ρεζίλι και αυτοακυρώθηκε!

Τόσο υποτελείς και τόσο επικίνδυνοι!!!

Αγαπητοί συμπολίτες!

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με αυτούς που αγωνίζονται

α)Για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών για να επιστρέψει η ηρεμία στο νησί μας αλλά και για να ζουν οι πρόσφυγες στις υπάρχουσες δομές (που θα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητας. τους)  σε ανθρώπινες συνθήκες.

β)Για αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα

γ)Για μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα.

Αρνούμαστε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί μας

Σχόλιο της “Ανυπόταχτης Μυτιλήνης” για την επίταξη περιοχών στην Καράβα και την κλειστή δομή

Η χουντικής κοπής πράξη ΝΠ για την επίταξη περιοχών οπου θα ανεγερθούν τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάνει ξεκάθαρο οτι η κυβέρνηση περνά στη φάση υλοποίησης των απάνθρωπων και αυταρχικών ευρωπαϊκών πολιτικών, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της περιοχής (συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο, προσέγγιση Λιβύης, αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στο Μάλι κτλ) οι οποίοι καμια διάκριση δεν κάνουν ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες.

Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι το πραγματικό μεταναστευτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι αυτό της ολοκληρωτικής καταστολής και όχι τής διαπραγμάτευσης, των διαβουλεύσεων και της συνεννόησης που υποκριτικά χρησιμοποιεί. Είναι η στιγμή που οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες θα πρέπει να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει δεκτή καμία νέα κλειστή δομή στον τόπο μας.

Ο Δημοκρατικός και αλληλεγγυος Λαός της Λέσβου καλείται να ηγηθεί των τοπικών δημοκρατικών διαδικασιών γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει έναν δίκαιο αγώνα για Γη και Ελευθερία, κοινωνικά δικαιώματα για ντόπιους και μετανάστες αλλά και κοινωνική ευημερία.

ΚΚΕ ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ 
Η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η Λέσβος και τα άλλα νησιά του
Αιγαίου ο μόνιμος χώρος φυλάκισης προσφύγων και μεταναστών, δεν πρέπει
να περάσει.
Η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού
Περιεχομένου την επίταξη χώρων για τη δημιουργία και νέων απάνθρωπων
κλειστών hot spot πρέπει να προσκρούσει στην αποφασιστική αγωνιστική
δράση του λαού .
Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ του νησιού πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη
θέση μπροστά στο λαό και οφείλουν να απαντήσουν χωρίς μισόλογα και
γενικότητες.
Πρώτον. Αν καταδικάζουν απερίφραστα τη μεθόδευση και το σχεδιασμό της
Κυβέρνησης.
Δεύτερον. Συμφωνούν με τις θέσεις των κομμάτων τους ή με την απαίτηση
του λαού και των φορέων της Λέσβου που είναι: Να κλείσουν όλα τα hot spot,
να μην γίνουν νέα και να απεγκλωβιστούν εδώ και τώρα όλοι οι πρόσφυγες
και μετανάστες από τα νησιά;
Τώρα είναι η ώρα της δράσης
Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Β. Αιγαίου «ο Άλλος Δρόμος»         
Αγαπητοί συνάδελφοι του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σας είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και ότι χρειάζεται μια δυνατό και γραπτό ΟΧΙ ως απόφαση του ΠΣ. Εσείς στη συνεδρίαση της Χίου (Νοέμβριος 2019) καταψηφίσατε την πρότασή μου. Σας είχα πει ότι στα αιτήματα πρέπει να μπει η απόσυρση του νόμου 4540/18 που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά. Εσείς αρνηθήκατε. Προχωρήσατε σε κινητοποιήσεις χάδι στην κυβέρνηση πιστεύοντας ότι συνομιλείτε με ανθρώπους λογικούς και όχι ιδεοληπτικούς που δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές νησιωτών και εγκλείστων και ακούγατε επιχειρήματα οικονομικής συναλλαγής χωρίς να τα καταγγείλετε την ίδια στιγμή.
Όταν μια κυβέρνηση προχωρεί σε αντιδημοκρατικές επιτάξεις, ήρθε η ώρα να αφήσουμε την (μικρό) πολιτική. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ρήγα «όταν η διοίκηση αθετεί, καταφρονεί τ δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάνει τότε ο λαός επανάσταση και να τιμωρήσει τους τυράννους είναι το πλέον ιερό από όλα τα δίκαια του». Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το Άρθρο 120 παρ 4 του Συντάγματος.