Άνθρωποι στα σκουπίδια. Ένα “πιλοτικό καμπ” στη Λέσβο, μια “νέα αρχή στο μεταναστευτικό” για την Ευρώπη.

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

 

Σαν σήμερα, 28 Ιουλίου το 1951, υπογράφηκε η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Σήμερα, 70 χρόνια αργότερα, οι σημαντικότερες διατάξεις της Σύμβασης καταπατούνται στα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά παραμένουν στη Λέσβο και αγωνίζονται να επιβιώσουν και να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και την αυτονομία τους, ωστόσο η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τον εξευτελισμό και τον επανατραυματισμό τους, κρατώντας τους περιορισμένους σε απάνθρωπες συνθήκες.

Η Λέσβος εξακολουθεί να λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δοκιμάζονται οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφημίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ως μια «νέα αρχή στο μεταναστευτικό». Στις 3 Δεκεμβρίου 2020, υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας από τις Ευρωπαϊκές αρχές και το Υπουργείο Μετανάστευσης για την κατασκευή ενός νέου «πιλοτικού» προσφυγικού καμπ, το οποίο «ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων αρχών του νέου Συμφώνου».

 

 

Με το νέο Σύμφωνο όμως ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά θεσμοθετείται. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν στη δομή μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους ή μέχρι να

απελαθούν. Καθώς όμως επιστροφές δεν πραγματοποιούνται οι άνθρωποι θα εγκλωβίζονται στη Λέσβο για μήνες ή και χρόνια.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά τη Σύμβαση, η ΕΕ σχεδιάζει το νέο αυτό καμπ στην πιο απομονωμένη περιοχή της Λέσβου, δίπλα στο ΧΥΤΑ του νησιού. Το γεγονός ότι τοποθετούν τους ανθρώπους δίπλα στα σκουπίδια έχει ιδιαίτερη σημασία για το πως αντιλαμβάνονται στη Κομισιόν και την κυβέρνηση την υποδοχή και τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.

Η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα δομή προστατεύεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενώ το περιβάλλον δάσος, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πευκοδάσος στο Αιγαίο, είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά στην περιοχή αυτή, είναι πολύ πιθανόν το πευκοδάσος αυτό, το οποίο αποτελεί το πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου, να καεί, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές.

Αν και υπάρχουν σημαντικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, η κυβέρνηση το 2020 άλλαξε τη νομοθεσία και έτσι δεν απαιτείται πλέον εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση της δομής. Με την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/5.3.2020 (Β΄1482) το όριο της χωρητικότητας ενός ΚΥΤ για να απαιτείται η εκπόνηση ΜΠΕ, αυξήθηκε αυθαίρετα από τις 750 θέσεις στις 5000 – όσο δλδ και η χωρητικότητα του ΚΥΤ που σχεδιάζεται στο ΧΥΤΑ.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου καλεί την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσουν το σχέδιο κατασκευής της νέας υπερδομής, να αποσυμφορήσουν το νησί και να κλείσουν τη δομή στο Μαυροβούνι, όπου 4.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου καλεί την ΕΕ να εγκαταλείψει την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και να εργαστεί σε πολιτικές ένταξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε δράσεις αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν τον ξεριζωμό.

Τοποθεσία ΧΥΤΑ Λέσβου και χωροθέτηση της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Νήσων.

Προηγουμενο αρθρο

Αποδέκτες… επιτυχίας- Βιβλιοπαρουσίαση στο αμφιθέατρο της μαρίνας

Επομενο αρθρο

Φέτος η φάση είναι Δυτική Λέσβος! Γιορτή της τράτας, της σαρδέλας και της μουσικής