Search

«Ανταρτικό» από το Facebook και τον …καναπέ.

Άρθρο του Γιάννη Ευσταθίου
Σύγκρουση συμφερόντων, με πρόφαση το μεταναστευτικό και τη δημιουργία της νέας δομής στη θέση Βόστρια της δημοτικής ενότητας Λουτροπόλεως Θερμής, ξεκίνησε μικρή ομάδα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας του δήμου Μυτιλήνης, η οποία, αναμένεται να κορυφωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το διαφαινόμενο «αντάρτικο» βασίζεται σε λόγους εντυπωσιασμού και οι συμμετέχοντες σ´ αυτό αποσκοπούν στο να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα τεκταινομενα της δημοτικής αρχης. Με τη λογική της ισχνης πλειοψηφίας της δημοτικης αρχης, οι «ανταρτες» κρίνουν σκόπιμο να ´´σύρουν´´ τους συμμετεχοντες, σε αποφασεις που τους ευνοούν, χωρις να λαμβάνουν υπόψη τους το κοινό καλό και την προσιτή λύση στην παρούσα φάση. Άλλωστε, η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού κι έτσι οφείλουν να την λογίζουν.
Τα αίτια της στάσης των διαφωνούντων επιδέχονται πολλών ερμηνειών, με αιχμή του δόρατος την προσωπική προβολή και τις επιδιωκόμενες θέσεις ευθύνης, οι οποίες, δεν κατελήφθησαν από ορισμενους εκ των «ανταρτών». Απλά, οι καρέκλες εξουσίας που δε δόθηκαν από το δήμαρχο Μυτιλήνης, έγιναν αιτία της έντονης αντιπαράθεσης. Διότι, βάση ποιας λογικής, οι μέχρι πρότινος υπογράφοντες με αστερίσκο την απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης για την δημιουργίας μικρής δομής, εκτός κατοικημένης περιοχής του δήμου Μυτιλήνης αλλάζουν γνώμη; Και πότε έχουν δίκιο στις απόψεις που εκφράζουν; Σήμερα ή πριν λίγο χρονικό διάστημα;
Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των συλλόγων των κατοίκων της Μόριας, Παναγιούδας και όμορων χωριών, οι οποίοι, μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη ζητούσαν «να κλείσουν οι δομές σ΄ όλη τη Μυτιλήνη και στα χωριά και να γίνει μια και μοναδική εγκατάσταση καταγραφής και ταυτοποίησης Λέσβου, σε απομακρυσμένη περιοχή», τίθεται εύλογα το ερώτημα ποια συμφέροντα πολιτών και ομάδων εξυπηρετούν οι «αντάρτες» δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας; Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων ανήκουν ή υποστηρίζουν τα κόμματα. Γνωστές είναι επίσης και οι θέσεις των κομμάτων για το μεταναστευτικό. Άρα, η οποία επίκληση περί ανεξαρτησίας πάει … περίπατο με κωδικό 6 κι οποίος αντέξει.
Αποτελεί δε χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης από την πλευρά της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η προτροπή των συλλόγων των κατοίκων, με την οποία ζητούν κατηγορηματικά «να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης, ώστε να γίνει με τους δικούς όρους»,  καθώς, όπως τονίζουν, «όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρχει μια εγκατάσταση καταγραφής και ταυτοποίησης»
Οπότε, η άποψη των κατοίκων που έχουν ζήσει όσο κανείς άλλος το πρόβλημα, αλλά και η πλειοψηφία των δημοτών της Μυτιλήνης, έχει μεγαλύτερο βάρος από την άποψη των δημοτικών συμβούλων και των πολιτικών εκπροσώπων. Η προσωρινή δομή του Καρα – Τεπε, πρέπει να κλείσει. Οποιαδήποτε μορφή διασπασης μόνο κακό θα επιφέρει. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να κινηθεί η αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Να δώσουν λύση και όχι να σπείρουν ζιζάνια, με γνώμωνα τις προσωπικές τους θέσεις και τα δικά τους συμφέροντα.  Δυστυχώς, το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα και η ύπαρξη δομης πλησίον ή εντος κατοικημένης  περιοχής είναι υπαρκτό και μας  ταλανίζει όλους ανεξαιρέτως. Η αυριανή συνεδρίαση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ν αποδείξουν όλοι οι εκλεγμένοι, πως όταν υπάρχει ομόνοια και ανιδιοτελής συμπεριφορά, μπορούν να επιτύχουν πολλά. Διαφορετικά, η ιστορία θα καταγράψει άλλο ένα γεγονός αποστασίας και ιδιοτέλειας από ανθρώπους που οι πολίτες ψήφισαν για να τους δώσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους κι όχι να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.