Ανοίγει ο δρόμος για τις “ειδικές μορφές τουρισμού” στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με «βούλα και σφραγίδα» της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ο φυσική πηγή στα Θέρμα του κόλπου Γέρας αναγνωρίζεται και επίσημα ως ιαματική!

Η απόφαση αυτή που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου 2018, με αριθμό 22984, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού στη Λέσβο, που είναι ένα προικισμένο από τη φύση νησί, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να αξιοποιήσει στο βαθμό που πρέπει τα φυσικά χαρακτηριστικά του.

Στο ΦΕΚ τονίζεται ότι υπογράφεται η «Αναγνώριση Φυσικού Πόρου ως Ιαματικού Αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος “Πηγή Θέρμα Κόλπου Γέρας” που βρίσκεται στον οικισμό Δ.Κ. Μόριας, τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Θέρμα Κόλπου Γέρας, του Δήμου Λέσβου, με συντεταγμένες θέσης σύλληψης Ι.Φ.Π. σε ΕΓΣΑ 87: Χ=714781,50 Υ=4332711,50, Ζ=4».

Αυτό ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τις « Ειδικές μορφές Τουρισμού», με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης, αλλά συνάμα και τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης .

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες της ιαματικής πηγής στα Θέρμα είναι ότι έχει θερμοκρασία 39,3°C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): στους 25°C: 2552 μS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph) (μ.ο.): 7,90, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο) 5,2± 0,9 Bq/I, ράδιο (Ra) (μ.ο.) < 0,1 Bq/I, ουράνιο (U) < 1 Bq/I. Χημικά στοιχεία: Ca2+, Mg2+, Na+, K+, HC03- , Cl-, SO4 2-.

H παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα είναι: 35 m3 /h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και τακτοποιείται ως: υπέρθερμος, μεταλλικός, υποτονικός, χλωριονατριούχος, ασβεστούχος, καλιούχος.

Ενδείκνυται για χρήση σε λουτροθεραπεία με σημαντικές ιαματικές ιδιότητες για : ρευματικές παθήσεις χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος κ.α.

Στο τοπογραφικό διάγραμμα που εικονίζεται παρακάτω και δημοσιεύτηκε μαζί με την απόφαση σε κλίμακα 1:1000 η ορθότητα της θέσης του ιαματικού φυσικού πόρου “Πηγή Θέρμα Κόλπου Γέρας” του Δήμου Λέσβου.

 

Προηγουμενο αρθρο

Σε Παπάδο, Πολιχνίτο, Μανταμάδο, Πέτρα, Μόλυβο και Ερεσό το 3ο Lesvos Food Fest!

Επομενο αρθρο

Το Lamprospora hispanica και οι “τερφιέζες” του Θεόφραστου