Ανοδικές πιέσεις στην ακτοπλοΐα από την εκτίναξη των καυσίμων – Πιθανές αυξήσεις στα εισιτήρια


Νέες πιέσεις δέχεται η ελληνική ακτοπλοΐα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της έντονης ανόδου στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις στο λειτουργικό κόστος των εταιρειών και ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους ενός ακτοπλοϊκού πλοίου. Η πρόσφατη εκρηκτική άνοδος των τιμών επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των εταιρειών, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, ενδέχεται να επιβαρυνθούν συνολικά με επιπλέον κόστος που φτάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον η τιμή του πετρελαίου παραμείνει κοντά στα 92–93 δολάρια το βαρέλι.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές καυσίμων και βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους επιβάτες.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η παράταση παρεμβάσεων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η μείωση λιμενικών τελών για τα ακτοπλοϊκά πλοία, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων. Παράλληλα, συζητείται η αξιοποίηση πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η άνοδος του ναυτιλιακού καυσίμου Marine Gas Oil (MGO) στον Πειραιά, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, στις 31 Δεκεμβρίου 2025 η τιμή του καυσίμου ανερχόταν στα 528 ευρώ ανά μετρικό τόνο, στις 27 Φεβρουαρίου στα 629 ευρώ, ενώ στις 9 Μαρτίου έφτασε τα 959 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 50%.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, εφόσον τα καύσιμα αντιστοιχούν στο μισό του συνολικού κόστους λειτουργίας, για να εξισορροπηθεί η κατάσταση θα απαιτούνταν αυξήσεις στα εισιτήρια της τάξης περίπου του 25% μέσω επιναύλου. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Η αύξηση των καυσίμων έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον για τον κλάδο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες καλούνται να συμμορφωθούν με νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των πλοίων.

Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους επιβάτες, αλλά και τη μεταφορά φορτηγών οχημάτων, που αποτελεί βασικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας των νησιών. Πιθανή αύξηση στα ναύλα των φορτηγών θα μπορούσε να επηρεάσει το κόστος μεταφοράς προϊόντων και κατ’ επέκταση τις τιμές των αγαθών.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο άμεσα συνδέεται η λειτουργία της ακτοπλοΐας με τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις. Σε μια χώρα με έντονη νησιωτικότητα όπως η Ελλάδα, το κόστος των καυσίμων επηρεάζει όχι μόνο τις μετακινήσεις, αλλά συνολικά την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ