Search

“Ανοίξτε τα νησιά-Όχι άλλοι νεκροί”: Κοινή δήλωση από 47 οργανώσεις

Πάνω από 40 ομάδες και οργανώσεις αλληλεγγύης που δρουν στα Ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα καλούν τις ελληνικές τοπικές και κεντρικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι προσφύγων από το κρύο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Θυμίζουμε πως έξι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο και προστασία στην Ευρώπη πέθαναν πέρσι τον χειμώνα στη Μόρια. Οι θάνατοί τους συνδέονται με τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι οικογένειές τους ακόμα περιμένουν απαντήσεις από τις αρχές για το πώς και γιατί οι συγγενείς τους έχασαν τη ζωή τους, και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Μόλις την προηγούμενη Κυριακή, ένα κορίτσι 5 χρονών πέθανε στην Μόρια. Η αιτία θανάτου είναι ακόμη άγνωστη.

Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις, εκφράζουν την οργή τους για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο στρατόπεδο της Μόριας  ενώ έχει χωρητικότητα 2000 ατόμων. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, άνθρωποι με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες, πολλά παιδιά, μαζί και ασυνόδευτα ανήλικα και επιζώντες βασανιστηρίων. Πολλοί ζούν σε θλιβερά ανεπαρκείς καλοκαιρινές σκηνές και αναγκάζονται να κοιμούνται στο δάπεδο, πάνω σε λεπτά στρώματα ή πάνω σε κουβέρτες. Παρομοίως, και στα άλλα νησιά ελληνικά – στη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο-επικρατεί συνωστισμός σε όλα τα hotspot, αφήνoντας 8.000 επιπλέον αιτούντες άσυλο να προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς κατάλληλη στέγαση. Τα λεγόμενα ‘hotspot’ είναι μη βιώσιμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα.

Ένας πρόσφυγας που είναι αναγκασμένος να μένει στο στρατόπεδο της Μόριας, περιγράφει με τις συνθήκες διαβίωσης:

«Η ζωή στην Μόρια μας κάνει  όλους άρρωστους. Το πρωί, ξυπνάμε σε μια σκηνή ή ένα  κοντέινερ γεμάτο από κόσμο. Μυρίζει αηδιαστικά και το μισώ που δεν μπορώ να πλυθώ κανονικά. Το χειμώνα είναι παγωμένα. Τα πάντα είναι μουσκεμένα. Όταν ξυπνάς, δεν μπορείς να κουνήσεις τα άκρα σου. Και είσαι καλυμμένος με στάχτες. Το περασμένο χειμώνα, καίγαμε χαρτί και πλαστικό για να ζεσταθούμε. Είναι σαν να μην είμαστε άνθρωποι».

Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις τονίζουν οτι η παρούσα κατάσταση δεν προκαλείται απο την έλευση του χειμώνα ή κάποια ξαφνική αύξηση των αφίξεων. Είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας  και των πολιτικών αποκλεισμού της ΕΕ όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτές οι πολιτικές είναι που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στα νησιά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, που τους εμποδίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη και εμποδίζουν ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα για μετεγκατάσταση και οικογενειακή επανένωση  να μεταφερθούν σε άλλες χώρες σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας πλησιάζει.

700 εκατομμύρια Ευρώ έχουν διατεθεί στις ελληνικές αρχές ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση. Ως συλλογικότητες, ζητάμε λεπτομέρειες για το πώς και πού ξοδεύονται αυτοί οι πόροι. Επίσης, απαιτούμε επειγόντως οι σχετικοί φορείς της Ελληνικής κυβέρνησης, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, να αναλάβουν και να γνωστοποιήσουν τις αρμοδιότητές τους. Θα πρέπει κατόπιν να λογοδοτήσουν για το τι θα συμβεί στους πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια αυτού του.  Η μόνιμη τακτική της αποφυγής ευθυνών για την συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων στα ελληνικά ‘hotspots’ είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού να εξασφαλίσει την λειτουργικότητα και την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των διαφορετικών φορέων, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για τον χειμώνα.

Παρομοίως, καταδικάζουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υπέγραψαν τηΔήλωση ΕΕ-Τουρκίας και ασκούν πίεση στην Ελλάδα να την εφαρμόσει , μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων καναλιών. Η Δήλωση δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της ‘Ευρώπης Φρούριο’ πάνω απ’όλα, ποδοπατώντας έτσι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μερίδιο ευθύνης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σήμερα, για τους θανάτους που έχουν ήδη συμβεί και για τους θανάτους που φοβόμαστε ότι θα σημειωθούν αυτόν τον χειμώνα.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ποικίλες δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των Δήμων και του προσωπικού των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που έχουν σημάνει τον συναγερμό για την τωρινή κατάσταση στα ελληνικά νησια. Αλλά χωρίς δράση, αυτές οι δηλώσεις είναι κενές περιεχομένου.

Χρειαζόμαστε λύσεις και άμεση δράση από όλους τους υπεύθυνους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας, της οποίας η αποστολή είναι να παρέχει διεθνή προστασία και να επιζητά μόνιμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

 

Λέσβος, Κως, Χιος, Κρήτη, Ρόδος, Κάλυμνος, Νίσηρος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη –

 

  1. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ (Kos Solidarity / Αλληλεγγύη-Κως)
  2. Αλληλέγγυοι Χίου / Chios Solidarity (fb: https://www.facebook.com/chiossolidarity/ )
  3. Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Ρεθύμνου/ Solidarity to Refugees in Rethumno
  4. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ/ Antifascist Movement Kos
  5. Κίνηση αλληλεγγύης  Περνάμε τα Σύνορα. Κατερίνη/ We Cross the Border Solidarity Movement
  6. Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων/ Social Centre- Migrant Centre of Chania
  7. Ομάδα ΌΑΣΙΣ Ρόδος
  8. Ομάδα στήριξης μεταναστών και προσφύγων Καλύμνου /Kalymnos Support Group for Migrants and Refugees
  9. Πρωτοβουλία Έμπρακτης
  10. Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες /Heraklion Initiative for Refugees and `Migrants
  11. A Drop in the Ocean / Dråpen i Havet
  12. Agora
  13. Are you Syrious (AYS)
  14. Borderline Europe/ Borderline Lesvos http://www.borderline-europe.de/
  15. Christian Peacemakers Team Europe (CPT)
  16. Collettivo Fotosocial (www.collettivofotosocial.com)
  17. ConAction – Joliba e.V. Berlin
  18. Enough is Enough
  19. FFM (Research Society Flight and Migration)
  20. HarekAct http://harekact.bordermonitoring.eu/
  21. Heimatstern
  22. InterEuropean Human Aid Association Germany e.V.
  23. Joinda Production
  24. Khora Athens http://www.khora-athens.org/
  25. Kontakt- und Beratungsstelle für Flüchtlinge und Migrant_innen e.V.
  26. Kritnet (Network Critical Migration and Border Regime Studies)
  27. Legal Centre Lesbos (www.legalcentrelesbos.org)
  28. Lesvos Solidarity (www.lesvossolidarity.org)
  29. MissingLink e.V.
  30. Mobile Flüchtlingshilfe e.V. – Mobile Refugee Relief
  31. Migrants Social Center (Στέκι Μεταναστών – Τσαμαδού 13α Εξάρχεια) Athens.
  32. Moving Europe http://moving-europe.org/
  33. NISYROS SUPPORTS REFUGEES
  34. No Border Kitchen Lesvos ( http://noborderkitchenlesvos.noblogs.org/)
  35. Network Of Social Support to Immigrants and Refugees – Athens / Δίκτυο Κοινωνικής Υποστηριξής Προσφύγων και Μεταναστών
  36. Network for Social and Political Rights – Athens / Δίκτυο για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαίωματα (http://diktio.org)
  37. One Happy Family
  38. Outreach Service Athens
  39. Refucomm e.V Munich
  40. Refugee Accommodation and Solidarity Space City Plaza / Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza (http://solidarity2refugees.gr/english/)
  41. Refugee Empowerment Awareness Task Force
  42. SAO Association
  43. Sea Watch https://sea-watch.org/en/project/about-us/
  44. The International Refugee Assistance Project
  45. Volunteers for Lesvos
  46. Watch the Med – Alarm Phone http://www.watchthemed.net/index.php/page/index/12
  47. Welcome to Europe (W2EU)