Search

Ανία

 

 

 

Την ημέρα που ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ένα megaλο κανάλι έχει βγει off, λόγω στάσης εργασίας, που κηρύσσεται επειδή η διοίκηση ανακοινώνει άλλη μια περικοπή αποδοχών. Ωστόσο δεν ανοίγει μύτη. Είναι κάτι παντελώς αδιάφορο για το φιλοθεάμον κοινό.

 

Μία μέρα νωρίτερα, η θάλασσα ξεβράζει σε μία ακτή της Κω άλλα δύο πτώματα παιδιών. Έφυγαν από την κόλαση (πιθανότατα της Συρίας), έφτασαν λίγο πριν από τον παράδεισο (της Ευρώπης), αλλά δεν πρόλαβαν. Μονόστηλο στις εφημερίδες, ρεπορτάζ του λεπτού στα κανάλια. Τέλος. Το φιλοθεάμον κοινό έχει πλέον συνηθίσει.

 

Η εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο εξακολουθεί να μην έχει προπονητή, ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να πάρει το πρωτάθλημα από τον Οκτώβριο, η εφορία στέλνει κι άλλα ειδοποιητήρια για φόρους, έκτακτους και αναμενόμενους (καλώς να ορίσουν), οι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί (άρα, κοιμάμαι ήσυχος),  ότι θα βγω στη σύνταξη μετά από 45 χρόνια εργασίας (για το καλό μου), οι (μεγαλο)γιατροί διεκδικούν το δικαίωμά τους να μην φορολογούνται, οι Πορτογάλοι συνετίζονται και ψηφίζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση,  Γερμανοί καίνε ζωντανό έναν πρόσφυγα από την Ερυθραία. Όλα είναι πλέον αναμενόμενα, αυτονόητα, οι εξελίξεις στα όρια της ανίας.

 

Θα μπορούσε να καταπολεμηθεί η ανία; Η ερώτηση απορρίπτεται ως υπονομευτική στα όρια της προβοκάτσιας. Προς τι τούτη η βιάση να καταπολεμηθεί η ανία; Στα πρωινάδικα επανήλθαν με την έναρξη της σεζόν οι πολλά υποσχόμενες καλλίπυγες νεαρές, στα πολιτικά talk shows συνωστίζονται τα talking heads, στα στέκια του Κολωνακίου γίνεται ενδελεχής ανάλυση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας μεταξύ espresso και cappuccino, τα λιοχώραφα ματαίως περιμένουν (και φέτος) ραβδιστάδες και μαζώχτρες.

 

Ένας εύκολος πολλαπλασιασμός: Στο νησί έχουν έρθει από την αρχή του χρόνου περίπου 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πλήρωσαν από 45 Ευρώ για να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής, ήτοι τζίρος για τις εταιρείες πάνω από 8,5 εκατομμύρια ευρώ! Κι αν ο καθένας τους αγόρασε από ένα  μπουκάλι νερό, που το πλήρωσε 5 ευρώ, μπήκε στην αγορά άλλο ένα εκατομμύριο Ευρώ!

 

Ο χειμώνας θα κυλήσει χωρίς εκπλήξεις. Με τους πρώτους δυνατούς αγέρηδες θα αρχίσουμε να μετρούμε πτώματα προσφύγων στις ακτές, στα καφενεία οι (πρώην) αγρότες θα γκρινιάζουν για τις τιμές του γάλακτος, του λαδιού και τις επιδοτήσεις, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα επιφέρει νέα μέτρα που θα επιβληθούν από τους δανειστές και θα ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στα κανάλια θα επιστρέψει η «κανονικότητα» των ημίγυμνων ακκιζόμενων νεαρών.

 

Η, στα όρια της ανίας, «κανονικότητα» εκδικείται, οι συνειδήσεις καθυποτάσσονται δια της ηδονοβλεψίας, στα παλιά τζάκια ρίχνονται ως προσάναμμα φερέλπιδες νέοι κάθε είδους. Μ΄ ένα ούζο ξορκίζουμε το κακό: «την υγειά μας να ΄χουμε»!