Search

Ανένδοτη η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο

 

Μετά από τη σημερινή συνάντησή της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου (κ.κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκο), ο Γιάννης Μπουρνούς έλαβε επισήμως την επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει νέα δομή και ότι αυτή έχει ήδη χωροθετηθεί (σε μη ανακοινώσιμη τοποθεσία).

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ρώτησα αν θα προβούν στην αναγκαία, άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας.
Απάντηση δεν έλαβα, παρότι τους είπαμε ότι στη Λέσβο υπάρχουν ήδη 3500 πρόσφυγες με άρση γεωγραφικού περιορισμού και άλλοι 500 με καθεστώς ευαλωτότητας (δηλαδή 4000 άτομα που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να φύγουν άμεσα για δομές της ενδοχώρας).

– Έθιξα το ζήτημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας και της απαράδεκτης είδησης ότι για φέτος έχουν προβλεφθεί 2 (!!!) μεταθέσεις για τη Λέσβο.
Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι κάποια στιγμή θα έρθουν Ειδικοί Φρουροί (προσοχή: όχι αστυνομικοί-απόφοιτοι της πανεπιστημιακής Σχολής της Αστυνομίας, αλλά Ειδικοί Φρουροί, δηλαδή άνθρωποι με ολιγόμηνη εκπαίδευση, που θα κληθούν να εργαστούν κάτω από τόσο πιεστικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

– Απηύθυνα έκκληση στην κυβέρνηση για την ανάγκη αντιμετώπισης της επιθετικής επανεμφάνισης των γνωστών – ολιγομελών, αλλά επικίνδυνων – ακροδεξιών ομάδων, που παραβιάζουν το νόμο και παρακινούν τους συμπολίτες μας να προβούν σε πράξεις βίας.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί δήλωσαν άγνοια, παρότι τα σχετικά βίντεο έχουν βγει στη δημοσιότητα από προχθές…

Από αυτή τη συνάντηση έλαβα μόνο δύο θετικές απαντήσεις:

1) Μετα την πολύμηνη πίεσή μας με ερωτήσεις στη Βουλή (ανάμεσά τους και δική μου ερώτηση στις 22/11/19), χθες μπήκαν οι τελευταίες υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών για την 4μηνη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΥΤ από τον Β’ και Γ’ κύκλο των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

2) Όταν έθιξα το θέμα του προβλήματος στα ATM των τραπεζών στην πόλη της Μυτιλήνης, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν ATM στο ΚΥΤ Μόριας, ώστε να τελειώσει ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στην πόλη.

Πέραν τούτων, μηδέν από την κυβέρνηση της ιδεοληπτικής ΝΔ.

Καμία επί της ουσίας δέσμευση για αποσυμφόρηση και μια ανένδοτη στάση για τη δημιουργία νέας δομής, που θα περιλαμβάνει 1) ΚΥΤ με ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο 2) ΠΡΟΚΕΚΑ (κέντρο κράτησης παραβατικών και υπό απέλαση ατόμων) και 3) ειδικό χώρο για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Δηλαδή, άλλη μια Μόρια, απλώς με “πορτιέρη”.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεση αποσυμφόρηση, για τη μη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο, για το σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων και ντόπιων. Ενωτικά, δημοκρατικά, ειρηνικά, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των Μυτιληνιών, κόντρα στο διχασμό και το δηλητήριο που σπέρνουν οι ελάχιστοι θρασύδειλοι ακροδεξιοί.