Ανεμω-τσιπουρίσματα και σήμερα στην Ανεμώτια

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Φωτογραφίες Έφη Σιαλιευρή

Την 4η Γιορτή Αμπελουργίας με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ανεμω – τσιπουρίσματα» διοργανώνει στις 16 & 17 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Αμπελουργών του χωριού.

Οι Γιορτές Αμπελουργίας πλέον κατέχουν εξαιρετική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Αυτό το διήμερο η Ανεμώτια θα πάλλεται σε ρυθμούς γιορτής αναδύοντας αρώματα αποσταγμάτων, πολιτισμού και ζεστής φιλοξενίας..!!

 • Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας αποσταγμάτων Χωρικής απόσταξης
 • Τοπικές γεύσεις, ρεβιθάδα, γλυκά από πετιμέζι και αποστάγματα ποιότητας
 • Περιηγήσεις στα καλντερίμια του χωριού
 • Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα
 • Χορευτικές παραστάσεις
 • Εικαστικά δρώμενα με θέμα τη Χωρική απόσταξη
 • Εκθέσεις φωτογραφικού και λαογραφικού υλικού
 • Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με θέμα το φθινοπωρινό αμπέλι
 • Ομιλίες με θέματα αμπελουργίας και πολιτισμού
 • Ημερίδες με θέμα την τοπική ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της υπαίθρου

Αλλά και παράλληλες δράσεις:

 • Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας στα μονοπάτια των αμπελώνων
 • Περίπατος στην Καλδέρα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας

Οι παραπάνω δράσεις συνθέτουν ένα μοναδικό, ποιοτικό πρόγραμμα για τους επισκέπτες που θα ζήσουν ένα καινούριο παραμύθι βγαλμένο απ’ τα παλιά.

Η Χωρική απόσταξη στην Ανεμώτια, στο μικρό αυτό χωριό του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι ένα λαϊκό παραμύθι που άντεξε στο χρόνο! Νεότεροι και παλαιότεροι επαναλαμβάνουν τη Χωρική απόσταξη έτσι όπως την διδάχτηκαν από τους προ παππούδες τους, σαν µια ανάµνηση διαλογιστική.

Οι «συνταγές» και τα «μυστικά» βγαίνουν από τα μπαούλα και το χωριό μετά του Αγίου Ιγνατίου παίρνει και πάλι ζωντάνια, ενώ οι γειτονιές του μοσχομυρίζουν από τη μεθυστική ευωδία των πρωτοσταλαγμάτων.

Σ’ ένα σκηνικό καπνισμένο με χαμηλό φωτισμό, σε μία πετρόκτιστη αποθήκη στις παλιές τούρκικες γειτονιές του χωριού, απέναντι από το Οθωμανικό λουτρό. Πυρήνα ελιάς στη φωτιά. Μυρωδιές. Στέμφυλα. Βαρέλια. Ανθρώπινες φιγούρες που εξαϋλώνονται μέσα στους ατμούς. Παραδοσιακά και έντεχνα ακούσματα από το τρανζίστορ στο «Δεύτερο» και η μηχανή του χρόνου σταματημένη σε µία στιγμή ευτυχίας.

Σε ένα βιωματικό, λαογραφικό αποστακτήριο, ανάμεσα σε παλιά εργαλεία οινοποίησης και απόσταξης, σε παραδοσιακά πατητήρια, σε πήλινα πιθάρια και γυάλινες νταμιτζάνες τυλιγμένες µε ψάθα, ο αποσταγµατοποιός καθαρίζει το καζάνι όπου ατµίζουν τα υπολείµµατα της προηγούµενης απόσταξης. Ξαναγεµίζει και ξαναγεμίζει µε νέα στέμφυλα, κλείνει το καπάκι του άµβυκα και τοποθετεί την πυρήνα στον καυστήρα για να φουντώσει η φωτιά.

Οι μεθυστικοί αλκοολικοί ατμοί καθώς ανεβαίνουν από το βράσιμο των στεμφύλων, θα περάσουν από το τόξο για να συναντήσουν το θάλαμο ψύξης όπου ψύχονται στο δροσερό νερό και υγροποιούνται σε σταγόνες χαράς και υγείας, δίνοντας το «μερακλίδικο» Ανεμωτίσιο τσίπουρο.

Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας σας προσκαλεί όλους στις εκδηλώσεις του.

Είσοδος Ελεύθερη για τους επισκέπτες.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Αγώνας δρόμου για τον “ΦιλόΔημο ΙΙ”… αφού χάσαμε την πρώτη ευκαιρία

Επομενο αρθρο

Πότε θα λειτουργήσει το Ειδικό Γυμνάσιο στο χώρο που του αρμόζει;