Search

Ο Αλέξανδρος Πλάτων στο ιντερνετικό Andro.gr

Το ηλεκτρονικό περιοδικό ANDRO .GR φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα   τον  μυτιληνιό σύμβουλο και εκτιμητή έργων  τέχνης Αλέξανδρο Πλάτων σε μια μοναδική συνέντευξη  που αποκαλύπτει την ιδιαίτερη  ιδιοσυγκρασία του .

Με τι ασχολείστε; Είμαι σύμβουλος και εκτιμητής έργων τέχνης, με έδρα το Λονδίνο.

Τι σημαίνει για εσάς στυλ; Άποψη, ταυτότητα, αισθητική.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην κοινωνία μας;Νιώθω άνετα με τον εαυτό μου, εκτιμώ την ομορφιά γύρω μου, θαυμάζω τα ωραία πράγματα και περιφρονώ τον μιμητισμό και την αισθητική κακοφωνία.

Τι είναι, ή τι θα έπρεπε να είναι, για εσάς, το σύγχρονο ελληνικό ύφος;Το σύγχρονο ελληνικό ύφος είναι σε σύγχιση –υπάρχει μια τάση αντιγραφής και ξενομανίας, με την οποία δεν συμφωνώ. Το σύγχρονο ελληνικό ύφος θα έπρεπε να δοξάζει την ιστορία και το παρελθόν μας, να σέβεται την παράδοση και να αντλεί από αυτά έμπνευση και δημιουργικότητα.

Τι είναι κακό γούστο; Η τάση αλεπάλληλων προσπαθειών να αρέσει κάτι στους άλλους.

Ποιες κακογουστιές σας αρέσουν; Όταν κάτι είναι υπερβολικό και έχει χιούμορ, ακόμα κι αν το θεωρώ κακόγουστο, θα το επικροτήσω.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας στυλ; Απλότητα και φυσικότητα. Και μια νότα διαφορετικότητας. «Τι σημαίνει για μένα στυλ; Άποψη, ταυτότητα, αισθητική».

Τι εκτιμάτε περισσότερο στο στυλ των φίλων σας; Το ότι είναι αυθεντικοί και δεν έχουν καμιά τάση επιδειξιομανίας.

Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα; Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη. Μπορεί να είναι τα μάτια, τα μαλλιά, το ρολόι ή τα παπούτσια που φοράει κάποιος. Μια εμφανισιακή αρετή μπορεί να επιδειχτεί μόνο όταν το σύνολο είναι επιτυχές.

Ποια εμφανισιακή αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα; Η προηγούμενη απάντησή μου ισχύει και τα δυο φύλα!

 Ποιο μειονέκτημά σας σαρκάζετε; Από πού να αρχίσω; Τελειομανία, ξεροκεφαλιά, καταναλωτισμός, υπερενεργητικότητα, ανικανότητα να δεχτώ ότι κάτι μπορεί να μη γίνεται, και άλλα πολλά!

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας, ποιος θα θέλατε να είστε; Ο Forrest Gump.

Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσατε να ζείτε; Σε καμιά. Η εποχή μας είναι συναρπαστική. Δεν νοσταλγώ το παρελθόν, ούτε έχω περιέργεια για το μέλλον.

Ποιο είναι αγαπημένο σας χρώμα; Πώς το έχετε βάλει στη ζωή σας; Ως Έλληνας και ειδικά ζώντας στο εξωτερικό, το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μπλε. Υπάρχει σε κάθε ανάμνησή μου και σε κάθε αναφορά μου σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εαυτό μου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη του κόσμου και γιατί την έχετε αγαπήσει; Η Μυτιλήνη. Γιατί είναι ο τόπος καταγωγής μου, η έδρα μου και η άγκυρά μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό νησί και πώς περνάτε εκεί όταν είστε χαλαρός και γήινος; Κάθε ελληνικό νησί έχει ιδιαίτερες ομορφιές. Το ότι πατάς σε ένα κομμάτι ξηράς περιτριγυριμένος από θάλασσα είναι αρκετό. Οικογένεια, καλό φαγητό, γαλανοί ουρανοί και καθαρά, κρυστάλλινα, νερά συντελούν σε μαγικές στιγμές.

 Πώς μοιάζει το σπίτι σας εσωτερικά; Λευκό, καθαρό, με λίγα πράγματα και καλό φωτισμό.

Στα έργα ποιου ζωγράφου αντικατοπτρίζεται πιο καλά ή δική σας κοσμοαντίληψη; Αυτή η ερώτηση είναι πολύπλοκη! Κοσμοαντίληψη; Μπορώ να σας πω ποιος είναι ο κορυφαίος καλλιτέχνης του εικοστού αιώνα: Ο Pablo Picasso. «Νιώθω άνετα με τον εαυτό μου, εκτιμώ την ομορφιά γύρω μου, θαυμάζω τα ωραία πράγματα και περιφρονώ τον μιμητισμό και την αισθητική κακοφωνία. Έτσι υπερασπίζομαι την αισθητική στη ζωή μου».

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας σάς έχει επηρεάσει; Οι κινηματογραφικοί ήρωες είναι εμπνευσμένοι και φτιαγμένοι από συστατικά αληθινών ανθρώπων, γι’ αυτό προτιμώ να επηρεάζομαι από ανθρώπους που θαυμάζω γύρω μου.

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια; Με τους συνομόματούς μου: τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πλάτωνα.

Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος; Θα ήθελα να μπορώ να γράφω μουσική. «Το σύγχρονο ελληνικό ύφος είναι σε σύγχιση –υπάρχει μια τάση αντιγραφής και ξενομανίας, με την οποία δεν συμφωνώ».

Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην εμφάνισή σας; Η φθηνότερη: Havaianas από τη Βραζιλία, για καλοκαιρινά νησιώτικα βράδια. Η ακριβότερη: Αρκετές οι αταξίες μου…

Τι φοράτε από τον πατέρα σας, ή από τον παππού σας, έχει για σας σπάνια συναισθηματική αξία και θέλετε μια μέρα να κληροδοτήσετε με τη σειρά σας; «Φοράω» ιδέες, απόψεις και συμβουλές από τον πατέρα μου, παρόλο που δεν συμφωνώ με όλες.

Πώς θα επιθυμούσατε να ταφείτε; Στάχτη στο Αιγαίο.
Πηγή : [ http://www.andro.gr/style/alexandros-platon/ ]