Αλληλεγγύη στους ΛΟΑΤΙ προσφυγικούς πληθυσμούς

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με στόχο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και τους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΙ (λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς, τρανσέξουαλ και ιντερσέξουαλ, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, το SolidarityNow υλοποιεί το εξειδικευμένο πρόγραμμα στέγασης και υποστήριξης Safe Refugee | Ασφαλής Πρόσφυγας, στο πλευρό αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας πληθυσμού.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, το SolidarityNow συνεχίζοντας τα προγράμματα στέγασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, “Home for Hope”, με ειδικευμένες ομάδες, έχει προσφέρει στέγη και δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερους από 3.700 πρόσφυγες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις ευρύτερες περιοχές.

«Οι ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες συχνά αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους σε κάθε φάση του κύκλου εκτοπισμού και χρειάζονται επιπλέον προστασία. Συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διακρίσεων και αποκλεισμού από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κι επιπλέον υπόκεινται σε διάφορες μορφές κακοποίησης, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού. Για τους λόγους αυτούς δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε χωρίς υποστήριξη και βοήθεια αυτή την ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας», λέει η Μαργαρίτα Κοντομιχάλη, συντονίστρια του προγράμματος Safe Refugee | Ασφαλής Πρόσφυγας. Και συνεχίζει: «Στο SolidarityNow πιστεύουμε στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας καθώς και στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ευάλωτων ανθρώπων».

Μέχρι σήμερα, το SolidarityNow, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει προσφέρει στέγη σε 20 ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα, μέσα από ανεξάρτητα διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τί προσφέρει το πρόγραμμα

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα είναι η διαχείριση του διπλού στίγματος (ΛΟΑΤΙ + πρόσφυγας). Γι’ αυτό και η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση και την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων που τους απασχολούν, όπως το τραύμα, η βία, η κακοποίηση, ο αποκλεισμός.

Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες για να βελτιώσουν τη ζωή τους και την παραμονή τους στην Ελλάδα. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται με διακριτικότητα, σεβασμό και κατανόηση.

Το SolidarityNow, μέσα από το εξιδεικευμένο για τους ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο πρόγραμμα Safe Refugee | Ασφαλής Πρόσφυγας, παρέχει μια σειρά από δωρεάν υπηρεσίες όπως:

* Διαμονή σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα

* Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη

* Παραπομπές σε ιατρική βοήθεια και νομική συμβουλευτική

* Ομάδες υποστήριξης και ενδυνάμωσης

*Το Πρόγραμμα Safe Refugee|Ασφαλής Πρόσφυγας αποτελεί μέρος του προγράμματος

Προηγουμενο αρθρο

Μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Σίγρι!

Επομενο αρθρο

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας στη Λέσβο: “Ο καρκίνος είναι ένας αδιάκοπος αγώνας”