“Αν καταφέρναμε να αντιληφθούμε το μεγαλείο της Λέσβου, οι αλλαγές θα έρχονταν από μόνες τους”  

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 Αλέξανδρος – Πλάτων Πλάτων

SeniorDirectorτης ιστορικής γκαλερί Marlborough

Συναναστρέφεται με τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανά τον κόσμο και  έχει καταφέρει να είναι ο  ιδιωτικός σύμβουλος τους σε ότι αφορά μοναδικά έργα τέχνης!

Ακόμη κι αν η ζωή του είναι μέσα σε αεροπλάνα που τον μεταφέρουν από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο, επιλέγει ως απάγκιο του, το σπίτι του στην περιοχή Κρατήγου της Μυτιλήνης.

Εντάχθηκε  στο δυναμικό του Οίκου Δημοπρασιών Sotheby’s το 1999 αποδεικνύοντας  την ελληνική παροιμία   που θέλει ..”τη  δουλειά, να κάνει τον αφέντη…”.

Πέρασε από νευραλγικά πόστα του Οίκου, όπως επικεφαλής του Τμήματος Ιμπρεσιονιστών & Μοντέρνας Τέχνης, υπεύθυνος  πωλήσεων, ενώ παράλληλα διοργάνωσε αξιόλογες εκθέσεις γλυπτικής  με καταξιωμένους καλλιτέχνες  από όλο τον κόσμο στο Chatsworth  και στο Derbyshire, τοποθετώντας έτσι το  Sotheby’s στους πρωτοπόρους διοργανωτές  ανάλογων  εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη.3

 

Σήμερα μέσα από την καινούρια του δουλειά στον οίκο Marlborough ανέλαβε το ίδιο πόστο γνωρίζοντας όμως καλύτερα μετά από χρόνια τα πρόσωπα και τα πράγματα.

Ο Αλέξανδρος Πλάτων φεύγοντας από τη Μυτιλήνη του ΄91, ήταν σχεδόν σίγουρος για τους στόχους του  και πού αυτοί θα τον οδηγούσαν.

Άλλωστε όλοι εκείνοι που τον γνώριζαν δεν θα περίμεναν τίποτα λιγότερο από τον ίδιο…..

image (1)

Σε ποια περίοδο της ζωής σου πιστεύεις ότι σε κέρδισε ο χώρος της Τέχνης;

Α. Π. Η τέχνη μου άρεσε πάντα. Σαν παιδί ζωγράφιζα και έφτιαχνα πράγματα με τους ήρωες μου, που ποτέ όμως δεν μου άρεσαν. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια συγκεκριμένη στιγμή ως σημείο αναφοράς κατά το οποίο με κέρδισε η τέχνη. Θεωρώ ότι συνέβη οργανικά και ήμουν τυχερός που κατάφερα να γίνει το χόμπι μου το αντικείμενο της δουλειάς μου.

 

Θεωρείσαι ένας από τους πιο νέους και ταλαντούχους εκτιμητές έργων Τέχνης στον κόσμο.

Ο τίτλος αυτός σαφώς δεν σου δόθηκε αβίαστα από τον οίκο Δημοπρασιών SOTHEBY’S.

Ποιό γεγονός θεωρείς  ότι έχει σηματοδοτήσει την καριέρα σου σε όλη αυτή την επιτυχημένη πορεία σου;

 

Α. Π. Σ’ ευχαριστώ! Σίγουρα δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις και να αναδειχτείς στο χώρο της τέχνης και ειδικά στο εξωτερικό σε διεθνές επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύω ότι η σκληρή δουλειά, το μεράκι, η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός ανταμείβονται!

Εργάζομαι σχεδόν 15 χρόνια σε έναν τομέα που με ευχαριστεί και κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούριο. Έτσι αντλώ αστείρευτη ενέργεια εφ’ όσον κάνω κάτι που μου αρέσει τόσο πολύ. Εμπειρίες και γεγονότα σταθμοί έχουν υπάρξει πολλά. Το θέμα είναι να μην σταματάς κι επαναπαύεσαι.

 

Σήμερα απ’ ότι μαθαίνουμε  δραστηριοποιείσαι σε μια ιστορική γκαλερί. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

 

 

Α. Π. Μετά από 14 χρόνια στο Sotheby’s θέλησα να αναζητήσω νέες εμπειρίες στην αγορά της τέχνης. Άλλαξα πολλούς ρόλους στην εταιρία και κάθε δουλειά μου υπήρξε συναρπαστική. Ένιωσα όμως την ανάγκη για μια μεγαλύτερη αλλαγή και είμαι πολύ χαρούμενος για τη νέα μου συνεργασία με την Marlborough gallery, μια γκαλερί με τεράστιο όνομα και ιστορία 70 χρόνων που ελπίζω να κατευθύνω σε ένα επιτυχές μέλλον.

 

2

Προέρχεσαι από ένα νησί που οι τέχνες, σε όλο το φάσμα τους υπήρξαν ανέκαθεν πνευματική προέκταση των ανθρώπων, είτε αυτοί ήταν λόγιοι, είτε ζωγράφοι είτε οτιδήποτε άλλο. Θεωρείς ότι ο τόπος σου σε επηρέασε ως προς αυτήν την κατεύθυνση;

 

Α. Π. Αναμφίβολα η προσωπικότητά μου και η ταυτότητά μου έχουν επηρεαστεί, αν όχι πλαστεί, από την καταγωγή μου. Ανήκω στον τόπο μου κι έχω πάντα μαζί μου έντονες εικόνες και αναμνήσεις από τη Λέσβο. Μένοντας μακριά κι επιστρέφοντας τακτικά στο νησί μας, μου δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι και να εκτιμώ τα πλεονεκτήματα του να είσαι από τη Λέσβο.

 

Η Λέσβος σήμερα  με όλο τον πλούτο που διαθέτει από τις προηγούμενες γενιές, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν σ’ ότι έχει να κάνει  με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της;

Εσύ που θεωρείς ότι δεν έχει δοθεί  βαρύτητα ενώ θα έπρεπε;

Α. Π. Κάποτε σε ένα επίσημο δείπνο, έκατσα δίπλα σε μια κυρία από την Ελβετία με μεγάλη οικονομική άνεση, που με τον σύζυγό της και το μεγάλο γιότ που διέθεταν γυρνούσαν τον κόσμο τα καλοκαίρια. Μου είπε λοιπόν ότι το αγαπημένο μέρος και των δυο είναι η Άντισσα. Αισθάνθηκα περηφάνια και ταυτόχρονα ντροπή, γιατί εγώ δεν έχω πάει ποτέ!

Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι δεν εκτιμάμε τον τόπο μας και δεν τον προωθούμε αρκετά.

 

Όντας πολίτης του κόσμου, τι θα άλλαζες σε αυτό το μικρό νησί στο χάρτη;

 

Α. Π. Θα συνδυάσω την προηγούμενη απάντησή μου και θα σου πω ότι δεν θα άλλαζα τίποτα. Αν καταφέρναμε να αντιληφτούμε το μεγαλείο της Λέσβου, οι αλλαγές θα έρχονταν από μόνες τους…

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Πώς θα εξυπηρετούνται τα κρουαζιερόπλοια

Επομενο αρθρο

AkropolisJetRaid 2014, 9-14 Ιουνίου στην Καλαμάτα και 1155χλμ !!!