Search

Akropolis Jet Raid 2014

Κείμενο: Βασίλης Μωραϊτης

Φωτ.:www.jetskiworld.gr

Ο Άκης Μαλούχος στο βάθρο

Μπορεί μεν ο Γάλλος Jean-BrunoPastorelloνα κέρδισε τον διεθνή αγώνα για τέταρτη συνεχή χρονιά ωστόσο, ο Έλληνας πολυπρωταθλητής Άκης Μαλούχος ανέβηκε στο βάθρο με το σπαθί του.

Το AkropolisJetRaidείναι ο πιο δύσκολος και πιο εξοντωτικός αγώνας JetSkiπου γίνεται στον κόσμο και συχνά ταυτίζεται ως το Dakarτης θάλασσας. Αναβάτες και jetskiμπαίνουν σε μία δύσκολη δοκιμασία ενώ οι ίδιοι οι αθλητές εκτελούν συχνά και χρέη μηχανικού πέρα απ’όλες τις υπόλοιπες εργασίες (όπως το σετάρισμα του οργάνου GPS) που πρέπει να κάνουν πριν και μετά τον αγώνα. Φέτος ο αγώνας διεξήχθη στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου και οι αναβάτες κάλυψαν 1155χλμ. σε πέντε ημέρες (9-14 Ιουνίου).

Ο αγώνα ξεκίνησε επίσημα την Δευτέρα με τον Τεχνικό Έλεγχο των σκαφών και του υποχρεωτικού εξοπλισμού των αναβατών καθώς επίσης την επίσημη Συνέντευξη Τύπου. Πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας, 9 Ιουνίου δόθηκε επίσημα η εκκίνηση της αγωνιστικής εκδήλωσης του AkropolisJetRaid. Αφού ολοκληρώθηκε η παρέλαση των χωρών –αναβάτες από κάθε χώρα- στη συνέχεια εκφωνήθηκαν όλοι τους στο ανοιχτό βάθρο/σκηνή της εκδήλωσης. Το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Νίκας Παναγιώτης και η Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ντίνα Νικολάκου.

 

Ημέρα 1

Την Τρίτη, 10 Ιουνίου οι αθλητές θα αναχώρησαν από την Καλαμάτα με στόχο να φθάσουν στην Πύλο αφού πέρασαν από το Πεταλίδι και συνέχισαν για Μεθώνη και στη συνέχεια γύρισαν πάλι πίσω στην Καλαμάτα. Κάλυψαν στο σύνολο 230χλμ. σε ρυθμό τέρμα γκάζι χωρίς κανέναν περιορισμό στην κατανάλωση καυσίμου. Ο Γάλλος Jean-BrunoPastorello κέρδισε και τα δύο πρωινά σκέλη του αγώνα με μοναδική ευκολία ωστόσο, πολύ δυνατός έδειχνε ο DavidChassier που έκανε το 2-3 μέχρι το μεσημέρι. Ο δε Άκης Μαλούχος ήταν ο ταχύτερος αναβάτης από το Ελληνικό γκρουπ ενώ σε φόρμα βρισκόταν και ο Πάνος Ηλιόπουλος. Άτυχος στάθηκε ο Παντελής Πολίτης που έμεινε δύο φορές από βενζίνη στο πρώτο σκέλος της ημέρας. Οι ταχύτητες των 3 πρώτων αναβατών κυμάνθηκαν μεταξύ 106-109χλμ.ώρα. Το απόγευμα θα ακολουθήσει αγώνας τύπου closecourse. Πολύ καλά τα πήγε και ο Τάσος Ιωαννίδης που πήρε την πρώτη του γεύση στο AkropolisJetRaid.

 

Το απόγευμα της Τρίτης οι αναβάτες ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα του 5ήμερου αγώνα με ένα σκέλος CloseCourse. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες έξω από λιμάνι της Καλαμάτας με πολύ αντιμάμαλο κυματισμό που έκανε δύσκολη τη ζωή των αναβατών. Όχι όμως και του Jean-BrunoPastorello που κυριολεκτικά πετούσε στην πίστα και πέρασε όλους τους συναθλητές του ακόμη και του Breton που τερμάτισε δεύτερος. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι PhilipeHerve, DavidChassier και BrunoVinchendeau ενώ στην έκτη θέση ανέβηκε ο Άκης Μαλούχος παρόλο ότι δεν ξεκίνησε καλά στην αρχή. Το βάπτισμα του πυρός πήρε και ο Καλαματιανός Τομαράς στο AkropolisJetRaid στον αγώνα CloseCourse που τερμάτισε 11ος μπροστά από τον Τάσο Ηλιόπουλο.

 

Ημέρα 2

Δεύτερη ημέρα του διεθνούς αγώνα AkropolisJetRaid 2014 και ο Jean-BrunoPastorello παρέμεινε στην κορυφή. Κέρδισε και τα τρία σκέλη της ημέρας, Καλαμάτα-Γερολιμένας, Γερολιμένας-Γύθειο, Γύθειο-Ελαφόνησος και Ελαφόνησος-Κύθηρα. Ήταν απλά στην κλάση του εαυτού του. Ο Chassier έμεινε από μηχανική βλάβη στην αρχή του αγώνα αλλά πρόλαβε να επιστρέψει στην Καλαμάτα. Ο Παντελής Πολίτης έμεινε από ψύξη στην αρχή κοντά στις Κιτριές όπου έσπευσε το επιτελείο του ChampionsJetSki για να επισκευάσει την βλάβη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει. Ο δε Ηλιόπουλος έχασε τον έλεγχο του σκάφους του κι έπεσε πάνω στην προβλήτα στο Γερολιμένα. Το Γάλλος OlivierVidal έφτασε τέταρτος στην Ελαφόνησο με σπασμένο τιμόνι (μπάρα τιμονιού) που επισκεύασε πρόχειρα για να συνεχίσει προς τα Κύθηρα. Συγχαρητήρια αξίζουν στον Πολίτη που τερμάτισε στα Κύθηρα τρίτος γενικής και πρώτος Έλληνας αναβάτης έπειτα από πολλά προβλήματα μέσα στην ημέρα. Η θερμή υποδοχή από τον κόσμο στα Κύθηρα κέρδισε τις εντυπώσεις όλων των αναβατών και συνοδών του αγώνα.

 

Ημέρα 3

Τρίτη ημέρα του AkropolisJetRaid και ο DavidChassier που έχασε από μηχανική βλάβη όλη την προηγούμενη ημέρα ήρθε μέχρι το Γύθειο με το αμάξι της ομάδας του Pastorello και στη συνέχεια οδήγησε μέχρι το Καψάλι των Κυθήρων για να πάρει εκκίνηση την Πέμπτη το πρωί. Στο ναυάγιο του Γυθείου έφθασε πρώτος με διαφορά ανάσας από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας και της Γενικής Κατάταξης Jean-BrunoPastorello. Σταθερός ήταν ο Herve που έφθασε τέταρτος μπροστά από το δίδυμο Lorentz-Breton. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Άκης Μαλούχος μπροστά από τον Τομαρά, τον Ιωαννίδη και τον Πολίτη. Έπειτα από τα 95χλμ του πρώτου ετάπ οι αναβάτες έκαναν ανεφοδιασμό στο Γύθειο και ξεκίνησαν ένας-ένας με διαφορά 3 λεπτών για την Καλαμάτα για να καλύψουν απόσταση 125χλμ. Ένας αγώνας τακτικής για συντήρηση καυσίμου. Βέβαια με τον τερματισμό στην Καλαμάτα διαμορφώθηκε η βαθμολογία της ημέρας με τον Πορτογάλο PauloDias στην κορυφή και τον Μαλούχο στη 2η θέση με τρίτο τον Chassier.

 

Ημέρα 4

Η διαδρομή ήταν πιο εύκολη το πρωινό της Παρασκευής μιας και οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές . Στην πρώτη διαδρομή από την Καλαμάτα στο Οίτιλο οι τρεις πρώτοι ήταν ο Jean-BrunoPastorello, ο BrunoVincendeau και ο DavidChassier. Ωστόσο έπειτα από το πέρασμα των τριών secretpoint και πάλι πίσω στο Οίτιλο η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής: 1.Vidal-Leas, 2.Jean-BrunoPastorally, 3.BrunoVincentia, 4.VividClassier και 5.ΑkisMalouchos. Η ημέρα μέχρι στιγμής δεν είχε προβλήματα για κανένα οδηγό πέρα από το Νίκο Τομαρά που δεν ξεκίνησε καλά στην χρονομετρημένη διαδρομή με τα τρία secretwaypoint. Ο Άκης Μαλούχος είναι ο πρώτος Έλληνας στην πέμπτη θέση μέχρι το μεσημεριανό διάλειμμα στο Οίτιλο.

 

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αγώνας OvalClosecourse έξω από το λιμάνι της Καλαμάτας. Ο νικητής Pastorello έβαλε υποψηφιότητα για τον τίτλο ενώ τέσσερις οδηγοί, BrunoVincendeau (427), PauloDias (426) AkisMalouchos (413) και PhilipeHerve (411) θα δώσουν την μεγάλη μάχη την τελευταία ημέρα για τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το Flyboardshow από τον DavidDePalma και την PetraWijnker.

 

Ημέρα 5
Η τελευταία ημέρα του AkropolisJetRaid 2014 είχε σε γενικές γραμμές πιο χαλαρό ρυθμό απ’όλες τις προηγούμενες.Αρχικά οι οδηγοί οδήγησαν από την Καλαμάτα προς την Ακτή Μαλιμπού και τη Φινικούντα πριν επιστρέψουν στην Καλαμάτα. Από την Φινικούντα στην Καλαμάτα ο Pastorello ήρθε με μοναδικό ρυθμό και είδε πρώτος την καρό σημαία γεγονός που του δίνει με μαθηματική ακρίβεια και τον τίτλο του τέταρτου JetRaid. Δεύτερος τερμάτισε ο Chassier μπροστά από το δίδυμο Lorentz-Breton και τον BrunoVincendau. Στην πέμπτη θέση ο Μαλούχος που κέρδισε θέσεις από τον PhilipeHerve και την βλάβη του PauloDias. Ο Πολίτης έμεινε θεατής στα Paddock και ο Τομαράς δεν κατάφερε να δει την γραμμή του τερματισμού. Οπότε στην βαθμολογία των πρώτων πέντε αναβατών, ο Pastorello έχει απομακρυνθεί στους 710 βαθμούς και ακολουθούν Vincendeau (497), Dias (474), Malouchos (469) και Vidal-Lebas (458).

 

Ο απογευματινός αγώνας τύπου CloseCourseολοκλήρωσε τον πενταήμερο αγώνα με νικητή τον Γάλλο Jean-BrunoPastorelloπου έχοντας βάλει τον τίτλο στην τσέπη από το πρωί οδήγησε κυριολεκτικά σε ξέφρενο ρυθμό ρείχνοντας γύρο σε όλους τους υπόλοιπους αναβάτες αποδεικνύοντας την ξεχωριστή του κλάση. Μεγάλη μάχη έδωσε ο Άκης Μαλούχος με τρεις ξένους αναβάτες προκειμένου να κερδίσει πολύτιμους βαθμούς και να ανέβει στην τρίτη θέση του βάθρου πίσω από τον BrunoVincendeau.

 

Μέσα σε μία ιδιαίτερα φιλική και φιλόξενη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των δύο κατηγοριών F1 και F1 το βράδυ του Σαββάτου ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η βραδινή επίδειξη Flyboardαπό τον Γάλλο εκπαιδευτή της FlyboardHellas, DavidDePalmaκαι την PetraWijnkerαπό την Κύπρο. Σημειωτέων δε ότι επιπλέον πραγματοποιήθηκε η διεθνής παρουσίαση ενός παιδικού jetskiτης Γαλλικής εταιρείας Forceόπου ένας νεαρός αναβάτης ηλικίας μόλις πεντέμισι ετών οδήγησε με άνεση και ασφάλεια το όρθιο jetskiτης εταιρείας. Στόχος της εταιρείας είναι η εκπαίδευση νεαρών αθλητών από μικρή ηλικία όπως γίνεται νομίμως και στο χώρο της μοτοσικλέτας.

 

Το AkropolisJetRaidδιοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Όμιλο JetSport (HJSBA) ο οποίος ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω φορείς: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμο Καλαμάτας, Δήμαρχος Νίκας Παναγιώτης, Λιμεναρχείο Καλαμάτας, Λιμεναρχείο Πύλου, Λιμεναρχείο Γυθείου, Λιμεναρχείο Νεάπολης, Λιμεναρχείο Κυθήρων, Δήμος Γυθείου, Δήμος Νεάπολης, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Κέντρο Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ για την παροχή του ασθενοφόρου, Κέντρο Υγείας Πύλου, Νοσοκομείο Γυθείου, Κέντρο Υγείας Νεάπολης, και Κέντρο Υγείας Ελαφονήσου. Επιπλέον την Μοτοσικλετιστική Λέσχη Κυθήρων (Μοτο ΚΥ.ΛΕ.Ρ) και το Δήμο Κυθήρων για την αμέριστη φιλοξενία τους.

 

Τελική Κατάταξη

Aναβάτης – Κατηγορία – Βαθμοί

  1. Jean-BrunoPastorello – F1 -790

2.Bruno Vincendeau – F1 – 565

3.Akis Malouchos – F1 – 529

4.Paulo Dias – F1 – 518

5.Eric Lebas/Olivier Vidal – F1- 506

6.David Chassier – F1 – 492

7.David Lorentz/Stephan Breton – F2 – 472

8.Philipe Herve – F2 – 447

9.Tasos Ioannidis – F2- 357

10.Nikos Tomaras/Manos Panousis – F1 – 291

11.Pantelis Politis – F1- 265

12.Panos Iliopoulos – F1- 187