Αγκινάρες αλά πολίτα: Το ανοιξιάτικο πιάτο της σεφ Μαρίας Καζάνη

Μυρωδιές λεμονιού, φρέσκου άνηθου και αγκινάρας. Η Μαρία Καζάνη μας προτείνει ένα πιάτο από την που συνδυάζει γεύση, απλότητα και άνοιξη στο πιάτο.

Με τις αγκινάρες να βρίσκονται στην εποχή τους, η σεφ Μαρία Καζάνη μας προτείνει μια κλασική συνταγή : Αγκινάρες αλά πολίτα.

Υλικά (για 4-6 μερίδες):

  • 1 κιλό φρέσκες αγκινάρες (ή κατεψυγμένες)
  • 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. πατάτες σε κύβους
  • 250 γρ. καρότα σε κύβους
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. άνηθος φρέσκος (ή αποξηραμένος)
  • Χυμός από 5-6 λεμόνια
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρισμός αγκινάρας: Σε λεκανάκι με κρύο νερό, αλάτι, αλεύρι και λεμόνι, βάζουμε τις καθαρισμένες καρδιές και κοτσάνια των αγκινάρων, ώστε να μη μαυρίσουν.
  2. Σοτάρισμα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
  3. Μαγείρεμα: Προσθέτουμε τις αγκινάρες, νερό που να τις καλύπτει, λίγο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά.
  4. Σιγόβρασμα: Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  5. Τελείωμα: Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τον άνηθο λίγο πριν το τέλος. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί.

Η συμβουλή της Μαρίας:

Αν έχετε κατεψυγμένες αγκινάρες, απλώς παραλείψτε το πρώτο βήμα. Το πιάτο γίνεται εξίσου μυρωδάτο και νόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ