Μυρωδιές λεμονιού, φρέσκου άνηθου και αγκινάρας. Η Μαρία Καζάνη μας προτείνει ένα πιάτο από την που συνδυάζει γεύση, απλότητα και άνοιξη στο πιάτο.
Με τις αγκινάρες να βρίσκονται στην εποχή τους, η σεφ Μαρία Καζάνη μας προτείνει μια κλασική συνταγή : Αγκινάρες αλά πολίτα.
Υλικά (για 4-6 μερίδες):
- 1 κιλό φρέσκες αγκινάρες (ή κατεψυγμένες)
- 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. πατάτες σε κύβους
- 250 γρ. καρότα σε κύβους
- 40 γρ. αλεύρι
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. άνηθος φρέσκος (ή αποξηραμένος)
- Χυμός από 5-6 λεμόνια
- 10 γρ. ζάχαρη
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρισμός αγκινάρας: Σε λεκανάκι με κρύο νερό, αλάτι, αλεύρι και λεμόνι, βάζουμε τις καθαρισμένες καρδιές και κοτσάνια των αγκινάρων, ώστε να μη μαυρίσουν.
- Σοτάρισμα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
- Μαγείρεμα: Προσθέτουμε τις αγκινάρες, νερό που να τις καλύπτει, λίγο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά.
- Σιγόβρασμα: Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Τελείωμα: Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τον άνηθο λίγο πριν το τέλος. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί.
Η συμβουλή της Μαρίας:
Αν έχετε κατεψυγμένες αγκινάρες, απλώς παραλείψτε το πρώτο βήμα. Το πιάτο γίνεται εξίσου μυρωδάτο και νόστιμο.