Επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 Με ιερή ευλάβεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα έρχονται  στη Μυτιλήνη της Λέσβου, την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014, τα ιερά Λείψανα του Μάρτυρα  Αγίου Βαλεντίνου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του προσφάτως ανακαινισθέντος Καθολικού Ιερού Ενοριακού Ναού της πόλης. Στα πλαίσια των εγκαινίων θα  τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο από δύο Αρχιεπισκόπους, στο οποίο θα  προσκληθούν και οι Αρχές της πόλης, θα γίνει λιτάνευση των ιερών λειψάνων προς το Ναό όπου θα ψαλούν ύμνοι από την ολιγομελή πολυφωνική      χορωδία της Καθολικής Μητροπόλεως.

Ο συντηρητής κ. Ιωάννης Σπανός και ο διπλωματούχος πολιτικός  μηχανικός κ. Συμεών Αργυρόπουλος, υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιοτάτου Καθολικού Μητροπολίτου παντός  Αιγαίου, κ.  Νικολάου, συνέταξαν τη μελέτη αποκατάστασης του διακόσμου και των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου.                                                                          Η μελέτη του έργου άρχισε πριν έξι χρόνια. Η αποκατάσταση διήρκεσε δύο χρόνια, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Αθηνάς-Χριστιάνας Λούπου και του υπευθύνου συντηρητή κ. Ηλία Ρόκου.                                                                           Στη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στο φως οι καλυμμένες (από το 1940) θαυμάσιες  αγιογραφίες που τώρα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει. Έτσι τώρα επιστρέφει για πάντα στη Μυτιλήνη το απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου που φυλασσόταν εδώ μέχρι το 1990.

Ο Ναός, που είναι αφιερωμένος  στη Μετάσταση της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε το 1843 ως μοναστηριακός Ναός της  Ιεράς  Μονής των Φραγκισκανών μοναχών. Από το έτος 1995 ανήκει στην Καθολική Επισκοπή Χίου, Λέσβου, Σάμου και λειτουργεί ως  Ενοριακός Ναός της Καθολικής διεθνούς κοινότητας της Λέσβου.

Προηγουμενο αρθρο

«Απόβαση» με γκράφιτι στη Μυτιλήνη

Επομενο αρθρο

Οι δεξιοκαμμένοι και οι αριστεροχαμένοι