Η “Αγαπώ” του Παντελή Μπουκάλα στο Μουσείο Teriade

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

“Τα Δημοτικά τραγούδια υπέστησαν ό,τι και η αρχαιοελληνική κληρονομιά. Κινδύνεψαν να μαγαριστούν από τους ελληνοκάπηλους κιβδηλοποιούς, των δικτατορικών καθεστώτων συμπεριλαμβανομένων. Τα προστάτεψε όμως η υψηλή ποιητική τους αξία, το εσώτερο ήθος τους. Η ανάκτησή τους με τους τρόπους της ανοιχτόκαρδης αγάπης, αλλά και με τους όρους της ανοιχτόμυαλης ανάγνωσης, στηριγμένης στις μεθόδους και τα πορίσματα της επιστήμης, μόνο να μας ωφελήσει μπορεί. Και να μας τέρψει(…)Να πω ιστορίες, αυτό θέλω: την ιστορία μιας λέξης (όπως ή λέξη αγαπώ και η μεταβολή της από ρήμα σε ουσιαστικό: η αγαπώ / ο αγαπώς)…

Η «αγαπώ» και το δημιουργικό σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών αναλύεται και …τραγουδιέται την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 στις 8.00 μ.μ. στον αύλειο χώρο Μουσείων Teriade – Θεόφιλου (Βαρειά Μυτιλήνης, Λέσβος). Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τeriade, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου, η Κίνηση Πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο” και οι Εκδόσεις ΑΓΡΑ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παντελή Μπουκάλα “Όταν το ρήμα γίνει όνομα”

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: οι Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Teriade, Θανάσης Καλαμάτας, θεολόγος, εκπαιδευτικός και ο συγγραφέας.

Την παρουσίαση θα συνοδεύσουν μουσικά το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) και το Αναγνωστήριο Αγιάσου με τα σαντούρια του, ενώ θα χορέψουν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών η «Πρόοδος».

(Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν για τη Lifo)

Προηγουμενο αρθρο

“Αέναος λάμψη” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Επομενο αρθρο

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου στο Lesvos Food Festival