Αμπελικό Λέσβου: Εγκαινιάστηκαν το Μουσείο Ρητίνης και ο μεσαιωνικός Πύργος παρουσία της Λίνας Μενδώνη

Η ορεινή Λέσβος απέκτησε δύο σημαντικά νέα σημεία πολιτιστικής αναφοράς, καθώς η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε σήμερα στο Αμπελικό το ανανεωμένο Μουσείο Ρητίνης και τον πλήρως αποκατεστημένο μεσαιωνικό Πύργο του χωριού.

Τα δύο έργα αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την παραγωγική ταυτότητα της περιοχής, αποτελώντας παράλληλα σημαντική επένδυση για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της ορεινής Λέσβου.

Το Μουσείο Ρητίνης, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία της ρητινοσυλλογής μέσα από αυθεντικά εργαλεία, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και το ιστορικό αρχείο του Συνεταιρισμού Ρητίνης Αμπελικού. Με τη νέα μουσειογραφική του προσέγγιση, φιλοδοξεί να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη μιας δραστηριότητας που για δεκαετίες στήριξε την οικονομία του χωριού.

Παράλληλα, ο μεσαιωνικός Πύργος του Αμπελικού, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και συνδέεται με την περίοδο των Γατελούζων, αποδόθηκε στο κοινό ως επισκέψιμος χώρος, προσφέροντας μια νέα εμπειρία γνωριμίας με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και πλήθος κατοίκων.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ότι τα δύο έργα δημιουργούν νέες προοπτικές για την ορεινή Λέσβο, επισημαίνοντας πως ο πολιτισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και βασικό στοιχείο της ταυτότητας του τόπου.

Τα εγκαίνια στο Αμπελικό αποτέλεσαν την πρώτη στάση της διήμερης επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού στη Λέσβο, κατά την οποία πρόκειται να παραδοθούν συνολικά εννέα έργα πολιτισμού στο νησί, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το Μουσείο Ρητίνης, τον μεσαιωνικό Πύργο και το Πάρκο Ρητίνης να συνθέτουν πλέον έναν ενιαίο πολιτιστικό προορισμό, το Αμπελικό αποκτά νέα δυναμική, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική της ορεινής Λέσβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ