Α. Ξανθός: “Να ενισχύσουμε το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας”

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ομαλά διεξάγεται το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης στην αίθουσα της ΓΓΑΙΝΠ και στη Λέσχη των Αξιωματικών Μυτιλήνης με παράλληλες ομιλίες που θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα.

“Δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες. Έχουμε καταφέρει το μεταναστευτικό να μην μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα” είπε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ενώ από την πλευρά του ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα στο νησί όπως διαδίδεται παρότι “δεν δόθηκαν πάντοτε όλες οι λύσεις” στο θέμα της περίθαλψης και τη υγείας.

“Σκοπός μας η ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των κατοίκων». τόνισε ο υπουργός . «Το μεγάλο στοίχημα είναι να εδραιώσουμε το σχέδιο της συνολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα κι εθνικότητα»

“Δεν κάνουμε απλώς μια έντιμη, πλην μίζερη, διαχείριση ενός προβληματικού συστήματος Υγείας, αλλά σταθεροποιούμε την κατάσταση επουλώνουμε τις πληγές με γρήγορο τρόπο και δίνουμε μια σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας».

 

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα νησιά του Αιγαίου έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα. Από νησί σε νησί η αναπτυξιακή προσέγγιση έχει κάποιες σταθερές αρχές, όμως ο τρόπος υλοποίησης και οι προτεραιότητες διαφέρουν. Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου γνωρίζω πολύ καλά τις προκλήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συνάδελφοι των υπόλοιπων νησιών ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφίας. Η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας που αναγκάζουν τους νέους να εγκαταλείψουν τα νησιά, οι περιορισμένοι πόροι που μετά βίας επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, η έλλειψη υποδομών και η ενεργειακή επάρκεια, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά. Όμως, θεωρώ ότι τα νησιά μας είναι πηγές μοναδικών ευκαιριών, που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας παραγωγής, τεχνολογική καινοτομία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μερικοί μόνο από τους τομείς, που προσφέρονται για επενδύσεις κρατικές και ιδιωτικές. Η νησιωτικότητα είναι μια πρόκληση αλλά είναι παράλληλα και μια ευκαιρία. Αυτές τις ευκαιρίες ευελπιστούμε ότι θα αναδείξει το Αναπτυξιακό Συνέδριο μέσα από ανοιχτό διάλογο με μόνο κριτήριο την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ως πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ως βασικότερος φορέας ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια με στόχο την ευημερία του τόπου και συμπολιτών μας. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, διότι θα είμαστε παρόν σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου καταθέτοντας προτάσεις, εκφράζοντας τις αγωνίες και τις όποιες αντιρρήσεις μας και συμμετέχοντας ενεργά σε ένα παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο από τον οποίο θέλουμε να βγουν κερδισμένα τα νησιά μας.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολες και έχουν έκτακτο χαρακτήρα. Ζούμε καθημερινά με τα αρνητικά αποτελέσματα μιας χρόνιας οικονομικής ύφεσης, με τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού σε οριακό σημείο στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση αλλά και αναπτυξιακή δράση είναι να περάσουμε από τις έκτακτες συνθήκες σε συνθήκες ασφάλειας και κανονικότητας. Γι’ αυτό, θέλω να επαναλάβω το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης όλων των νησιών, που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού. Μόνο σε συνθήκες εμπεδωμένης ασφάλειας και κανονικότητας μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ανάπτυξη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μέτρα υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά είναι απαραίτητο να επεκταθούν.

Θέλω να σας καλωσορίσω στη Λέσβο και να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Η παρουσία μελών του Υπουργικού συμβουλίου αλλά και του Πρωθυπουργού, αύριο ,αυξάνει τις προσδοκίες μας για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, διότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Ελπίζουμε να μη διαψευσθούμε».

 

Προηγουμενο αρθρο

Χαρίτσης: Σήμερα στη “Διαύγεια” η χρηματοδότηση για το νέο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης

Επομενο αρθρο

LIVE: 14o Περιφερειακό Συνέδριο