4th Lesvos Enduro MTB: Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Φωτογραφία: Ευανθία Κοντού/Lesvosmtb

Ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με πολλές συμμετοχές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό διοργανώνεται στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Απριλίου 2019. Πρόκειται για τους αγώνες ορεινής ποδηλασίας “4th LESVOS ENDURO MTB”,οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Αγιάσου, στους πρόποδες του μαγευτικού Ολύμπου. Η Λέσβος έχει μπει όχι τυχαία στον χάρτη των κορυφαίων ποδηλατικών διοργανώσεων του κόσμου όχι μόνο επειδή η “κατάκτηση” της αποτελεί πρόκληση για τους αθλητές λόγω της ιδιαίτερης ιδιομορφίας του εδάφους της, αλλά και από την επίμονη δράση των διοργανωτών που προωθούν εδώ και αρκετά χρόνια την ιδέα του ποδηλατικού τουρισμού στο νησί.

Οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας στην Αγιάσο εντάσσονται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγώνων ENDURO MTB που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη της KENDA και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Υποστηρίζονται από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου), τους Γιατρούς του Κόσμου, την Ελληνική Αστυνομία, το Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Νήσου Λέσβου, την Ε.Ο.Π. και πολλούς εθελοντές.

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων γίνεται από την «LESVOS RIDE».

Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τους ποδηλατικούς αγώνες “4th LESVOS ENDURO MTB” να κάνουν γνωστή τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου και μοναδικής ομορφιάς εικόνες της Λέσβου να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας το νησί και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων θα διασχίσουν παλιά μονοπάτια και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου, μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία και τοπία.

Η περιοχή της Αγιάσου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνας ορεινής ποδηλασίας αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωλογική αξία καθώς η γυμνή από βλάστηση κορυφή του Ολύμπου μας ανοίγει ένα παράθυρο στη γεωλογική ιστορία της Λέσβου και μας αποκαλύπτει μια από τις εντυπωσιακότερες γεωλογικές εικόνες της, ένα τεκτονικό παράθυρο. Στην περιοχή είναι ορατές οι έντονες τεκτονικές δυνάμεις που επέδρασαν κατά την καταστροφή του παλιού ωκεάνιου χώρου της Τηθύος και τοποθέτησαν τα οφιολιθικά πετρώματα του ωκεανού στην στεριά, στην περιοχή της Αγιάσου που τα βρίσκουμε σήμερα.

Περιμετρικά της κυρίαρχης κορυφής του Ολύμπου, αναπτύσσεται στα γύρω πετρώματα μια εξαιρετικά πλούσια βλάστηση που αποτελείται από δάση καστανιάς, τραχείας Πεύκης, μηλιές, καρυδιές αλλά και ελαιώνες. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Natura 2000 ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βοτανικός κήπος του Αιγαίου, λόγω της μεγάλης ποικιλίας ενδημικών φυτών.

 

Χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι οι Phileas Guides, Lesvos MTB και μεγάλοι χορηγοί οι ΑnagnoCycles, Hellenic Seaways, Blue Star Ferries, SIGRI BREWERY και ΑΜΣΤΕΛ.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO – IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Γεωπάρκο Λέσβου Αθλητικών Γεωτουριστικών Δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

 

– Την Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 5-8 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λέσβου θα πραγματοποιηθεί εγγραφή από τους αθλητές και παραλαβή αριθμών και θα ακολουθήσει τεχνική ενημέρωση των αθλητών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πάρτι καλωσορίσματος των αθλητών στη Μυτιλήνη. Το Party θα λάβει χώρα στο αγαπημένο μπαράκι της Κουμιδιάς Beja με χορηγό τις εκλεκτές μπύρες Sedusa και Nissiopi από τη Sigri Brewery! 

– Το Σάββατο 13 Απριλίου στην Αγιάσο θα πραγματοποιηθούν δύο διαδρομές στον ορεινό Όλυμπο και η μέρα θα ολοκληρωθεί με πάρτι στην Αγιάσο.

– Την Κυριακή 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ορεινές ποδηλατικές διαδρομές στην Αγιάσο. Η δράση θα ολοκληρωθεί στις 2 μ.μ. με την τελετή απονομή

Προηγουμενο αρθρο

Οδοιπορικό στα Θείρα της Μικράς Ασίας

Επομενο αρθρο

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων