4.000 Αφγανοί πρόσφυγες σε λουξ ξενοδοχεία στην Αλβανία

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Η Αλβανία, ένα από τα φτωχότερα έθνη της Ευρώπης, έχει δεσμευτεί να υποδεχθεί έως και 4.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι 677 που έφτασαν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 παιδιών, στεγάζονται σε θέρετρα κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times.

Η πρακτική αυτή, βασίζεται σε μια προσέγγιση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπισε η Αλβανία μετά από έναν καταστροφικό σεισμό το 2019, όταν άνθρωποι που έμειναν άστεγοι τοποθετήθηκαν σε παραλιακά ξενοδοχεία

«Δεν βάζουμε ανθρώπους σε στρατόπεδα. Απανθρωποποιούνται και είναι εκεί που ξεκινούν όλα τα ψυχολογικά τους προβλήματα », είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε υπάρξει αυτοί, ήμασταν σαν αυτούς πολλές φορές στη δική μας ιστορία. Απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από την Κόλαση»  Η Ταχέρα, φοιτήτρια Ιατρικής, μοιράζεται ένα δωμάτιο με μια Αφγανή γυναίκα που έχασε και τα δύο της χέρια σε βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν. Τώρα σε ένα θέρετρο με τρεις πισίνες και μια μεγάλη αμμώδη παραλία, η Tahera θέλει να μάθει κολύμπι, θέλοντας να ξεφύγει από τα τραύματα. Ανυπομονεί επίσης να μάθει να οδηγεί ποδήλατο, μια μορφή άσκησης που η συντηρητική, πατριαρχική κοινωνία του Αφγανιστάν δεν αποδέχεται για τις γυναίκες.

Η απόφασή του Πρωθυπουργού να υποδεχτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες με τέτοιο τρόπο φαίνεται να είναι δημοφιλής στην Αλβανία, μια χώρα με μακρά ιστορία μετανάστευσης. Η βοήθεια στους πρόσφυγες «είναι το σωστό και φυσικό πράγμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στα Τίρανα.

Έως και η αντιπολίτευση δεν αντιδρά σε κάτι που φαίνεται να είναι ενάντια στον αλβανικό πολιτισμό: «Εμείς δεν κλείνουμε ανθρώπους σε στρατόπεδα».

Οι δύο όψεις. Αλβανία και Ελλάδα, Καρά Τεπές 

 

Πηγή πληροφορίων:

NYT,  By Andrew Higgins, Published Sept. 13, 2021

Προηγουμενο αρθρο

Το Ηφαίστειο Ανεμώτιας… πάει ΝΑΝ : Μια γευστική σύμπραξη με κοινωνικό πρόσημο!

Επομενο αρθρο

Πρώτο κουδούνι με… πεταμένα μπάζα και καλώδια σε Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης