3-0 στο… 90. Το 2022 μας αποχαιρετά με 3 νίκες για το περιβάλλον στη Λέσβο

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μικρές νίκες σε μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του έτους που αποχαιρετάμε , το οποίο μοίρασε πίκρες σε πολλά επίπεδα, στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα. Κυρίως όμως κατέστρεψε/δολοφόνησε αποτελείωσε ότι είχε μείνει ζωντανό τα προηγούμενα τρία χρόνια, σε θέματα περιβαλλοντικά, με την υπογραφή κατάπτυστων νομοσχεδίων που αποδημούν περαιτέρω την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μειώνοντας τη θωράκιση ακόμα και περιοχών που υπάγονται στο δίκτυο NATURA 2000. Ωστόσο κάποιοι αντιστέκονται δείχνοντας τον δρόμο και στους υπόλοιπους! Έτσι η αντίδραση των κατοίκων στη Λέσβο έφερε αποτελέσματα σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις!

Αρχικά η άμεση αντίδραση του Μιχάλη Μπάκα και των Οικολόγων Πρασίνων που κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη απόθεση υλικού από το ταρτάν, από την πρόσφατη ανακαίνιση του Σταδίου Καλλονής 80 μόλις μέτρα από τις εκβολές του ποταμού Τσικνιά, σε μια περιοχή που είναι υγροτοπική έφερε τελικά αποτελέσματα αφού την αμέσως κιόλας επόμενη ημέρα συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου  μάζεψαν τον πλαστικό τάπητα . Είναι σημαντικό όπως σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι να επισημανθεί ότι η παραμονή του ταρτάν στο σημείο, εκτός από το παράνομο των ενεργειών, το αισθητικό πρόβλημα που υπάρχει, η κατάληξη όλου αυτού του τεράστιου όγκου πλαστικού στην θάλασσα, ιδιαίτερα μετά τη διάλυση του ως μικροπλαστικά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ζήτημα για την ποιότητα της ακτής κολύμβησης, για τα αλιεύματα του κόλπου της Καλλονής και τη δημόσια υγεία όλων μας μετά την κατανάλωση τους. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το 2022, ότι περίσσεψε από ένα δημόσιο έργο όπως η αλλαγή του τάπητα του σταδίου, μπορεί να καταλήγει στους υγροτόπους μας, στην παραλία και τη θάλασσα”

Μια ακόμη νίκη πολύ σημαντική αυτή τη φορά ήρθε από την Ερεσό και τον αγώνα του Περιβαλλοντικού – Κοινωνικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»  ενάντια στην τσιμεντοποίησή της που απειλεί το φυσικό τοπίο αλλά και την ευημερία της περιοχής καθώς το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε αποδεκτό το αίτημα του για αναστολή εργασιών της οικοδομικής άδειας στο Αφεντέλι μέχρι και την εκδίκαση των 2 αιτήσεων ακύρωσης της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ερεσού,  πρόκειται για αίτημα που κατέθεσε η πλευρά των 23 την δεύτερης χρονικά αίτησης ακύρωσης.

«Αυτό σημαίνει πλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  ότι (και) νομικά απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία της Ιδιώτη πάνω στην μοναδική μας παραλία. Στην παραλία Ερεσού”, εξηγούν οι κάτοικοι. Φυσικά για να φτάσουμε εδώ έπρεπε να προηγηθούν 2 επιτυχείς αποτροπές εργασιών με την δυναμική του αυτοοργανωμένου μπλόκου Αφεντέλι, με την δυναμική δηλαδή των ίδιων των κατοίκων. Έπρεπε να προηγηθούν ατελείωτες ώρες περιφρουρήσεων τα πρωινά για 4 ολόκληρους μήνες και σε κάθε καιρική συνθήκη, καθώς και πολλών διαφορετικών δράσεων ενημέρωσης και ενδυνάμωσης του αγώνα.

Ο αγώνας είναι νικηφόρος στον δρόμο. Πλέον όμως κερδίζει σιγά σιγά πόντους και στις δικαστικές αίθουσες μέχρι την ολική προστασία της παραλίας Ερεσού. Η αναστολή εργασιών κερδίζει χρόνο υπέρ μας για να προχωρήσει η απαιτούμενη επαναχάραξη για την οποία όμως υπάρχει μεγάλη κολυσιεργεία από την πλευρά του Δήμου εδώ και 10 ολόκληρους μήνες”.

Τέλος μεγάλη ανατροπή και στο θέμα  Βάστρια καθώς το ΣΤΕ με απόφασή του σταματά τα έργα στη δομή κάνοντας δεκτή την αίτηση αναστολής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των κοινοτήτων Κώμης και Ν. Κυδωνιών  ς.

Με την προσωρινή του απόφαση (199/2022-19/12/2022) το ΣΤΕ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των κοινοτήτων Κώμης και Ν. Κυδωνιών στο σκέλος που εξετάστηκε και αφορούσε την οδό πρόσβασης στην δομή της Βάστριας, απαγορεύοντας την κατασκευή αυτής μέχρι την οριστική εκδίκαση/ απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ακυρώσεως,  καθόσον έκρινε ότι η κατασκευή της οδού θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμη καταστροφή του δασικού πλούτου και της σπάνιας ορνιθοπανίδας  της προστατευόμενης  περιοχής.

Το δικαστήριο δεν αποφάσισε να συνεχισθεί το έργο κατασκευής της δομής  και δεν έχει αποφανθεί για την νομιμότητά αυτής. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στην τελική εκδίκαση.

Προηγουμενο αρθρο

Visit Agiasos: H παραδοσιακή αλλ’πανάβατ’ βασιλόπιτα

Επομενο αρθρο

QUEBRACHO: Μια λέξη μια ιστορία -Vintage Stories