Search

Το Δεινοθήριο αποχαιρετά τη Μυτιλήνη!

Όσοι βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το θέαμα σήμερα δεν πίστευαν στα μάτια τους. Με έκπληξη φωτογράφιζαν τον … ελέφαντα, όπως νόμιζαν να φορτώνεται σε μια καρότσα. Ωστόσο αυτό το αλλόκοτο θέαμα δεν ήταν παρά η μεταφορά του προπλάσματος του “Δεινοθηρίου της Λέσβου” με όλη την επιστημονική φροντίδα που απαιτείται!Ο Σωκράτης Φραντζής ήταν και εκεί αποτύπωσε με τον φακό το…παράξενο σκηνικό!

Το ταξίδι του Δεινοθηρίου στη Μυτιλήνη τελείωσε και το πρόπλασμα θα μεταφερθεί στο Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό του γιγαντιαίου εκθέματος, το οποίο έχει τη δυνατότητα κίνησης του κεφαλιού, της προβοσκίδας,  της ουράς και τμημάτων του σώματος τους καθώς και ηχητικά εφέ.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών που εκπονεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στην Λέσβο τα τελευταία 20 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους πολλές νέες απολιθωματοφόρες θέσεις με νέα είδη φυτών καθώς και απολιθώματα ζώων, όπως προβοσκιδωτών, μικροθηλαστικών, ερπετών, ψαριών και ασπονδύλων τα οποία έζησαν στην περιοχή κατά την γεωλογική περίοδο του Κάτω Μειόκαινου. Συγκεκριμένα τα παλαιοντολογικά τεκμήρια από την περιοχή Γαβαθά και Λαψάρνων εδώ και 10 χρόνια παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα για τα οικοσυστήματα της Λέσβου και ειδικότερα για την ζωή γύρω από την τροπική λίμνη που υπήρχε στην περιοχή  πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Η Λέσβος σήμερα χαρακτηρίζεται από Μεσογειακό κλίμα με ιδιαίτερα ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και ήπιους υγρούς χειμώνες. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού κυριαρχούν δάση πεύκης και πουρνάρια, ενώ στο δυτικό της τμήμα ανοικτά δάση βελανιδιάς με φρυγανική βλάστηση.

Ωστόσο μέχρι και το τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου πριν 11 χιλιάδες χρόνια , έζησαν εκεί εκπληκτικά θηλαστικά αλλά και τρομακτικοί μαχαιρόδοντες, γιγάντια δεινοθήρια και τριχωτά μαμούθ, λυγερόκορμες καμηλοπαρδάλεις,  αντιλόπες και γαζέλες, ιππάρια – οι πρόγονοι των αλόγων, μερικά από τα ζώα που έζησαν στον Ελλαδικό χώρο και δίνουν πληροφορίες για το κλίμα του παρελθόντος.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το Δεινοθήριο του Γαβαθά, συγγενική μορφή του ελέφαντα, σπανιότατο εύρημα, όχι μόνο για τον ελληνικό χώρο. Ελάχιστα δείγματα του είδους αυτού ηλικίας Κατωτέρου Μειοκαίνου έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα.

 

Η σημασία των ευρημάτων του δεινοθηρίου της Λέσβου

Η ανακάλυψη του απολιθώματος του Προδεινοθηρίου στο Γαβαθά της Λέσβου ήταν πολύ σημαντική επειδή:

  1. το απολίθωμα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα,
  2. η ύπαρξη του απολιθώματος σε ιζήματα κάτω από τα πρώτα ηφαιστειακά πετρώματα της Δυτικής Λέσβου υποδηλώνει ότι το ζώο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στη Λέσβο πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν,
  3. αποτελεί το παλαιότερο απολίθωμα της ομάδας των δεινοθηρίων στην Ευρώπη και
  4. με το εύρημα αυτό αποδεικνύεται η μετακίνηση των δεινοθηρίων από το χώρο προέλευσής τους, την Αφρική, προς την Ευρώπη μέσω της Μικράς Ασίας -Ελλάδας, πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια.