Search

1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων στο Σίγρι: “Η Δύναμη του Αιγαίου είναι η Συνεργασία”

“Η δύναμη του Αιγαίου”, αυτή που ενώνει αιώνες τώρα τους ανθρώπους του, η δύναμη της συνεργασίας και της συμμετοχής έφερε κοντά ακόμη μια φορά, τους ανθρώπους που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο γι αυτόν τον τόπο. Στο Σίγρι του Πολιτισμού και στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου, που διοργάνωσε το γραφείο “Δημιουργική Ευρώπη” του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την προϊσταμένη του τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης /ΥΠΠΟΑ και υπεύθυνη του Προγράμματος  κα Ειρήνη Κομνηνού. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν και παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης / Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπεύθυνη του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020 / Υποπρόγραμμα Πολιτισμός κα. Ειρ. Κομνηνού, ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου κ. Γ. Πλακωτάρης, ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Ν. Ζούρος, ο Πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Παν. Αιγαίου Καθ. Χρ. Αναγνωστόπουλος, ο κ. Ανδρέας Λαπούρτας Προϊστάμενος Μουσείων του Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η κ. Λητώ Ντάκου Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Φεστιβάλ Μολύβου, ο Κλ. Τζανέτος Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης “οι Αστεγοι”, ο Δρ. Γ. Κουρτζέλλης, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Λέσβου, η κα Ε. Δρεκόλια εκ μέρους του “Europe Direct” Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μ. Ραλλίδης εκ μέρους της ΑΜΚΕ ΙΔΕΑ και  η  Γωγώ Ταπτά- Msc Λαογραφίας και Πολιτισμού.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και φορέων της Λέσβου όπως η Κ Μ. Βαρτή-Ματαράγκα, Πρόεδρος του Σωματείου Το ΠΟΛΙΟΝ, ο κ. Ξεν. Μαυραγάνης Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου κ. Ε. Πίτσα , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου η Αναγέννηση κος. Φ. Βασίλογλου, και πολλοί άλλοι.

Στην 1η αυτή συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Λέσβου ενώ από κάθε πλευρά παρουσιάστηκε το πολιτιστικό ή τουριστικό προϊόν,  το οποίο πρέπει να προσεγγιστεί μεταξύ ενός  “Δικτύου συνέργειας”  που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς και σε όλο το Αιγαίο. Αναλυτική ήταν και η ενημέρωση των πολιτιστικών και δημιουργικών φορέων της Λέσβου για τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και η πληροφόρησή τους για έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 
Διάλογος και συνέργειες
Οι συνέργειες –ιδιαίτερα μέσα σε περιόδους κρίσης- έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν ένα διάλογο μεταξύ ατομικών σχημάτων ,αλλά κυρίως ένα εργαλείο που μπορεί σταδιακά να εμπλουτίσει τόσο το πολιτιστικό όσο και το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Αυτό άλλωστε παρουσίασε και η κα Ειρήνη Κομνηνού από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού και του προγράμματος CREATIVE EUROPE.
Ενός προγράμματος που ωθεί και ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των καινοτόμων προσεγγίσεων ,υποστηρίζοντας εκείνες τις δραστηριότητες που θα δώσουν στους ενδιαφερόμενους νέες δεξιότητες με εκπαιδευτική διάσταση , ενισχύοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αξιοποίηση του πολιτισμού σε κάθε του μορφή.
Παράλληλα, η ίδια, αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης των πολιτιστικών φορέων του τόπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς  και για όλες τις διεθνείς τάσεις  που έχουν αυξήσει τα ποσοστά συνεργειών σε τέτοιες περιπτώσεις .
Έχουμε τελικά σήμα κατατεθέν ή ταυτότητα νησιού ;
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις τόσο από πλευράς  των συμμετεχόντων εισηγητών όσο και από  τους παριστάμενους όπου  θέλησαν να συνδυάσουν το τουριστικό με το πολιτιστικό προφίλ  προκειμένου το πεδίο να είναι πιο ευρύ.Σε αυτό άλλωστε αναφέρθηκε και η ειδική συνεργάτης του Europe direct  Ευγενία Δρεκόλια, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά  ότι η αρχή του τέλους για οτιδήποτε προωθηθεί  είναι αρχικά, η δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος στο οποίο θα στηθεί εξ αρχής ένας μηχανισμός – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα – που θα δώσει εκ νέου όλα τα χαρακτηριστικά  του τόπου προκειμένου να γίνουν γνωστά στο τουριστικό κοινό .

Από την πλευρά της η Κα Ντάκου από το Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου,μιας αξιόλογης διοργάνωσης που έχει σημειώσει μεγάλη αποδοχή και επιτυχία ,ανέφερε το μυστικό επιτυχίας του Φεστιβάλ που διοργανώνεται τα τελευταία δυο χρόνια και έχει εδραιωθεί ως ένα  από τα πιο σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ αφού για μερικές μέρες καταφθάνουν στη Λέσβο είκοσι από τους πιο αναγνωρισμένους παγκόσμια μουσικούς της κλασικής μουσικής για να παρουσιάσουν τις μουσικές τους στο Μόλυβο .
Αλλαγή εικόνων και νοοτροπίας
Είναι γεγονός ότι μετά το 2015 και αφού η Λέσβος στιγματίστηκε με εικόνες που  αλλοίωσαν το προφίλ της  εξαιτίας του προσφυγικού, να υπάρχει μια  τάση αλλά και μια δημόσια κουβέντα για το ποιο προφίλ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει , προκειμένου να αποκτήσει  το  τουριστικό κοινό που της αξίζει .Τα τελευταία χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό είχαν επαναπαυτεί στο μοντέλο του πρακτορικού τουρισμού χωρίς ουσιαστικά να επενδύουν σε πιο σύγχρονες τάσεις γεγονός που δημιούργησε ένα χάος όταν άρχισαν οι ματαιώσεις από μεγάλες εταιρείες που ήταν ουσιαστικά και το κυριότερο τουριστικό κομμάτι των ξενοδοχείων του νησιού .
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός αν και χρονοβόρος είναι σίγουρα ευοίωνος  γιατί θα αποτελέσει τη βάση  για μια προσέγγιση σε  ένα νησί που ακόμη διαθέτει χαρακτήρα αναλλοίωτο έχει πολλά στοιχεία  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικό προϊόν.
Γαστρονομία ,ιστορία ,μνημεία ,εναλλακτικές δράσεις ,είναι μερικά από αυτά που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα και ουσιαστικά τόνωσαν τις σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 100 περίπου εκπρόσωποι Μουσείων και Δημόσιων Φορέων Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της πολιτιστικής δημιουργίας στη Λέσβο.

Στο μήνυμα της η Υπουργός πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε “Οι επιδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από την τεχνογνωσία, την επιμόρφωση και μια κουλτούρα εξωστρέφειας και συνεργατικότητας που αποφέρουν στους οργανισμούς που συμμετέχουν, συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ελπίζω συναντήσεις όπως η σημερινή να επαναληφθούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευρύτερη εξοικείωση των πολιτιστικών φορέων της Λέσβου, με στόχο την μεγαλύτερη συμμετοχή και απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.”

Οι συνέργειες πλέον είναι μια προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση που όπως τόνισε και η Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου , ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της εποχής ενώ παράλληλα τονώνουν τις επιχειρηματικές σχέσεις. «Όλοι μας γνωρίζουμε και συχνά ακούμε ότι ο Πολιτισμός είναι και μπορεί πάντα κάτι περισσότερο να γίνει ως παράγοντας και συντελεστής ανάπτυξης. Για μας ο Πολιτισμός μας, κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα του τόπου μας, είναι η ταυτότητά μας. Αυτόν τον πλούτο της ιστορίας έχουμε την υποχρέωση και να τον αναδείξουμε και να τον “ανοίξουμε” στον κόσμο και να σκεφθούμε πως αυτό που έφτασε σε εμάς μέσα από την ιστορία μπορεί να προσθέσει στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων του τόπου μας. Κάθε δράση λοιπόν, ιδέα ή πρωτοβουλία που αξιοποιεί αυτόν τον πλούτο της ιστορίας πρέπει διαρκώς να γίνεται αντικείμενο συζήτησης, ώστε να επεκτείνεται να πολλαπλασιάζεται και να δυναμώνει. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τον Πολιτισμό ειδικά σε ένα νησί όπως η Λέσβος που έχει μακρά ιστορία και έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στον Πολιτισμό του Αρχιπελάγους. Γι’ αυτό και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία ανάδειξής του με δράσεις και έργα υποδομής με χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πιστεύω ότι η συνεννόηση και ο συνδυασμός των δράσεων θα έχει πάντα κάτι περισσότερο να προσφέρει γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση που όπως λέει και η πρόσκληση είναι συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης έχει την ιδιαίτερη αξία της.  Έχουμε υποχρέωση με όρους συνεννόησης ,να προχωρήσουμε σε διαφόρων τύπων συνεργασίες προκειμένου να διασώσουμε αυτά που ήδη υπάρχουν από πολιτιστικής πλευράς για τις επόμενες γενιές. Ακόμα και όταν σήμερα  μιλάμε για νησιά που είναι περιτριγυρισμένα από θάλασσα ,κάθε νέο σχέδιο μπορεί να δράσει πολλαπλασιαστικά δίνοντας τα οφέλη που χρειάζεται ο κάθε τόπος .Το Αιγαίο είναι τόπος ενιαίος και η δύναμη του είναι η δύναμη και οι ιδέες των ανθρώπων», έκλεισε η Περιφερειάρχης ενώ μαζί με τον  Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους κο Νίκο Ζούρο και τον Έφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου κο Παύλο Τριανταφυλλίδη,ξεναγήθηκαν στο νησάκι της Νησιώπης για να θαυμάσουν από κοντά τα απολιθωμένα αλλά και την περιπατητική διαδρομή  της περιοχής .

Χαιρετισμούς απήφθηναν επίσης ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Χρ. Λεοντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σιγριανών Κα. Μ.Κατσούλη-Ρήγα και η ι η εκπρόσωπος της ΟΛΣΑ κα Ε. Πιπερά.